Wat ons betreft is reizen met een 4x4 met daktent de leukste manier om door Namibië te trekken. Je beschikt over minder luxe en comfort maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het avontuur wat je beleeft. Overdag rijdt je door de mooie landschappen van Namibië, en 's avonds bivakkeer je op bijzondere plekken. In plaats van dineren in een restaurant kook je je eigen maaltijd op een gaspitje of barbecue terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de Afrikaanse savanne. Na zonsondergang geniet je samen van de mooie sterrenhemel en tijdens de nacht slaap je onder het genot van rustgevende achtergrondgeluiden. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je zelf gaat reizen met een 4x4 met daktent. Wij geven je bruikbare tips die dit avontuur tot een waanzinnige ervaring gaan maken.
Inhoud
- Hoe zien campings in Namibië er uit?
- Neem een hoofdlampje mee
- Richt je 4x4 logisch in
- Sommige kampeerspullen moet je zelf meenemen of kopen
- Zet de auto recht voordat je de daktent uitklapt
- Houd je aan de snelheid en rijd voorzicht
- Denk aan je bandenspanning
- Gooi de tank vol wanneer het kan
- Neem ook warme kleding mee
- Laat geen spullen achter tijdens de nacht
- Houd rekening met de stand van de koelkast
Hoe zien campings in Namibië er uit?
Bij alle plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken in Namibië zijn campings te vinden. Veel reizigers reizen met een daktent door het land dus ondernemingen zijn hier op ingericht. Hoewel campings enigszins verschillend zijn lijken ze allemaal een beetje op elkaar. Ze zijn omheind om ervoor te zorgen dat er geen groot wild het terrein op kan lopen. Verder zijn de plaatsen eigenlijk altijd behoorlijk ruim en de meeste hebben een barbecueplaats, verlichting en stroomaansluiting. Sommige campings zijn iets luxer en hebben zelfs privé sanitair voor elke kampeerplaats. Andere campings zijn wat eenvoudiger en hebben bijvoorbeeld geen elektriciteit. Let hier goed op als je zelf gaat boeken.
Wij boekten onze reis via Explore Namibia en dus hebben zij alle campings voor ons geboekt. In de reisdocumentatie kunnen we lezen welke voorzieningen voor welke campings aanwezig zijn. De 4x4 met daktent is uitgerust met alles wat je nodig hebt om onbezorgd te kamperen. Denk aan keukengerei, tafel, stoelen, gasflessen en burners, dekens, kussens, koelkast, pannenset en nog veel meer.
Tip: Alle daktenten werken ongeveer hetzelfde, maar sommige zijn makkelijker in gebruik dan andere. Sommige daktenten zijn afgedekt met een afdekzeil en moeten dan zelf uitgeklapt worden. De daktent waarover wij beschikten zit in een soort harde koffer die je eenvoudig los klikt. Vervolgens klapt de tent uit en ben je zo goed als klaar.
Neem een hoofdlampje mee
Een hoofdlampje mag je absoluut niet vergeten als je met een daktent op pad gaat. Het wordt in Namibië redelijk vroeg donker en je zult dus vaak in het donker moeten koken, spullen verzamelen en de tent opzetten. De verlichting bij de kampeerplaats is eigenlijk niet genoeg om fijn te kunnen werken. Een hoofdlampje zorgt ervoor dat je handen vrij zijn dat je met goed licht aan de slag kunt. Van sommige hoofdlampjes kun je de lichtsterkte aanpassen of overschakelen op rood licht. De meeste lampjes kun je opladen met een USB-kabel.
Richt je 4x4 logisch in
De eerste dagen van je rondreis zul je merken dat je geregeld spullen kwijt bent. Telkens pak je iets en leg je het ergens anders weer neer en de volgende avond kun je het niet vinden. Bedenk goed waar je welke spullen neerlegt en geef ze een logische plek. Zaken als bestek en borden heb je regelmatig nodig en het is niet handig als je die helemaal achterin je laadbak verstopt. Ook kan het handig zijn om 's ochtends al na te denken over de douchespullen en kleding die je 's avonds nodig gaat hebben. Verzamel ze en maak een apart tasje zodat je niet nog een keer door heel je koffer heen hoeft. Bewaar waardevolle spullen in je tent als je gaat slapen. Vaak hebben daktenten vakjes waar je allerlei spulletjes zoals je telefoon, pasjes en sleutels in kwijt kunt, maar vergeet ze er niet uit te halen als je de tent afbreekt!
Sommige kampeerspullen moet je zelf meenemen of kopen
De 4x4's met daktenten zijn voorzien van alle gemakken, maar sommige dingen moet je toch zelf meenemen. Het kan je zomaar gebeuren dat je vergeet handdoeken in te pakken waardoor afdrogen na het douchen toch wat lastiger gaat. Neem ook theedoeken mee zodat je deze niet ter plaatse hoeft aan te schaffen. Voordat je Windhoek verlaat is het verstandig om het één en ander in te slaan:
- Briketten/houtskool, aanmaakblokjes en aansteker/lucifiers. De meeste campings hebben een barbecue bij elke kampeerplaats.
- Koop geen kleine flesjes water maar alleen grote 5-10 liter verpakkingen. Neem je waterfles van thuis mee zodat je deze telkens kunt bijvullen.
- Aluminiumfolie voor het barbecueën.
- Afwasmiddel, afwasborstel/schuursponsjes.
- (Anti-muggen)kaars.
- Sauzen.
- Peper, zout en eventueel andere kruiden.
- Koffie, thee en benodigdheden.
- Ovenwanten
Zet de auto recht voordat je de daktent uitklapt
Zorg altijd voor dat je auto zoveel mogelijk recht plaatst voordat je de daktent uitklapt. Als de auto scheef staat is het lastiger om de trap goed te plaatsen en lig je bovendien schuin in je tent en dat is uiterst oncomfortabel. Sommige kampeerplaatsen zijn niet helemaal vlak en moet je je 4x4 een paar keer draaien of verzetten om de beste positie te vinden.
Houd je aan de snelheid en rijd voorzicht
Denk goed aan je eigen veiligheid! Rijden in Namibië is niet hetzelfde als rijden in Nederland. Het land is erg dunbevolkt dus je zult weinig verkeer tegenkomen. Verder zijn deze auto's van Toyota bijzonder betrouwbaar en zullen je zelden in de steek laten. Echter liggen er op de wegen van Namibië andere gevaren op de loer. Om te beginnen is je 4x4 met daktent topzwaar. Dit betekent dat het kantelpunt van je auto hoog ligt en dat zorgt ervoor dat hij sneller kan omrollen bij een plotselinge stuurbeweging. Veel wegen zijn onverhard, lopen schuin af aan de berm en alsof dat nog niet genoeg is moet je ook nog links rijden.
Het is belangrijk dat je je aan de maximumsnelheid houdt en je gezonde verstand gebruikt. Als je op onverharde wegen rijdt is je remweg aanzienlijk langer. De auto's zijn vaak uitgerust met een GPS tracker en men kan controleren welke snelheid je waar rijdt. Overschrijdt je de snelheid en veroorzaak je een ongeluk, dan kun je in de problemen komen met de verzekering. Een all-risk verzekering kent men hier niet en misschien is het daarom verstandig om het hoge eigen risico bedrag af te kopen.
Denk aan je bandenspanning
Het is erg belangrijk dat je je bandenspanning aanpast wanneer nodig. Rijden met een te hoge bandenspanning op onverharde wegen is onverstandig omdat je daarmee erg weinig grip hebt. Verder is de kans op een klapband groter als je met een te hoge bandenspanning over stenen of rotsen rijdt. Hoewel je vooral over onverharde wegen zult rijden zul je ook geregeld op asfaltwegen komen. Vooral rondom Swakopmund en Windhoek vindt je veel geasfalteerde wegen. De verhuurder zal je uitleg geven over de bandenspanning die je moet gebruiken voor de verschillende typen wegdek en zal je voorzien van een kleine compressor en luchtdrukmeter. Verder is het mogelijk om je bandenspanning te laten aanpassen bij tankstations.
Gooi de tank vol wanneer het kan
Namibië is één van de dunst bevolkte landen ter wereld en het zal je dus niet verassen dat je soms wel 100 kilometer kunt rijden zonder een dorp (of zelfs een huisje) tegen te komen. Tankstations zijn er uiteraard nog veel minder. Je 4x4 heeft waarschijnlijk een grote tank van zo'n 80 liter en misschien zelfs een extra auxiliary tank van zo'n 60 liter dus in principe kom je niet snel zonder brandstof te staan. Toch is het verstandig om te tanken wanneer het kan, bijvoorbeeld voor het geval dat een tankstation onverwacht geen dieselvoorraad meer heeft. Je hebt tijd genoeg dus het is het gewoon niet waard om onnodig risico's te lopen.
Neem ook warme kleding mee
In Namibië is het eigenlijk altijd warm en voor het overgrote deel zul je rondlopen in een t-shirt, korte broek en slippers. 's Avonds kan het echter hard afkoelen en behoorlijk fris worden. Als je lekker buiten wilt zitten is het prettig om een warme trui en een lange broek bij te hebben. Overigens zijn lange kleren niet alleen warm, maar ze beschermen je ook tegen muggenbeten: Win win.
Het is goed om te weten dat het in Swakopmund veel kouder kan zijn dan op andere plekken tijdens je route. Tijdens onze rondreis door Namibië was het 42 graden in Sesriem, maar toen we twee dagen later in Swakopmund aankwamen was het slechts 16 graden.
Laat geen spullen achter tijdens de nacht
Ga je slapen in je daktent, zorg ervoor dat je dan geen spullen laat slingeren rondom je auto. Hoewel veel campings omheind zijn kunnen er toch jakhalzen of apen rondlopen die op zoek gaan naar eten. Laat geen vuilniszakken achter waar dieren in kunnen gaan snuffelen. Laat ook je schoenen niet staan om te voorkomen dat er een spin of schorpioen in kruipt.
Houd rekening met de stand van de koelkast
Elke 4x4 met daktent is uitgerust met een koelkast en deze is aangesloten op de accu waarvan je auto er waarschijnlijk twee heeft. Deze accu's kunnen veel stroom leveren, maar omdat deze koelkasten een compressor hebben (waardoor je ook kunt invriezen), word er ook veel stroom verbruikt. Zolang de auto rijdt of aangesloten is aan een elektriciteitspunt op je kampeerplaats kan de koelast op een vrij hoge stand blijven draaien. Verlaat je de auto of sta je op een kampeerplaats zonder elektriciteit, vergeet dan niet de stand van je koelkast te verlagen zodat je accu niet leeg word getrokken. Je autoverhuurder kan je tijdens de uitleg vertellen welke stand het beste is in welke situatie.