De wind waait in je gezicht en het zonnetje schijnt op je armen. Overal zie je rijstvelden en je bent helemaal weg van de drukte van Nederland. Er is maar weinig zo fijn als het rondrijden met je gehuurde motorbike door de mooie landschappen van Zuid-Oost Azië. Helaas gaat het ook ooit mis en kunnen er grote problemen ontstaan. Maar waar moet je dan rekening mee houden en hoe minimaliseer je het risico op vervelende situaties? In deze blog geven we je zoveel mogelijk informatie zodat jij met een gerust hart op een motorbike kunt stappen en alleen maar hoeft te focussen op genieten.
Inhoud
- #1 Je hebt een rijbewijs nodig
- #2 Zonder motorrijbewijs ben je niet verzekerd
- #3 Geef nooit je paspoort af als borg
- #4 Huur bij voorkeur een motorbike bij of via je accommodatie
- #5 Controleer de motorbike op gebreken
- #6 Kies bij voorkeur een verhuurder met veel goede reviews
- #7 Rijd voorzichtig, maar niet TE voorzichtig
- #8 Ga niet rijden als je onzeker bent in het verkeer
- #9 Rijd zo weinig mogelijk in het donker
- #10 Houd je zoveel mogelijk aan de verkeersregels
Het is heerlijk om met een motorbike door de landschappen van Zuid-Oost Azië te rijden. Je bent veel meer één met de omgeving dan wanneer je in een auto zit en je kunt overal stoppen waar je maar wilt. Vele toeristen huren een motorbike en stappen er eigenlijk zonder bij na te denken op. Vaak vraagt men alleen een rijbewijs en wordt er verder nergens echt naar gekeken. In landen als Indonesië of de Filipijnen zul je ook zelden gecontroleerd worden en zul je hooguit worden aangehouden als ze zien dat je zonder helm rijdt. Zolang alles goed gaat is er niks aan de hand, maar als het toch mis gaat begint een stroom van ellende. Het is goed dat je stilstaat bij de risico's die het met zich mee brengt.
#1 Je hebt een rijbewijs nodig
Het ligt voor de hand dat het niet de bedoeling is dat je zonder rijbewijs gaat rijden. In de meeste landen in Zuid-Oost Azië heb je alleen een autorijbewijs nodig om te mogen rijden. In sommige gevallen zul je zelfs zonder rijbewijs een motorbike mee kunnen krijgen maar het mag vanzelfsprekend zijn dat dit een slecht idee is. Vaak is je Nederlandse rijbewijs voldoende maar wij zouden altijd adviseren om te controleren of er voor het betreffende land een internationaal rijbewijs nodig is. Vooral wanneer je staande gehouden word wil je zeker weten dat je de juiste documenten kunt laten zien.
#2 Zonder motorrijbewijs ben je niet verzekerd
In Zuid-Oost Azië is een autorijbewijs genoeg om volgens de wet een motorbike te mogen rijden. In Nederland mag je met een autorijbewijs slechts een brommer tot 50cc besturen. Ga je rijden op een brommer met meer vermogen, dan is dat volgens de Nederlandse wet een motor. Motorbikes in Zuid-Oost Azië zijn meestal 100cc of meer en dat betekent dat je Nederlandse verzekering de schade niet zal vergoeden als je brokken maakt. Ook niet als dit gaat om letselschade aan derden en deze kosten kunnen al snel hoog oplopen. Het is goed je dit te realiseren als je een motorbike gaat huren. Het beste is om in Nederland een motorrijbewijs te halen als je van plan bent vaker naar deze landen te reizen en een motorbike gaat gebruiken. Toch is het begrijpelijk dat veel mensen geen duur rijbewijs willen halen wanneer ze dit een enkele keer doen. Dit is een afweging die je voor jezelf moet maken.
#3 Geef nooit je paspoort af als borg
Sommige verhuurders vragen een vorm van borg als je een motorvoertuig huurt. In de meeste gevallen zal het gaan om een geldbedrag, maar sommige verhuurders verwachten dat je je paspoort of een andere pas achterlaat. Wij zouden dit ten allen tijde afraden. Op het moment dat de verhuurder vindt dat er iets aan het voertuig mankeert wanneer je het terugbrengt kun je moeilijkheden krijgen om je paspoort terug te krijgen. Het niet terugkrijgen van borg is vervelend, maar minder erg dan het niet terugkrijgen van je reisdocument. Bovendien weet je nooit wat er met paspoort gebeurt zolang het in handen is van een ander.
#4 Huur bij voorkeur een motorbike bij of via je accommodatie
Kies bij voorkeur voor het huren van een motorbike bij je accommodatie. We gaan er daarbij wel vanuit dat je een accommodatie hebt met een goede reputatie met goede reviews. Een accommodatie heeft een naam hoog te houden en de kans dat je narigheid krijgt over een motorbike is dan een stuk kleiner. Bij sommige accommodaties kun je zelfs gratis gebruik maken een motorbike. Bovendien levert het ook veel voordelen op bij het ophalen en terugbrengen van je voertuig omdat je niet op zoek hoeft te gaan naar een verhuurder buiten je verblijf.
#5 Controleer de motorbike op gebreken
In Nederland moeten verhuurders aan veel strenge eisen voldoen voordat ze een voertuig aan een klant mee mogen geven. In Zuid-Oost Azië wordt daar helaas minder secuur mee omgegaan. Motorbikes kunnen allerlei gebreken hebben, waarvan sommige niet direct opvallen. Het is niet mogelijk om een motorbike volledig technisch door te lichten voordat je hem meeneemt, maar het is wel verstandig om het voertuig te controleren op een aantal belangrijke punten. Controleer vooral of de remdruk goed aanvult, dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Verder kun je het bandenprofiel makkelijk checken en controleren of alle verlichting het doet. Maak ook meerdere foto's en doe dit vanuit elke hoek zodat elk onderdeel er op staat. Neem liever teveel foto's dan te weinig. Je wilt bij het terugbrengen kunnen aantonen dat bepaalde schade al aanwezig was toen je hem meenam.
#6 Kies bij voorkeur een verhuurder met veel goede reviews
Dit klinkt als een open deur, maar je kunt het risico op problemen aanzienlijk verkleinen als je kiest voor een verhuurder waar al veel andere mensen zonder problemen een voertuig hebben gehuurd. Sta je bij een verhuurder, open even Google Maps en kijk of het betreffende bedrijf een goede reputatie heeft. Staan er slechte reviews tussen, kijk ook altijd of er een reactie van het bedrijf bij staat. Dit kan een goed beeld geven van de klandizie.
#7 Rijd voorzichtig, maar niet TE voorzichtig
Het laatste waar je op zit te wachten is dat je tijdens je vakantie gewond raakt bij een verkeersongeval. In veel gevallen is je vakantie dan direct voorbij. Het verkeer in landen als Vietnam, Indonesië en de Filipijnen is druk, chaotisch en het lijkt wel alsof er geen verkeersregels gelden. Vooral in steden rijden mensen kriskras door elkaar. Motorbikes of tuktuk's kunnen je plots links of rechts inhalen op plekken waarop je dat niet verwacht. Gebruik je buitenspiegels dan ook meer dan dat je in Nederland gewend bent.
Hoewel het misschien raar klinkt, is het ook belangrijk om niet té voorzichtig te rijden. Onzekerheid in het verkeer in deze landen word direct 'afgestraft'. Je komt nergens tussen en iedereen scheurt je links en rechts voorbij. Soms kun je beter een voertuig snel inhalen dan er achter blijven rijden. De kunst is om zoveel mogelijk met de stroom van het verkeer mee te rijden, en je tegelijkertijd zoveel mogelijk defensief op te stellen.
#8 Ga niet rijden als je onzeker bent in het verkeer
Ben jij een bestuurder die in Nederland al enigszins onzeker is tijdens het rijden, dan raden we je af om in deze landen op een motorbike te stappen. Hoewel het erg praktisch is om er gebruik van te maken, is dat het risico simpelweg gewoon niet waard. Het verkeer is veel chaotischer en niemand houdt zich aan de regels. Het beste kun je iemand anders laten rijden, of helemaal niet zelf gaan rijden. Je bent dan aangewezen op een driver of taxi's.
#9 Rijd zo weinig mogelijk in het donker
Probeer zoveel mogelijk met daglicht te rijden en probeer het donker te vermijden als het kan. Vooral de wegen buiten de steden zijn niet tot nauwelijks verlicht terwijl ze vaak vol gaten en kuilen zitten. Verder kunnen er honden of andere dieren op straat lopen die je pas op het allerlaatste moment ziet. Bovendien rijden er geregeld bestuurders, met name motorbikes, zonder verlichting. Ook trage weggebruikers zonder verlichting, zoals ezelwagens, kunnen voor onaangename verrassingen zorgen.
#10 Houd je zoveel mogelijk aan de verkeersregels
Ondanks dat bijna niemand zich echt aan de verkeersregels houdt is het toch verstandig er zoveel mogelijk gehoor aan te geven. Op de eerste plaats is het veiliger, maar daarnaast wil je eventuele (corrupte) agenten geen reden geven om je aan te houden en één of andere vage bon uit te delen. Draag altijd een helm. Zonder helm rijden is niet alleen gevaarlijk, maar valt ook direct op en kan er voor zorgen dat je wordt aangehouden.