Alleen op de wereld, zo voel je je soms als je met een auto met daktent door Namibië reist. Het is één van de dunstbevolkte landen ter wereld en daarom kom je soms honderden kilometers geen dorpje tegen. In Namibië zie je veel kale vlaktes en woestenij, maar tegelijkertijd heeft het ook prachtige landschappen, indrukwekkende zandwoestijnen en nationale parken vol met wilde dieren. Reizen met een daktent door Namibië is echt een avontuur en soms zelfs een beetje spannend. Wil jij ook een roadtrip door dit schitterende land beleven? In deze blog lees je alles over onze geweldige ervaringen in Namibië die wij maakten met Explore Namibia.
Inhoud
Vervoer voor de rondreis
Namibië is een ontzettend groot land en beschikt niet over goed openbaar vervoer om op verschillende plekken in het land te komen. Het is dus geen geschikt land om te gaan backpacken. Dit betekent dat je kunt kiezen tussen een groepsreis per bus of zelf rijden met een huurauto. Eigenlijk alle reizigers die zelf gaan rijden huren een grote en betrouwbare 4x4 auto. In Namibië zijn weinig voorzieningen, de afstanden zijn groot en het wegennet bestaat voor 95% uit gravelwegen dus je wilt zeker niet gaan rondrijden in een Opel Corsa. Ga je zelf rijden, besef je dan goed dat je enigszins zelfverzekerd moet zijn in het rijden in een grote auto over onbekend terrein met slechte (gravel)wegen en niet bang bent om aan de gang te gaan met het aanpassen van bandenspanning of het verwisselen van een wiel. Alsof dat nog niet genoeg is word er in Namibië ook nog eens links gereden. Klinkt je dit allemaal te spannend, kies dan zeker voor een groepsreis waarbij vervoer voor je word geregeld.
Auto met of zonder daktent
Jij houdt wel van een beetje avontuur en gaat zelf rijden met een 4x4 auto. Vervolgens moet je kiezen tussen een auto met of zonder daktent. Wil je gaan kamperen, dan is een daktent verreweg de meest praktische oplossing. Een losse tent meenemen is mogelijk maar is veel meer werk om op te zetten en bovendien voelt het ergens toch wel prettig om op hoogte te slapen. Een daktent zet je, afhankelijk van het soort tent, in 5 tot 10 minuten op en klap je binnen dezelfde hoeveelheid tijd weer in. Je leest er alles over in onze blog over het reizen met een daktent door Namibië.
Wil je echt niet gaan kamperen dan kun je ook een auto huren zonde daktent. Je bent dan aangewezen op lodges. In Namibië zijn genoeg lodges te vinden maar zijn eigenlijk altijd erg prijzig.
Hoe boek je een rondreis met 4x4 auto?
Je hebt besloten om met een 4x4 auto op rondreis te gaan door Namibië, gaaf! Maar hoe boek je zo'n reis? Eerst moet je beslissen hoe lang je wilt gaan en wat je in die tijd wilt gaan zien. Op basis daarvan bepaal je de route die je gaat volgen en waar je overnacht. Je kunt zelf op internet gaan rondkijken naar lodges of campsites en aanbieders van 4x4 auto's met of zonder daktent. Er is behoorlijk wat keuze dus je gaat hier zeker vinden wat je nodig hebt. Toch ben je met alles op jezelf aangewezen.
Een andere optie is om je reis te laten opstellen door een organisatie. Veel mensen die door Namibië reizen leggen een soortgelijke route af. De één heeft meer tijd dan de andere dus sommige routes zijn korter dan de andere, maar een organisatie als Explore Namibia zal snel een passende reisroute voor je kunnen samenstellen. Je kunt kiezen uit één van de standaardpakketen, maar je kunt natuurlijk ook per email of telefoon contact hebben om specifieke wensen door te geven. Je kunt ook al direct diverse tours boeken voor bijvoorbeeld Sandwich Harbour, Etosha of Onguma. Zo ben je zeker van een plekje. Wij boekten onze reis bij Explore Namibia en dit is ons uiterst goed bevallen. Je betaalt wat meer, maar daarvoor krijg je een eigen portal met alle reisdetails, tips, adviezen, hulp ter plaatse en nog veel meer voor terug. De vlucht moet je wel zelf boeken.
Een andere goede organisatie waarover wij alleen maar goede dingen horen is Namibia Nomads van TravelBase. Je schrijft je in voor een reisroute door Namibië in een specifieke periode, maar zorg dat je op tijd bent want vol is vol is van toepassing.
Reisroute
Samen met Explore Namibia komen wij al snel tot een route. Omdat wij nog meer reizen willen maken in dit jaar besluiten we 13 nachten in Namibië te verblijven. We komen tot de volgende route. De bestemmingen die je bereikt via een stippellijn hebben wij niet bezocht maar passen wel in een uitgebreidere reisroute.
Wil jij wel meer tijd doorbrengen in Namibië? Dat kan uiteraard. Je kunt er voor kiezen om op sommige plekken langer te verblijven, of je breidt de reis uit door meer bestemmingen toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld helemaal naar het zuiden rijden om daar de Fish River Canyon te gaan bekijken. Verder kun je extra stops maken bij Spitzkoppe, Skeleton Coast of Grootberg.
Aankomst in Windhoek
Je vliegt naar de hoofdstad Windhoek en hier zal je reis beginnen. Wij hebben geboekt bij Explore Namibia en wij worden opgehaald bij het vliegveld en naar de autoverhuurder Asco Car Hire gebracht. Hier ontmoeten wij de reisleiding en krijgen een uur lang uitleg over onze reisroute. We krijgen een gepersonaliseerde kaart waarop de route is gemarkeerd. De snelste route is niet altijd de mooiste route dus we zijn blij met de tips. Vervolgens krijgen we nog een uur lang instructies over alles wat op en aan de auto zit zodat we met een goed gevoel op pad kunnen gaan.
Windhoek is wat ons betreft niet echt de moeite waard om te ontdekken en heeft verder geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Wel is het verstandig om meteen wat cash geld op te nemen en om boodschappen te doen voordat je de stad verlaat. Wij doen boodschappen bij de SuperSpar in het zuiden van Windhoek.
De avond voor we vertrekken eten we nog heerlijk bij Joe's Beer House.
Sesriem en Sossusvlei
Je vakantie was al begonnen, maar nu begint het echte avontuur. Met een volle koelkast en je fotocamera in de aanslag vertrek je naar je eerste bestemming. In ons geval rijden we naar het zuiden richting Sesriem waar we later op de dag de Sossusvlei zullen bezoeken. Onderweg gaan we het Naukluft gebergte passeren en kunnen we genieten van mooie uitzichten. We rijden via de B1 richting Rohoboth en slaan hierna de onverharde C24 weg in. We verlagen de bandenspanning naar 1.8 voor meer grip en het rijdt bovendien een stuk comfortabeler. Volgens Google Maps is het iets meer dan 4 uur rijden, maar deze inschattingen kun je beter meteen vergeten en er makkelijk een uur bij optellen.
Na een lange dag rijden kom je aan bij Sesriem en check je in bij je lodge of campsite. Bij de plaats Sesriem ligt de indrukwekkende Sossusvlei. Deze grote vallei staat bekend om zijn mooie zandduinen en daarnaast vind je hier de Deadvlei. Vroeger was Deadvlei een vallei die vol water stond maar werd door grote veranderingen in dit landschap getergd door extreme droogte. Deze witte plaat van klei vol zwartgeblakerde dode bomen is overgebleven. De Sossusvlei is een echte highlight tijdens je rondreis door Namibië en mag je echt niet overslaan. Je leest er alles over in onze blog over een bezoek aan de Sossusvlei.
Solitaire
Na je bezoek aan de Sossusvlei check je uit bij je accommodatie en rijd je door naar het kleine dorpje Solitaire dat niet ver van Sesriem afligt. Het is mogelijk om dezelfde dag door te rijden naar Swakopmund maar een tussenstop in Solitaire, eventueel met overnachting, geeft iets meer tijd en rust.
Solitaire is een kleine nederzetting waar nog minder dan 100 mensen wonen. Toch is het plaatsje van enig belang aangezien het nog steeds het enige tankstation heeft tussen de Sossusvlei en Walvisbaai. Neem dus geen risico en tank hier je auto vol. Ga ook zeker even bij Café van der Lee zitten voor een lekker stuk appeltaart.
Swakopmund
De auto is volgetankt en je kan nu aan de lange rit richting walvisbaai beginnen. Het is een lange, maar ook zeker mooie rit naar de kust. Je rijdt bijna alleen over gravelwegen dus de bandenspanning kun je voor nu laten zoals hij is. Vandaag zul je zie hoe uitgestrekt en dunbevolkt Namibië is. Er lijkt geen einde te komen aan de uitgestrekte kale vlaktes. Maak ook zeker een stop bij Kuiseb Canyon waar je een fantastisch uitzicht hebt over het ruige landschap rond de Kuiseb rivier.
Na een lange dag rijden kom je aan in de stad Swakopmund. In deze stad kun je de Duitse invloeden heel goed terugzien. Veel restaurants en winkels zijn opgericht door Duitse migranten en veel van de gebouwen zijn gebouwd in een Duitse stijl. In de buurt van Swakopmund is er genoeg te doen. Zo kun je een boottour doen vanuit Walvisbaai of een 4x4 tocht door de hoge duinen van Sandwich Harbour. Onze blog over Swakopmund vertelt je alles over wat je hier kunt beleven.
Twyfelfontein
Je verlaat Swakopmund en rijdt in noord-oostelijke richting naar Twyfelfontein. Het ietswat saaie landschap ten noorden van Swakopmund maakt plaats voor het mooie landschap van Damaraland vol zandvlaktes en rode rotsblokken. Je passeert de mooie Brandberg die je via de D2359 weg kunt bereiken als je dat wilt. Na een rit van zo'n 4 tot 6 uur over onverharde wegen kom je aan in Twyfelfontein. In dit gebied zijn een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om te bekijken.
Spot Woestijnolifanten
In het gebied van Twyfelfontein leven diverse groepen woestijnolifanten. Je kunt deze imposante dieren tegenkomen tijdens het rijden maar die kans is wel klein. Vanuit de campsites en lodges is het mogelijk om 3 uur durende tours te boeken die je meenemen om de woestijnolifanten te gaan spotten. Nadat je de olifanten van dichtbij hebt bekeken ga je genieten van een prachtige zonsondergang onder het genot van snacks en drankjes.
Zijn de tours bij jou lodge of campsite volgeboekt, doe dan zeker nog navraag bij een andere accommodatie of ze daar wel nog plek hebben.
Rotstekeningen
Eén van de meest bekende bezienswaardigheden bij Twyfelfontein zijn de prehistorische rotstekeningen. Hoe oud de tekeningen zijn is niet precies duidelijk maar het is zeker mooi om te zien. Het is mogelijk om een excursie te boeken om deze tekeningen te gaan bekijken. Het beste boek je deze voorafgaand aan je reis om teleurstelling te voorkomen.
Living Museum Damara
In het Living Museum kun je zien hoe de Damara vroeger leefden. Dit volk was een combinatie tussen jagers-verzamelaars en veehouders. Deze mensen waren helaas niet in staat zich te verdedigen tegen de agressie van de kolonisatie en daarom is deze cultuur zo goed als verdwenen. In dit museum probeert men het leven van deze mensen te reconstrueren en hiermee ook enigszins in leven te houden.
Etosha National Park
De kans is groot dat je tijdens je reis al veel dieren bent tegengekomen, maar mocht dat niet het geval zijn dan gaat dit in Etosha National Park zeker gebeuren. Omdat dit gebied nattere seizoenen kent is hier meer begroeiing en leven hier daarom veel wilde dieren. Etosha beslaat zo'n 20.000 vierkante kilometers en het is daarmee een enorm grondgebied waar veel te zien is. Giraffen, olifanten, gemsbokken, springbokken, leeuwen, hyena's, gnoe's en nog veel meer diersoorten ga je hier kunnen zien.
Wil jij ook de gaafste dieren in hun eigen leefomgeving zien? Dan mag een bezoek aan dit park écht niet ontbreken in je reis door Namibië. Lees alles wat je moet weten in onze blog over Etosha National Park.
Onguma Private Reserve
Direct naast Etosha National Park ligt het Onguma Private Game Reserve. Dit reservaat beslaat zo'n 34.000 hectare en ook dit is het thuis van vele wilde dieren. Het verschil met Etosha is dat je in Onguma niet zelf door het park mag rijden. Je mag het park binnenrijden door de toegangspoort en vanuit hier direct naar je campsite of lodge rijden. Uiteraard kun je wel georganiseerde game drives doen binnen het park. De kans dat je hier cheeta's zult vinden is groter van in Etosha, al hebben wij er tijdens de drives helaas geen kunnen vinden. Verder is de kans ook groot dat je hier de kleine antilopensoort Dikdik gaat zien. Dit mini-hertje wordt slechts 30 tot 40 centimeter groot.
Waterberg Plateau
Waterberg Plateau een groot nationaal park en beslaat zo'n 405 vierkante kilometer. Het gelijknamige plateau van zandsteen torent wel 200 meter boven zijn omgeving uit en ziet er behoorlijk imposant uit als je er voorbij rijdt. Dit gebied is voor mensen vrij moeilijk toegankelijk is voor mensen zijn hier in het verleden veel bedreigde diersoorten uitgezet om ze te beschermen tegen stropers. Zo komen hier de bedreigde sabelantilope en roanantilope voor.
Het wat ons betreft meest indrukwekkende dier dat je hier kunt spotten is de Witte Neushoorn. Omdat deze dieren hier 24/7 door gewapende rangers worden beschermd tegen stropers zijn ze middels een zogeheten Rhino Drive van dichtbij te bewonderen. Iets wat je naar onze mening zeker niet mag missen.
Naast het spotten van wilde dieren zijn hier nog andere leuke activiteiten. Zo kun je mooie hikes doen die je naar de top van het plateau brengen. Vanuit campsites en lodges worden hikes met gids aangeboden.
Wij verblijven bij Waterberg Plateau Campsite, een accommodatie met campsites en logdes dat prachtig in de natuur gelegen is. Binnen het terrein van het campsite kun je prachtig wandelen en tijdens het wandelen spotten wij zelfs wilde apen en een groep Koedoe's.
Terug in Windhoek
Vandaag begint je laatste dag van je rondreis door Namibië. Je rijdt van Waterberg Plateau naar Windhoek via de B1. Je rijdt over een mooie asfaltweg, een mooie afwisseling voor alle zandwegen die je hebt gereden. Je levert de auto in bij het verhuurbedrijf en dan zit je avontuur er echt op.
Je gaat naar huis met een grote hoeveelheid aan herinneringen en ervaringen. Een rondreis door Namibië met 4x4 auto is een écht avontuur, en jij hebt het gedaan!
Uitbreidingen op deze reisroute
Wij reden een vooraf samengestelde route door Namibië in 9 dagen en dan moet je keuzes maken. Natuurlijk kun je de route zo uitgebreid maken als je wilt en er zijn nog meer gave dingen die je kunt doen.
Fish River Canyon: Een enorme kloof in het zuiden van Namibië. Het is zo'n 160 kilometer lang, 27 kilometer breed en op sommige plekken wel 550 meter diep. Wij moesten de Fish River Canyon met pijn in ons hart van de lijst schrappen maar hopen deze ooit nog eens te bezoeken.
Kolmanskop: Eveneens in het zuiden, maar dan aan de kust, ligt het kleine spookstadje Kolmanskop. Ooit was dit een rijk mijnstadje omdat hier diamant werd gevonden, maar toen de mijnen uitgeput waren raakte het stadje in verval en inmiddels is het gedeeltelijk verzwolgen door de woestijn.
Spitzkoppe: Een 700 meter granieten eilandberg die midden in de Namibwoestijn ligt. De omgeving is hier prachtig en je kunt mooie wandelingen maken. Ook kun je hier mooi kamperen met je 4x4 met daktent.
Skeleton Coast: Een groot stuk kustlijn ten noorden van Swakopmund. Door onberekenbare stroming leden veel schepen hier schipbreuk en liepen vervolgens vast. Hier liggen dan ook veel scheepswrakken.