Iedereen wil zo weinig mogelijk onnodige kosten maken, dat geldt ook voor ons. Koersopslag is zo'n kostenpost. Binnen de Eurozone krijg je hier niet mee te maken. Je betaalt met dezelfde valuta als in Nederland en dus is er geen sprake van een wisselkoers. Maar ga reizen buiten de Eurozone, dan gelden er andere regels en komen er extra kosten om de hoek. In deze blog vertellen wij hoe een N26 rekening met creditcard deze kosten kan drukken.
Inhoud
Koersopslag
Wanneer je reist buiten de Eurozone heb vrijwel altijd te maken met koersopslag en transactiekosten. Je betaalt in de valuta die gehanteerd wordt in dat land, maar het bedrag moet van jouw bankrekening in Euro's worden afgeschreven. De kosten voor het wisselen naar Euro’s worden aan jou als klant doorberekend. Bijna alle banken hanteren een dergelijke koersopslag. Meestal ligt deze tussen de 1% en 2%. Geld opnemen bij een ATM (pinautomaat) is vaak nog duurder. Sommige banken hanteren zelfs een 'fee' van €4 per transactie.
Besparen op koersopslag
Gelukkig zijn er manieren waarop je kunt besparen op koersopslag. Er zijn namelijk (meestal virtuele) banken die deze kosten dragen voor hun klanten. Voorbeelden hiervan zijn het Duitse N26, het Litouwse Revolut en het Nederlandse Bunq. N26 is echter de enige van de drie die een gratis rekening en kaart aanbiedt. Voor Bunq betaal je maandelijkse kosten. Voor Revolut betaal je aansluitkosten, en bovendien kiezen wij liever voor een bank dichter bij huis.
Is het helemaal gratis?
Niet helemaal. N26 heeft geen aansluitkosten en ook geen maandelijkse kosten. Echter, je kunt 5 keer per maand gratis geld in Euro's opnemen, daarna betaal je €2 per opname. Verder wordt er voor geld opnemen in vreemde valuta een koersopslag van 1.7% gerekend. Geld opnemen bij een pinautomaat in vreemde valuta zul je dus zoveel mogelijk moeten vermijden, ongeacht welke bank je gebruikt.
Feit blijft dat je met je N26 bankkaart over de hele wereld kunt betalen zonder hiervoor koersopslag te betalen.
Tip: Vaak zie je bij het betalen dat het apparaat aanbiedt om in de lokale valuta of in je eigen valuta te betalen. Kies dan altijd de lokale valuta! Er wordt in dat geval een transactie aangevraagd naar jouw bank, in jouw geval N26, voor het oorspronkelijke bedrag in de valuta die de verkoper hanteert. N26 is in dat geval de bank die het omwisselen afhandelt. Zoals je inmiddels weet is dit wisselen bij N26 gratis en hiervoor wordt dus geen koersopslag gerekend. Wanneer je op het pinautomaat kiest om met een andere valuta te betalen, zoals Euro's of Dollars dan zal de bank van de verkopende partij het gevraagde bedrag eerst zelf omrekenen naar Euro’s en voor dat bedrag een transactieverzoek sturen naar jouw bank. Je bent op dat moment afhankelijk van de koersopslag die de bank van de verkoper hanteert.
Geef nooit geld uit dat je niet hebt
Een ander voordeel van de N26 bankkaart is dat het functioneert als creditcard, met de beperking van een debitcard. Je N26 kaart heeft een creditcard nummer en een CVC code net zoals elke andere creditcard, maar het is niet mogelijk geld uit te geven wat niet op je rekening staat. Je hebt dus veel controle over je uitgaves.
De nadelen
Er zijn uiteraard ook een aantal nadelen. Zo is N26 een virtuele bank. Het heeft dus geen vestigingen, geen telefonische klantenservice en slechts beperkte chatsupport. Tegelijkertijd is een bankrekening en een creditcard een eenvoudig product waar weinig mee mis kan.
Verder zijn er kosten verbonden aan een extra bankkaart voor dezelfde rekening. Wat wel kan is dat je bij meerdere telefoons de kaart in de wallet zetten zodat je alsnog beiden kunt betalen.