Een roadtrip door West-Amerika hebben veel reizigers op hun bucket list. En dat is begrijpelijk. West Amerika heeft vele bizarre natuurverschijnselen die bijna iedereen wel kent. Van de Grand Canyon tot Las Vegas, en van Monument Valley tot San Francisco. Wij zetten al deze gave bezienswaardigheden voor je op een rijtje en vertellen hoe wij deze reis zelf hebben georganiseerd. Hopelijk inspireert dit jou om een supervette rondreis te maken door het echte wilde westen!
Inhoud
- Route en voorbereiding
- Hoeveel dagen moet je gaan?
- Huurauto
- Tickets en Tours
- Dag 1: Aankomst en Santa Monica Pier
- Dag 2: Hollywood
- Dag 3: Los Angeles → Joshua Tree → Oatman → Kingman
- Dag 4: Kingman → Hackberry → Seligman → Williams → Grand Canyon
- Dag 5: Grand Canyon
- Dag 6: Horseshoe Bend → Lake Powell → Antelope Canyon → Monument Valley
- Dag 7: Monument Valley → Bryce Canyon
- Dag 8: Bryce Canyon → Zion National Park
- Dag 9: Zion National Park
- Dag 10: Zion National Park → Las Vegas
- Dag 11: Las Vegas
- Dag 12: Las Vegas → Mammoth Lakes
- Dag 13: Mammoth Lakes → Yosemite National Park
- Dag 14: Mariposa Grove
- Dag 15: Yosemite National Park → San Francisco
- Dag 16: San Fransisco
- Dag 17: San Francisco → Monterey
- Dag 18: Monterey
- Dag 19: Monterey → Santa Barbara
- Dag 20: Santa Barbara
- Dag 21: Santa Barbara → Los Angeles
Route en voorbereiding
Een rondreis door het Westen van Amerika vereist enige voorbereiding. Boeken via een reisorganisatie is makkelijk, maar ook duurder. Zelf plannen en boeken kost meer moeite, maar is ook leuk en bespaart veel geld. Houdt jij van gemak, dan is het natuurlijk helemaal oké om dit via een reisorganisatie te doen. Niks moet!
We hebben veel sites en blogs bekeken en we zien dat veel mensen ongeveer dezelfde route afleggen. We gebruiken andere routes als referentie en stellen op deze manier onze eigen route samen. We puzzelen met de dagen. Uiteindelijk is er altijd meer te doen dan dat je in je planning kunt krijgen. We maken keuzes, en hier en daar ook een opoffering. De lijst van overnachtingen wordt als volgt:
- Los Angeles (2 nachten)
- Kingman (1 nacht)
- Grand Canyon (2 nachten)
- Monument Valley (1 nacht)
- Bryce Canyon (1 nacht)
- Zion National Park (2 nachten)
- Las Vegas (2 nachten)
- Mammoth Lakes (1 nacht)
- Yosemite National Park (2 nachten)
- San Fransisco (2 nachten)
- Monterey (1 nacht)
- Santa Barbara (2 nachten)
- Los Angeles (vertrek naar Nederland)
Sommige bezienswaardigheden zullen we op doorreis moeten meenemen. Soms is dat vervelend omdat je al je spullen bij hebt. Helaas kun je het niet altijd anders plannen.
Je kunt je rondreis op verschillende plekken beginnen. Sommige reizigers beginnen bij San Francisco, anderen bij Los Angeles, en weer anderen bij Las Vegas. Wij hebben gekozen op basis van de prijs voor de vliegtickets, de goedkoopste optie was om te vliegen op Los Angeles.
We plotten de route, en deze ziet er dan als volgt uit, inclusief de verwijzingen naar bezienswaardigheden:
Tip: Let goed op wegafsluitingen. Er zijn veel gebieden (bijv. tussen LA en Kingman) waar weinig wegen zijn en je afhankelijk bent van de grote doorgaande wegen. Mocht je ergens niet verder kunnen, dan kan dat ervoor zorgen dat je erg ver terug moet rijden en onnodig veel tijd verliest.
Hoeveel dagen moet je gaan?
Dit hangt sterk af van de route die je uitstippelt en hoeveel tijd je denkt nodig te hebben bij elke bezienswaardigheid. De route die wij uitstippelden deden we in 3 weken. Je bent dan wel elke dag bezig en er is weinig ruimte voor rust. Je zult daarnaast hier en daar keuzes moeten maken. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om heel Los Angeles, Hollywood en Santa Monica in 2 dagen te bezichtigen. Wil je meer tijd, dan is 3.5 of zelfs 4 weken mogelijk.
Huurauto
Zelf rondreizen door West-Amerika zonder een huurauto of camper gaat natuurlijk niet. Wij huren auto's altijd via Sunny Cars vanwege hun all-in concept. Je hoeft dus niks extra bij te verzekeren. Het kan soms goedkoper, maar je gaat wel zorgeloos op reis. Het verschil tussen een kleine en een grote auto scheelt in de Verenigde Staten niet veel in prijs. Je neemt flink wat bagage mee, dus een wat grotere auto is wel zo prettig. In parken als Monument Valley is een goede auto echt een must.
Via Sunny Cars komen we terecht bij Alamo, het op één na grootste autoverhuurbedrijf aldaar. We halen de auto op in Los Angeles nadat we geland zijn, en brengen hem daar aan het einde van de reis ook terug.
Tickets en Tours
Koop geen losse tickets voor Nationale Parken als je van plan bent er meerdere te bezoeken. Verreweg het goedkoopste is om een Nationale Parkenpas te kopen. Deze kaart geeft je toegang tot alle Nationale Parken voor 1 jaar voor slechts $80. Je kunt deze pas kopen bij elk national park kopen waar deze geldig is. Op de website kun je meer informatie vinden over verschillende passen.
Boek eventuele tours ruim vantevoren. Tours voor bijvoorbeeld Antelope Canyon en Monument valley zijn erg snel uitverkocht, en je wilt zeker weten dat je een plekje hebt. Plan je bezoek nauwkeurig. Houd rekening met reistijd en wanneer je waar precies vertrekt of aankomt.
Dag 1: Aankomst en Santa Monica Pier
Na een vlucht van ongeveer 11 uur landen we in Los Angeles (LAX). Zoals eerder aangegeven hebben we een huurauto gereserveerd en kunnen per shuttle naar de verhuurder. Alamo rijd de hele dag met shuttlebusjes van en naar het vliegveld. Het is ongeveer een kwartiertje met de bus naar Alamo.
Nadat we de alle papieren hebben ingevuld mogen we zelf een auto kiezen op het terrein. We kiezen voor een Dodge Charger.
Voordat we naar het eerste verblijf gaan, gaan we eerst op zoek naar een AT&T store voor twee simkaarten. Vervolgens rijden we langs een supermarkt om voor drie weken aan flesjes water in te slaan.
We willen die avond nog wat bekijken en een hapje eten. We kiezen ervoor om dit te doen bij Santa Monica Pier. We hebben deze pier al in diverse films gezien en willen deze maar al te graag 'in het echt' zien. We parkeren in een klein winkelcentrum in de buurt. Op de pier is tevens het einde van de oude Route 66 welke is gemarkeerd met een bord. Zeker leuk om hier een foto te maken.
We wandelen nog een tijdje over de pier en gaan vervolgens naar ons verblijf. Door het tijdsverschil is onze dag 9 uur langer en hebben dus slaap in te halen.
We verblijven de eerste twee nachten in een AirBnb in Rosemead. Het is een stukje rijden, maar we vonden hier een goed betaalbare accommodatie met gratis parkeergelegenheid.
Dag 2: Hollywood
Tijdens een als reis moet je keuzes maken. In LA kun je makkelijk een week verblijven om allerlei dingen te zien. Die luxe hebben we niet.
De volgende dag moeten we op tijd vertrekken richting Kingman, dus deze dag moeten we op tijd de stad in en kiezen wat we willen doen.
Walk of Fame
Een wandeling over de Walk of Fame mag natuurlijk echt niet ontbreken. Een parkeerplek heb je eenvoudig gevonden. Wat ons al direct opviel is de gigantische hoeveelheid zwervers in de zijstraten van Hollywood. Je komt hele tentenkampen tegen.
De Walk of Fame is langer dan je zou denken en loopt aan beide kanten van de straat. Het is Augustus, en dus erg warm, zelfs op dit vroege uur. Neem bescherming mee tegen de zon en drink goed! We wandelen langs de sterren en maken foto's bij allerlei bekende mensen. Een leuke plek is het "Grauman's Chinese Theatre handprint ceremonies". Hier vind je veel tegels met hand- en voetafdrukken van bekende mensen door de jaren heen.
Warner Bros Studios
Een bezoek aan de studios was voor ons ongepland. Tijdens het rondkijken in Hollywood en het zoeken in Google lazen we over een tour door de Warner Bros Studios. We wilden nog graag naar Beverly Hills, maar we redeneerden dat het voor ons genoeg is om daar in de laatste uurtjes van de dag even rustig doorheen te rijden.
We gaan dus op weg naar de studios. Tickets kosten ongeveer $100 per persoon. Heel goedkoop is het dus niet, maar echt de moeite waard! De tour begint met een introductie. Vervolgens krijgen we een audio-tour met kleine wagentjes over het terrein. Je rijdt door vele filmsets heen die gebruikt zijn voor allerlei bekende films en series. Je gaat er zeker een paar herkennen.
Vervolgens is er de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de studios die gebruikt zijn voor bekende Amerikaanse Sitcoms zoals Friends en Big Bang Theory. Heel leuk om hier foto's te nemen. Het is erg leuk om deze studio's in het echt te zien!
Vervolgens kun je nog door diverse ruimtes lopen waar je kunt genieten van allerlei dingen die met de studios te maken hebben. We gingen op de foto met Batman, verpotte de schreeuwende planten op Hogwartz, en hielden een echte Oscar vast.
Beverly Hills
We hebben veel tijd doorgebracht in Hollywood en willen nog kort door Beverly Hills rijden. Om heel eerlijk te zijn vinden wij het niet zo interessant. Beverly Hills wordt gekenmerkt door het grote aantal film- en muzieksterren dat er woont. Je ziet veel hoge hagen met daarachter grote huizen. De straten zijn mooi gedecoreerd met palmbomen, maar ook erg verlaten. We rijden door een aantal straten heen, en houden het voor gezien.
We wilden nog een aantal stranden bezoeken in LA (bijv. Venice Beach), maar hebben de volgende dag een lange rit naar Kingman voor de boeg. We willen eten in een typisch Amerikaanse fastfood restaurant en gaan hiervoor naar Ruby's. We genieten van een milkshake en hamburger. Ongezond, maar typisch Amerikaans.
We gaan op tijd terug om nog eens goed bij te slapen.
Dag 3: Los Angeles → Joshua Tree → Oatman → Kingman
Vandaag hebben vandaag een lange rit van bijna 500km voor de boeg. De werkelijke afstand is zelfs langer, omdat we op verschillende punten wat omrijden om het een en ander te bekijken.
De kortste route naar Kingman zal je brengen via Highway 10, Highway 15 en vervolgens de Highway 40 die onder het Mojave National Park doorloopt. Wij hebben echter meer interesse om het Joshua Tree National Park te bezoeken. Hiervoor neem je de Zuidelijke route. Neem hiervoor eveneens de Highway 10 die Oostelijk LA verlaat, maar blijf deze volgen tot je vlak voor Palm Springs de '62' in Noordelijke richting kunt nemen. Deze weg brengt je via de Noordelijke kant van het Joshua Tree National Park en aan de rechterkant zul je uiteindelijk het Visitor Center aantreffen.
Tip: Zorg dat je veel water en genoeg eten bij hebt. Wij hadden ongeveer 70 flesjes water achter in de auto. Dit lijkt belachelijk veel, maar aan het einde van de vakantie was het bijna allemaal op. Je drinkt met hoge temperaturen meer dan je zou verwachten. Je doorkruist uitgestrekte onbewoonde delen woestijn van tientallen kilometers lang waar de temperatuur makkelijk op kan lopen tot 40 graden of meer. In het geval dat je autopech langs de weg komt te staan wil je niet zonder water zitten! Een bel- en databundel is ook geen overbodige luxe in geval van nood.
Joshua Tree National Park
We nemen de route zoals hierboven beschreven. We merken nu hoe groot en uitgestrekt dit land is. Bovendien is het erg warm. We komen aan bij het Visitor Center van Joshua Tree aan en kopen de jaarkaart welke ons toegang zal bieden tot alle parken. We worden gewaarschuwd voor de hitte en worden verzocht voldoende eten en drinken mee te nemen. Sommige punten in het park zijn 20 tot 30 km verderop en je hebt daar geen mobiel netwerk. Ga dus goed voorbereid op weg.
Joshua tree is goed te doen per auto. De meeste wegen zijn geasfalteerd en er staan borden die de richting van de grootste bezienswaardigheden duidelijk aangeven. Er zijn diverse punten die je kunt bezoeken. Bij Skull Rock vindt je mooie rotsformaties waar je met enige inbeelding een doodshoofd kunt zien. Keys View is een vergelegen punt waarbij je een prachtig uitzicht hebt over het woeste landschap. Tot slot rijden we langs Cholla Cactus Garden, gelegen in het Pinto Basin. Hier vindt je een grote hoeveelheid bijzondere cactusplanten, de zogeheten Teddybear Cholla. Van een afstandje zien deze cactussen er zacht en pluizig uit, maar niets is minder waar. De stekels bedekken de gehele stam en zijn erg scherp.
Oatman
Voordat je de weg vervolgt naar Kingman is het echt de moeite waard om een stop te maken in het kleine dorpje 'Oatman' welke aan de oude Route 66 gelegen is. De Route 66 is al lange tijd vervangen door de Highway 40 maar is op veel plekken leuker om te rijden dan de nieuwe snelweg.
Oatman is een oud mijnwerkersdorpje waar gouddelving plaatsvond. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit gestopt en is Oatman blijven bestaan omdat nog veel mensen dit stukje Route 66 gebruikten om tussen Needles en Kingman te reizen. Tegenwoordig bestaat Oatman nog als toeristische trekpleister aangezien er veel publieke interesse is in de Route 66.
Oatman ziet er nog erg authentiek uit en er lopen ezels los rond. Je kunt leuke foto's maken, een souveniertje te kopen of een drankje pakken in de lokale kroeg.
Vanuit Oatman rijden we door naar Kingman, waar we tevens zullen overnachten. We blijven hier 1 nacht.
Dag 4: Kingman → Hackberry → Seligman → Williams → Grand Canyon
Vandaag is een drukke dag. We willen verschillende plaatsjes aan de Route 66 bezoeken, maar willen ook al tijd spenderen bij de Grand Canyon. We checken uit bij ons motel en maken een foto bij het bekende Route 66 bord dat je in Kingman kunt vinden. Je rijdt je auto onder het bord, en maakt een foto.
Hackberry
We doen nog wat boodschappen en vertrekken in de richting van Grand Canyon. De snelste route van Kingman naar Grand Canyon is via de Innerstate "40". Deze grote weg is de vervanger van de oude Route 66, die hier voor een groot deel aan parallel ligt. Aan de Route 66 tussen Kingman en Williams vindt je diverse toeristische plaatsjes die zeker een bezoek waard zijn. We laten de grote Highway 40 dus links liggen en pakken de oude Route 66.
Als eerste kom je het kleine plaatsje Hackberry tegen. Dit dorp was vroeger een plek waar mijnwerkers woonden en werkten. Tegenwoordig is Hackberry een klein plaatsje dat vooral wordt bezocht door toeristen. Je vindt er een ouderwets benzinestation en klassieke Cadillacs. Je kunt er leuke foto's nemen en wat drinken kopen.
Seligman
Vanuit Hackberry vervolg je je route over de oude Route 66. Je zult zien hoe uitgestrekt het landschap hier is. Je komt vrijwel niks tegen en rijdt mijlenver terwijl je bijna geen medeweggebruikers ziet. Na een mooi stuk van deze route kom je bij het mooie dorpje Seligman. Je ziet hier allerlei kleurrijke winkeltjes waar je souveniers kan kopen. Verder staan er allerlei oude auto's en andere kitscherige aankleding waarbij je leuke foto's kunt maken.
Williams
Bij het uitrijden van Seligman verlaat je de oude Route 66 en vervolg je je weg over de nieuwe "40". Je komt hier snel genoeg terecht in de plaats Williams. Je verlaat de "40" en rijdt hiermee wederom via de oude Route 66 (die hier parallel loopt aan de "40") Williams binnen. Je bent nu bijna bij de afslag naar de South Rim (de zuidkant) van de Grand Canyon, en het is leuk om hier nog even een stop te maken. Williams heeft een 'oud' uiterlijk en je waant je direct in een oud cowboy dorp. Vroeger was dit een belangrijke stop langs de Route 66, en dat zie je terug aan de hoofdstraat. Sinds de komst van de Innerstate "40" is deze functie komen te vervallen en is Williams nu een toeristische trekpleister geworden. Je vindt hier leuke souvenirwinkeltjes met allerlei artikelen die te maken hebben met cowboys en de Route 66.
Vanuit hier is het nog ongeveer een uur rijden naar de Grand Canyon. We willen het laatste deel van de daar spenderen dus we vertrekken snel.
Dag 5: Grand Canyon
We hebben lang uitgekeken naar ons bezoek aan de Grand Canyon. Overal lezen we dat je niet op beeld kunt vastleggen of zien wat de ware grootte van dit natuurspektakel is. We rijden het park in met onze Nationale Parkenpas en parkeren de auto bij het Visitor Center. Wanneer we op de Grand Canyon aflopen blijkt dit te kloppen. De omvang is niet te bevatten tot je het met eigen ogen ziet.
Lees alles wat je moet weten in onze blog over de Grand Canyon.
Dag 6: Horseshoe Bend → Lake Powell → Antelope Canyon → Monument Valley
Vandaag wordt een speciale dag. We rijden langs een aantal van onze favoriete bezienswaardigheden en we kunnen bijna niet wachten. De eindbestemming voor vandaag is een AirBnb midden in Monument Valley. Monument Valley ligt redelijk in 'the middle of nowhere', en het was daarom lastig voor ons een geschikte en betaalbare overnachtingsplek te vinden. Na lang zoeken vonden we een lokale Native American familie die gasten ontvangt in hun leefgebied midden in Monument Valley. De voorzieningen zijn niet luxe, maar we gaan het avontuur aan.
Maar voor het zover is rijden we eerst de route langs Horseshoe Bend en Page. Bij Page vindt je Antelope Canyon en Lake Powell. We kiezen de route via het Grand Canyon National Park. We willen nog even stoppen bij Desert View Point voor de zonsopkomst.
Horseshoe Bend
Vanuit Grand Canyon rijden we door naar Route 89. Je komt deze weg op bij het plaatsje Cameron. We weten niet hoeveel benzinestations we nog gaan tegenkomen in de regio van de Navajo en we nemen daar het zekere voor het onzekere en tanken de auto vol. Zorg er tevens voor dat je met voldoende water vertrekt.
Horseshoe Bend ligt vlak voor de plaats Page. Zorg dat je op tijd bent, want het aantal parkeerplekken is beperkt en het is ten strengste verboden je auto langs de weg te parkeren. Je betaalt $10,- om te parkeren en je loopt vanuit de parkeerplaats in ongeveer een kwartier naar Horseshoe Bend.
Zoals met veel natuurverschijnselen is de ware grootte van Horseshoe bend niet goed vast te leggen op beeld. We zijn dus erg onder de indruk en kijken onze ogen uit.
Let op! Je vindt hier geen hekken of railing! De afgrond is uiterst stijl en diep. Het kan hier erg druk worden en er bestaat het risico dat mensen in het gedrang voor een mooie foto tegen elkaar stoten. Veel mensen gaan op uitstekende rotspunten zitten om foto's te maken en dat is zeer gevaarlijk. Als je met kleine kinderen reist, houdt ze dan dicht bij je in de buurt en laat ze vooral niet rondrennen!
Lake Powell
We rijden door vanuit Horseshoe Bend en komen zo redelijk snel aan in de plaats Page. Vanuit hier hebben we een tour door Antelope Canyon geboekt. We hebben nog wat tijd over voordat de tour begint dus besluiten wat te eten en daarna een uitzicht over Lake Powell te bezoeken. Je kunt hiervoor over de Glenn Canyon Dam rijden en vervolgens rechtsaf het Glenn Canyon National Park inrijden. We stoppen bij het Wahweap Viewpoint om een paar mooie foto's te maken.
Antelope Canyon
We rijden snel terug naar Page want onze tour naar Antelope Canyon begint bijna. We hebben een tour geboekt bij Antelope Slot Canyon Tours. Er zijn twee Canyons: De Upper en de Lower canyon. Een tour door één van de canyons is duur. Wij betaalden ruim $100,- per persoon voor een tour door de Upper Canyon. Je kunt beiden canyons bezoeken, maar dit is gewoon erg duur. Een keuze maken tussen de canyons is niet eenvoudig en het is niet mogelijk de canyons te betreden zonder gids. Als je één canyon wilt bezoeken, adviseren wij foto's en reviews online te bekijken om een goede keuze te maken. Kort samengevat zijn dit de verschillen:
Upper Canyon:
- Kan drukker zijn, en dus lastiger een goede foto te maken zonder andere mensen erop
- Beter bereikbaar voor ouderen of mensen die slecht ter been zijn
- Meer kans om mooie lichtinval te krijgen
- Volgens velen een meer wow-effect
- Donkerder dan de Lower Canyon
Lower Canyon:
- Minder druk, beter geschikt om een mooie foto te maken zonder drukte
- Lastiger de canyon binnen te gaan, moet via ladders/trappen
- Volgens velen is hij leuker om door te gaan door de nauwe passages waar je je doorheen moet wurmen
- Lichter dan de Upper Canyon
Zoals gezegd kiezen wij voor de Upper Canyon. Welke je ook kiest, het natuurverschijnsel is erg bijzonder en je zult hoe dan ook genieten.
Let op! Er zijn bij de canyons geen voorzieningen, dus geen water, eten of toiletten. Een tour duurt ongeveer 1 uur tot 1.5 uur. Tassen of rugzakken meenemen is eveneens niet toegestaan. Een fles water en je fototoestel en/of telefoon mag uiteraard wel.
De Upper Canyon is maar 200 meter lang, dus je bent binnen een half uur weer buiten. Desalniettemin is het een erg bijzonder natuurverschijnsel dat je zeker gezien moet hebben.
Monument Valley
Na de prachtige tour door de Upper Antelope Canyon vervolgen we onze weg naar onze volgende AirBnb in Monument Valley. Hier hebben we naar uitgekeken. Monument Valley is een gebied dat o.a. bekend is uit vele Hollywood films (Forrest Gump, Windtalkers, Mission Impossible II, etc.) en spreekt daarom erg tot de verbeelding.
We rijden het gebied van de Navajo binnen en het landschap is hier direct anders. In de verte zie je steeds meer hoge rotsformaties tevoorschijn komen die willekeurig midden in de woestijn staan.
Aangekomen bij onze AirBnb worden we rondgeleid op hun perceel en mogen we naar onze zogenaamde 'Octogon'. Het is een achthoekige grote 'hut' vanuit waar je uitzicht hebt op de valley. De voorzieningen zijn niet luxe, maar dat hoort uiteraard een beetje bij de ervaring. Wanneer we klaar zijn met onze spullen wandelen we een stukje de in de richting van de rotsformaties in de verte en nemen we een aantal foto's.
We overnachten hier slechts één nacht. Voor de volgende dag staat er een tour door Monument Valley gepland. Bovendien zijn we moe van deze lange dag vol mooie indrukken. We gaan dus op tijd slapen.
Dag 7: Monument Valley → Bryce Canyon
We verlaten de AirBnb in Monument Valley en rijden naar de plek waar we hebben afgesproken voor de Monument Valley tour. Onze gids voor vandaag is de Navajo man Larry Page. We mogen plaatsnemen achterin de pickup zodat we goed van het uitzicht kunnen genieten. We zijn voor hem de enige die dag dus het is een privé tour. Terwijl we langs alle bezienswaardigheden rijden vertelt Larry ons alles over de bergen, rotsen en andere verschijnselen die je ziet in Monument Valley. Verder vertelt hij ons veel verhalen over het leven van de Navajo, de cultuur en het geloof.
We vinden dit nationale park zo indrukwekkend dat we er een aparte blog aan hebben gewijd. Lees meer in onze blog over Monument Valley.
Rijden naar Bryce Canyon
We rijden via de Route 160 en nemen daarna de Route 98 richting Page. We rijden Page voorbij via de Route 89 richting Kanab. Bij Kanab blijven we de Route 89 volgen naar het Noorden en verlaten deze route om naar het plaatsje Tropic bij Bryce Canyon te rijden. Hier zullen we overnachten om zo de volgende ochtend snel in Bryce Canyon te zijn.
Dag 8: Bryce Canyon → Zion National Park
Vandaag brengen we bezoek aan Bryce Canyon en we doen dit per paard! We rijden naar de canyon en verzamelen bij de touroperator vanuit waar we met de paarden vertrekken. Iedereen krijgt een geschikt paard of muildier toegewezen.
Bryce Canyon staat bekend om zijn bijzondere rotsformaties in de vorm van zogenaamde 'hoodoos' (rotspiramides) welke zijn ontstaan door erosie, die op zijn beurt veroorzaakt wordt door de kracht van vriezen en dooien. Het dankt zijn naam aan de pioneer Ebenezer Bryce die eind 19e eeuw bij de canyon woonde.
In een groep van ongeveer 10 paarden dalen we af in de canyon. Al snel bevindt je je op de prachtige wandelpaden die zich een weg banen door het bijzondere, en tegelijkertijd bizarre, landschap. Tijdens de tour worden allerlei weetjes verteld over dit gebied. Hier en daar zie je zwartgeblakerde bomen welke geraakt zijn door bliksem. Het is uiterst gevaarlijk de canyon te betreden tijdens een storm. De kans op een gevaarlijke blikseminslag is erg groot. Het pad bestaat uit vlakke delen, maar ook uit steile afdalingen en gedeeltes waar je via haarspeldbochtjes omhoog loopt. Op de rug van een groot paard is dit best wel spannend! Tijdens de korte stops is de kans groot dat je paard wil grazen, en dan natuurlijk het liefst aan begroeiing die over de rand van de afgrond staat.
Na een paardenrit van ongeveer 2 uur verlaten we de canyon en brengen we de paarden terug. We willen nog graag de canyon van de bovenzijde bewonderen en wandelen langs diverse uitzichtpunten om daar een aantal mooie foto's te nemen. Het uitzicht is adembenemend.
Er zijn diverse uitzichtpunten welke je met de auto kunt bereiken. Indien je niet zelf wilt rijden, is er ook de mogelijkheid om een parkshuttle te gebruiken. Als je zelf gaat rijden, adviseren we je vroeg in de ochtend te gaat zodat je er zeker van bent dat je bij de uitzichtpunten een parkpeerplek kunt bemachtigen.
Omdat we veel tijd hebben doorgebracht in de canyon zelf en nog verder moeten rijden naar Zion National Park, rijden we niet de volledige route langs alle uitzichten.
Zion National Park
Het is vlak na de middag, en we willen die dag nog wat tijd doorbrengen in Zion National Park. Hiervoor moeten we nog een tijdje rijden. Indien je meer tijd hebt, breng dan meer tijd door in Bryce Canyon, of breng een bezoekje aan het cowboy-dorpje Bryce.
Wij rijden door naar Zion National Park en genieten onderweg van de mooie landschappen. We verlaten de Route 89 en slaan bij Mt Carmel Junction de Route 9 in en rijden via deze weg het park binnen.
We rijden over de Zion-Mt. Carmel Highway en spenderen hier wat tijd. We rijden via de tunnel door Mt. Carmel. We merken dat er slecht weer op komst is. Bovendien zijn we moe van de dag. We volgen daarom de Zuidelijke route in de richting van het Visitor Center en verlaten daar het park om zo naar de plaats Hurricane te rijden voor onze AirBnb.
Als je liever dichtbij het park overnacht dan kan dat in de plaats Springdale, gelegen bij het Visitor Center van Zion National Park. Zowel hotels als Airbnb's zijn hier snel uitverkocht en bovendien erg prijzig. Hurricane is een stuk goedkoper, maar is 30 minuten rijden vanaf het Visitor Center. Je moet voor jezelf een afweging maken tussen gemak en prijs.
We eten die avond bij Main Street Cafe in Hurricane. Dit is een echte aanrader. Bewaar een plekje voor een desert want de Key-Lime Pie is hier overheerlijk!
Dag 9: Zion National Park
Vandaag gaan we de Zion Valley bezichtigen. We verlaten onze AirBnb en rijden via Springdale naar het Zion National Park Visitor Center. De parkeerplaats is helaas vol, dus we parkeren de auto vlakbij Canyon Junction Bridge. De shuttle vanuit Visitor Center maakt hier een stop alvorens deze verder gaat richting de vallei.
Lees meer over ons bezoek aan het park in onze blog over Zion National Park.
Onze dag in Zion National Park zit erop. We gaan terug naar de halte Canyon Junction en lopen naar de auto. Via het Visitor Center rijden we terug naar Hurricane voor onze laatste overnachting.
We eten nog een keer bij Main Street Cafe.
Dag 10: Zion National Park → Las Vegas
We verlaten Hurricane en nemen de Route 15 naar Las Vegas. Een route van 220km door het kale ruige landschap van Utah, Arizona en Nevada. Na een paar uur rijden komen we aan in Las Vegas. In de verte zien we de skyline en we zien de grote kleurrijke hotels steeds dichterbij komen.
We rijden over de Strip, langs alle hotels en casino's. We kijken onze ogen uit. Niks is te gek in Las Vegas. We rijden naar ons motel vlak buiten het centrum. We pakken onze spullen uit en gaan daarna wandelend de stad in. Hoewel het niet ver lopen is, beseffen we ons dat het wellicht beter was om met de auto te gaan en een parkeerplaats te zoeken. De hitte is bijna ondraaglijk. 37 graden is hier heel normaal. Er is geen wolkje aan de lucht en de intensiteit van de zon is enorm. Op de strip rijden de hele dag kleine vrachtwagentjes heen en weer met reclameborden erop. Verder kom je overal schaarsgeklede 'proppers' tegen die zowel mannelijke als vrouwelijke toeristen proberen naar binnen te lokken.
We bekijken een klein stukje van de Strip en gaan vervolgens wat eten. De volgende dag gaan we uitgebreid Las Vegas bezichtigen.
Dag 11: Las Vegas
Vandaag staat in het teken van Las Vegas. In Las Vegas is eindeloos veel te doen en het is makkelijk om compleet artikel te wijten aan Las Vegas op zichzelf. We vatten samen wat we deze dag hebben gedaan.
Hotels
In Las Vegas heb je eindeloos veel hotels. De mooiste, grootste en gekste hotels zijn gelegen aan de strip. Zo heb New York-New York hotel, waar een groot deel van downtown Manhatten en het vrijheidsbeeld zijn nagebouwd.
Een ander mooi hotel is het Bellagio. Vanuit de ingang heb je een mooi uitzicht op de vijver met fontein van het Bellagio en tevens op het Paris hotel met daarvoor bijbehorende de Eiffeltoren en de Montgolfier-luchtballon. De Eiffeltoren is op schaal 1:2 en is daarmee 165 meter hoog. Je kunt de top van de Eiffeltoren bezoeken als onderdeel van de Eiffel Tower Experience.
Het grootste hotel is het Venetian Hotel. Het is niet alleen het grootste hotel van Las Vegas, maar ook het grootste hotel ter wereld en telt meer dan 7000 kamers. Naast deze grote hoeveelheid kamers is er binnen een complete indoor-winkelstraat met grachtjes gebouwd waarbij je zelfs een tochtje kan maken in een gondel.
Het Excalibur hotel is een ander excentriek hotel met hun bekende Koning Arthur thema. Op het moment van opening in 1990 was dit het grootste hotel ter wereld met meer dan 4000 kamers.
Casino's
Als er iets is wat je veel kunt doen in Las Vegas, dan is het gokken. Elk hotel heeft zijn eigen casino. Meestal vindt je deze direct als je het hotel op de begane grond binnenloopt. Het aantal gokautomaten en goktafels is onbeschrijfelijk. Veel mensen brengen hier veel tijd door. We zien duidelijk dat sommige mensen een nachtje hebben doorgehaald en nog steeds met een wijntje in de hand aan hun gokautomaat zitten.
We willen zelf een gokje wagen, en spenderen $30,- aan een blackjack tafel. We maken eerst wat winst, maar uiteindelijk verliezen we al onze inzet. In principe is het zonde van het geld, maar het is leuk om een keer te hebben meegemaakt. De ervaring telt!
Winkelen
Naast de casino's heb je ook leuke winkels. Je kunt winkels zoeken in de winkelstraat buiten, maar je hebt ook veel 'winkelstraten' binnen. We bezoeken een M&M's winkel welke bestaat uit vijf verdiepingen aan M&M's artikelen. We stellen onze eigen zak M&M's samen. Daarna gaan we een Coca Cola winkel in, en kopen hier een flesje Coca Cola Special Edition.
Fremont Street
Na de Strip is Fremont Street de meest bekende straat van Las Vegas. Je vindt Fremont Street ten Noorden-Oosten van de Strip. Voorheen was Fremont Street niet overdekt. Over de jaren heen werd de Strip steeds populairder en was Fremont Street niet meer 'the place to be'. Om meer toeristen en andere bezoekers aan te trekken is in de jaren 90 een grote overkapping op 27 meter hoogte aangebracht met een groot LED-scherm aan de onderzijde en overspant 4 casino's. Men noemt dit nu de 'The Fremont Experience'.
The Mirage Volcano
We willen nog graag vuurshow 'The Mirage Volcano' zien die voor het Mirage hotel ligt. Deze siervulkaan barst vanaf 19:00 tot 23:00 ieder uur uit en trekt veel kijkers. Niet alleen ziet de show er erg goed uit, maar ook de geluidseffecten zijn erg indrukwekkend.
Welcome to Fabulous Las Vegas Sign
Tot slot willen we nog een foto maken bij het beroemde 'Welcome to Fabulous Las Vegas Sign'. Dit bord in Googie-stijl bevindt zich aan het Zuidelijke uiteinde van de Strip.
Na een volle dag Las Vegas moeten we eerlijk toegeven dat we er klaar mee zijn. Voor iedereen zal dit verschillend zijn, maar wij zijn veel te 'Hollands nuchter' om hier lang van te kunnen genieten. Ook is de warmte in de zomer echt niet fijn. De beste tijd om Las Vegas te bezoeken is het voorjaar of het najaar.
We overnachten nog één nacht in Las Vegas om de volgende ochtend onze weg te vervolgen.
Dag 12: Las Vegas → Mammoth Lakes
Het oorspronkelijk plan was om vanuit Las Vegas door Death Valley te rijden in de richting van Yosemite met als eindbestemming Yosemite National Park. Het meest onwaarschijnlijke is echter gebeurd: Death Valley is een paar weken daarvoor totaal overstroomd en heeft alle doorgaande wegen vernield. Er is hard gewerkt om alles te herstellen, maar helaas gaat het park een dag nadat wij er voorbij komen open. We balen als een stekker, maar het is niet anders. We zullen het moeten overslaan en om het park heen moeten rijden. We nemen de Route 95 en nemen de afslag Yosemite. De rit van Las Vegas naar Yosemite is ruim 800km en dat vinden we te ver om in één dag te rijden. We stoppen daarom in Mammoth Lakes om daar te overnachten en de volgende dag verder te rijden.
De weg vanuit Las Vegas is lang en saai, maar we maken het gezellig. Zet een fijn muziekje op, en dan is het kilometers vreten. We komen weinig tegen. Veel zand, struikjes, hier en daar een wervelwind in het zand. Hoe verder we van Las Vegas af zijn hoe meer de begroeiing weer begint toe te nemen. Zo nu en dan staan er ineens een aantal koeien midden op de weg. Zorg voor genoeg water, eten en een volle tank.
Mammoth Lakes
Zoals de naam al doet vermoeden kent Mammoth Lakes diverse meren, maar de hoofdzakelijke reden dat mensen hier naar afreizen is omdat het een bekend ski-oord is. Het is zomer, dus daar is nu weinig van te zien. Het landschap is inmiddels totaal veranderd. De omgeving is groen, er zijn veel meren en je ziet over naaldbomen. We rijden naar Lake Mary om daar te rusten na de lange rit en om te genieten van het mooie uitzicht.
Naast mooie meren heb je in Mammoth Lakes ook de natuurlijke hot springs. Deze warmwater bronnen zijn een soort natuurlijke jacuzzi's. Volgens velen hebben ze een aangename temperatuur en uiterst geschikt om lekker in te zitten. Wij zijn niet lang genoeg in Mammoth Lakes om deze te bezoeken.
Dag 13: Mammoth Lakes → Yosemite National Park
Vanuit Mammoth lakes rijden we door naar Yosemite National Park. We volgen de Route 395 en slaan af bij de Route 120 in de richting van Yosemite. Op deze route rijdt je het park in en moet je je Nationale Parkenpas laten zien of een entreebewijs kopen.
Wanneer je vanuit deze weg het Yosemite National Park binnenkomt bevindt je je op de Tioga Road. We zijn nog lang niet in de Yosemite valley maar op deze weg kun je al verschillende mooie stops maken om te hiken en foto's te maken. De rest van de dag spenderen we in de Yosemite Valley. Lees onze tips en ervaringen in onze blog over Yosemite National Park.
We verlaten het park en rijden naar Mariposa. Hier hebben wij een AirBnb geboekt. Er zijn verschillende plekken waar je kunt overnachten wanneer je een bezoek brengt aan Yosemite National Park. Als je dichtbij het park wilt overnachten dan kan dat in de buurt van de Yosemite Valley of bij één van de ingangen. Deze zijn echter snel volgeboekt, en bovendien erg prijzig. Ons oog valt op het plaatsje Mariposa. Hotels en AirBnb's zijn hier beter betaalbaar, maar daarvoor moet je dan ook een uur rijden om in het park te komen. Wij besparen ongeveer $100,- euro per nacht op onze AirBnb t.o.v. hotels dichterbij het park.
Dag 14: Mariposa Grove
Bijna iedereen kent de reusachtige bomen in California wel. Deze zogeheten Giant Sequoias komen op verschillende plekken voor. Het bekendste park is waarschijnlijk wel het Sequoia National Park. Voor ons ligt dit park echter behoorlijk uit de route en het zou ons 2u45m enkele reis kosten om er te komen. Andere plekken om deze bomen te bekijken zijn Tuolumne Grove en Mariposa Grove.
Zoek op internet wat voor jou de meest geschikte plek is. Kijk hiervoor naar de afstand en wat er in het park te zien is. Wij overnachten in Mariposa en daarom is voor Mariposa Grove de meest logische keuze. In dit park staan een flink aantal Sequoias en bovendien vindt je hier de gigantische Grizzly Giant.
We komen aan in het park en parkeren bij het Visitor Center. Een shuttlebus brengt je naar het begin van het trail. Je hebt de keuze uit vier trails:
- Big Trees Loop Trail (eenvoudig, 30 tot 45 minuten, 0.5km)
- Grizzly Giant Loop Trail (redelijk eenvoudig, 1.5 tot 2 uur, 3.2km)
- Guardians Loop Trail (zwaar, 4 tot 6 uur, 10.5km)
- Mariposa Grove Trail (zwaar, 4 tot 6 uur, 11.3 km)
We nemen de Grizzly Giant Loop Trail. Deze is redelijk eenvoudig en je ziet de meest interessante bomen van het park. Het trail voert je door een mooi bos. Naast de Sequoias vind je veel andere erg grote naaldbomen. Zoals met veel dingen die we tijdens onze reis hebben gezien is het moeilijk vast te leggen wat de ware grote van deze Sequoias is. Een Sequoia boom kan tot wel 85 meter hoog worden.
De meest indrukwekkende boom in dit park is de 'Grizzly Giant'. Deze boom is bijna 64 meter hoog en 7.8 meter dik. De leeftijd wordt geschat op 1800 tot 2400 jaar. Dit is echter nog niet de grootste boom in de omgeving, de Sequoia 'General Sherman' in het Sequoia National Park is bijna 84 meter hoog en ruim 11 meter dik.
Tijdens de hike komen we nog verschillende andere grote Sequoias tegen. Een leuke boom om foto's bij te maken is de 'California Tunnel Tree'. Door deze Sequoia is een tunnel gemaakt waar je doorheen kunt lopen.
We nemen de shuttle terug naar het Visitor Center en rijden vanuit daar het park uit. We rijden nog een tijdje door de omgeving en stoppen hier en daar voor een uitzicht. Aan het einde van de dag gaan we terug naar Mariposa Grove. Mariposa Grove is een leuk en gezellig plaatsje met diverse winkeltjes en restaurants. De verhuurder van onze AirBnb gaf ons de tip om te eten bij het Mexicaanse restaurant Castillo's. Het is een piepklein restaurantje maar het eten is er overheerlijk.
'S avonds speelt er een country en bluegrass band in het centrum. We vergezellen de locals in het gras en genieten van de mooie muziek.
Dag 15: Yosemite National Park → San Francisco
De volgende bestemming is San Francisco. Vanuit Mariposa is het ongeveer 266km rijden. We vertrekken vroeg, want we willen die dag op tijd aankomen om de stad te verkennen. We hebben wederom een AirBnb geboekt, redelijk dicht bij Fisherman's Wharf. We komen de stad binnen via de Oakland Bay Bridge, de brug die Oakland met het schiereiland van San Francisco.
Dag 16: San Fransisco
Vandaag hebben we een hele dag om de stad te verkennen. Lees in onze blog over San Francisco over onze ervaringen!
Dag 17: San Francisco → Monterey
Het is tijd voor onze volgende stop: Monterey. We checken uit bij ons hotel en rijden in Zuidelijke richting. In Monterey zijn er een aantal dingen die we willen doen en bekijken. Hoog op het lijstje staat de 17-Mile-Drive. Verder willen we het plaatsje Carmel-by-the-Sea bezichtigen. Tot slot hebben we een whale-watching tour geboekt in de Baai van Monterey.
17-Mile-Drive
Bij aankomst in Monterey willen we direct de 17-Mile-Drive rijden. Zoals de naam al zegt is de 17-Mile-Drive een route langs verschillende uitzichten aan de Stille Oceaan en rijdt je tevens door stukken bos en langs grote landhuizen en golfbanen. De Nationale Parkenpas kun je hier niet gebruiken. Het terrein is privébezit en er wordt om die reden tol geheven. Je kunt vele stops maken om te genieten van het uitzicht en om foto's te maken. Bekende stops zijn de Lone Cypress en Bird Rock.
Carmel-by-the-Sea
Dit hele schattige en pittoreske dorpje vlakbij Monterey is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier allerlei leuke winkeltjes, boetiekjes en visrestaurants waar je gerechten met lokale vissoorten kunt proberen. Wist je dat Client Eastwood van 1986 tot 1988 burgemeester was van Carmel-by-the-Sea. Daardoor werd het plaatsje pas écht bekend!
Dag 18: Monterey
De reis begint zijn einde te naderen, maar we hebben nog een hele bijzondere tour op de agenda staan: Walvisspotten in de Baai van Monterey.
Walvisspotten
We boekten een tour bij Monterey Bay Whale Watch. We hopen erop dat we dolfijnen of bultruggen te zien krijgen. We verzamelen bij de aangegeven pier waar de boot wordt klaargemaakt door de bemanning. Het is vrij mistig en we hopen dat we überhaupt iets kunnen gaan zien. We gaan aan boord en we verlaten al snel de baai om vervolgens de open zee op te varen. De mist is nog niet opgetrokken, dus het is moeilijk om iets in de verte te kunnen zien.
Na ongeveer een half uurtje varen zien we een groepje dolfijnen vlakbij de boot. Gelukkig zijn ze zo dichtbij dat we ze ondanks de mist kunnen zien. Het begint nu steeds verder op te klaren en binnen de kortste keren zien we een prachtige bultrug het water uit komen. We bekijken de walvis een tijdje en varen vervolgens verder.
Ook op de terugweg naar de haven zien we nog op diverse momenten groepjes dolfijnen springen en spelen. Een prachtig gezicht.
Dag 19: Monterey → Santa Barbara
We rijden vandaag van Monterey verder naar Santa Barbara. Je rijdt deze route via de prachtige Highway 1 welke aan de prachtige kust van de Stille Oceaan is gelegen. Deze weg kronkelt langs prachtige rotsformaties en diepe kliffen. Je kunt op vele punten stoppen om te genieten van het machtig mooie uitzicht. We willen er drie punten uitlichten die ons het meeste aanspraken.
Bixby Creek Bridge
Een prachtige brug die twee rotsformaties met elkaar verbindt. Voor het mooiste uitzicht over de brug stop je voor de brug aan de rechterzijde van de weg. Je zult hier vast meer groepen mensen zien die hier foto’s willen maken. Pas op voor de afgrond!
McWay Falls
Als onderdeel van het Julia Pfeiffer Burns State Park vind je een korte hike naar de McWay Falls. Het is slechts een paar honderd meter om bij dit prachtige uitzicht te komen. Voor ons was dit het favoriete uitzicht aan de Highway 1. We konden het pad niet helemaal tot het einde volgen i.v.m. instortingsgevaar. Toch hebben we een mooie foto kunnen schieten. Zie je de waterval aan de linkerkant?
Sea Elephant Point
Een leuk punt op de route is het zeeolifanten punt. Er leven in dit gebied duizenden zeeolifanten welke vaak in grote groepen het strand op komen. In het najaar en de winter kun je de meeste zeeolifanten zien, maar vrijwel het hele jaar kun je op dit strand zeeolifanten zien liggen. Het is nu augustus, dus we zien slechts een paar exemplaren.
Na onze lange rit over de Highway 1 is het inmiddels donker als we in Santa Barbara aankomen. We rijden direct naar onze AirBnb en gaan de volgende dag de stad verkennen.
Dag 20: Santa Barbara
Santa Barbara is een kleine stad ten Noorden van Los Angeles waar ongeveer 100.000 mensen wonen. Santa Barara werd opgericht in 1786 door de Spaanse Franciscanen en je kunt zien dat de stad nog steeds Spaanse invloeden vertoont. De mooiste plekken in Santa Barabara vonden wij de boulevard met de bijbehorende pier, het missiehuis en het courthouse.
In de ochtend ontbijten we in het park voor het missiehuis. Je vindt hier diverse bankjes en tafeltjes, maar je kunt ook lekker in het gras gaan picknicken. In de middag slenteren we door de winkelstraten van Santa Barbara. Er zijn veel leuke winkeltjes en restaurants. Een band speelt livemuziek in een zijstraat wat het nodige bekijks trekt. Daarna lopen we een stukje over de pier aan de kust waar we een ijsje eten en aan de praat raken met een Amerikaans echtpaar.
Vervolgens besteden we de rest van de middag aan het bekijken van het courthouse. We lopen rond door de grote hallen en zalen. Er zijn op dat moment zelfs rechtzaken aan de gang. In principe zijn deze openbaar, maar we besluiten niet naar binnen te gaan. Wel beklimmen we het torentje voor een mooi uitzicht. We zien vanuit hier dat er veel handdoeken uitgestald zijn op het grasveld voor het courthouse. We vragen aan een beveiliger wat hier gaat gebeuren. Hij vertelt ons dat hier 's avonds een film vertoond wordt waar iedereen van kan meegenieten. Deze kans slaan we niet over en we komen na het avondeten terug met onze handdoeken.
Samen met tientallen andere Amerikanen brengen we de rest van de avond door op het grasveld terwijl we naar een leuke film kijken. Een hele leuke ervaring.
Dag 21: Santa Barbara → Los Angeles
Onze laatste dag is aangebroken. We vertrekken in de richting van LAX, het vliegveld in Los Angeles. We balen dat we weer naar Nederland moeten en we proberen nog zoveel mogelijk van de route te genieten. Aangekomen op het vliegveld brengen we onze huurauto terug en is het tijd om in te checken. De reis zit er nu echt op.
West-Amerika was één groot avontuur. Een unieke ervaring die je zeker op je bucket list zou moeten hebben. De hoeveelheid totaal verschillende en bizarre natuurverschijnselen is ongekend. De ene nog mooier dan de andere. We juichen het iedereen toe deze reis een keer te maken als je daartoe in de gelegenheid bent. Hopelijk heb je dan wat aan deze blog. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een berichtje of reageer hieronder op dit artikel.