Inleiding

Als je veel reist wil je graag alles wat je ziet mooi vastleggen. De meeste beginnende reizigers doen dit met hun eigen telefoon of hebben al een simpele camera. Dit is ook wat wij deden. Naargelang je meer reizen maakt zul je merken dat de foto’s niet zo mooi of scherp zijn als je graag zou willen. Met name scherptediepte laat te wensen over wanneer je een telefooncamera gebruikt. Het zoombereik is eveneens zeer beperkt.

Wij zagen op Social Media en andere travelblogs steeds meer mooie foto’s voorbij komen en hadden sterk het gevoel dat we hier veel misten. Je investeert veel geld in je reizen en je wilt de herinnering dan ook goed vastleggen.

We zijn gaan oriënteren op het gebied van fotografie om er achter te komen wat voor ons een geschikte camera zou zijn. Al snel ontdekten we dat het verschil tussen bijvoorbeeld Sony en Canon in dezelfde prijsklasse niet veel van elkaar verschilt, maar dat de keuzes vooral te maken hebben met gebruikersinteractie. Denk hierbij aan de menu’s, hoe de camera in de hand ligt en het gewicht.

Jim met Sony A7iii

Hoe kies je een geschikte camera?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Dit is namelijk voor iedereen anders. Het is goed om voor jezelf op te schrijven wat jij belangrijk vindt aan een camera. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat is mijn budget?
  • Wat wil ik fotograferen? Portret? Landschappen? Of beiden?
  • Hoe groot/zwaar mag mijn camera zijn.
  • Wil ik kunnen wisselen tussen lenzen?

Iedereen doet namelijk andere dingen op vakantie. De ene doet voornamelijk citytrips, de andere gaat dieren spotten en weer iemand anders gaat backpacken. Een zware camera en statief altijd mee moeten sjouwen tijdens een hike is misschien niet prettig. Een dure telelens kopen wanneer je vooral landschappen fotografeert is eveneens zinloos. Misschien wil je het wel allemaal kunnen, maar dan wordt het budget een dingetje om rekening mee te houden.

Welk merk kies ik?

Dit is een lastig probleem. Wij kunnen helaas niet zeggen: "Ga voor een Sony". Merken als Canon, Nikon, Sony en Olympus liggen tegenwoordig best dicht bij elkaar. De doorgewinterde journalist of professionele modefotograaf zal uiteraard heel goed de verschillen uit kunnen leggen en trouw zijn aan een bepaald merk. Als je foto's van camera's van deze merken (uiteraard uit dezelfde prijsklasse) naast elkaar legt, is het verschil maar moeilijk te vinden. Om deze reden kijken wij vooral naar uiterlijke kenmerken en de manier op de gebruikersinterface werkt. We letten onder andere op de volgende dingen:

  • Ligt de camera lekker in de hand?
  • Is het makkelijk om de lens te (de)monteren?
  • Zitten de knoppen voor bijvoorbeeld diafragma en sluitertijd op een handige plek?
  • Sluit de gebruikersinterface van de menu's aan bij mij?
  • Wat is de accuduur?
  • Hoeveel SD-kaarten passen erin?
  • Ondersteunt de camera veel type lenzen?

Uiteindelijk is de keuze heel persoonlijk. Het gaat erom dat de eigenschappen van de camera in kwestie, van welk merk dan ook, het beste aansluit bij jouw verwachtingen. Vaak moet je iets opofferen ten behoeve van iets anders. Ook voor ons was dit zo. Wij wilden een duurdere body, maar daardoor konden we nog maar één lens kopen binnen ons budget terwijl we eigenlijk twee lenzen met verschillend bereik wilden.

Wat we je zeker willen adviseren: Als je wilt blijven uitbreiden, zorg er dan voor dat je voor een camera kiest waarbij dit mogelijk is.

Onze keuze

Body

Na het lezen van velen tips, honderden Youtube filmpjes en tien keer zoveel reviews maakten wij onze keuze. Het werd de Sony A7-iii. Wij denken dat dit dé camera is die onze herinneringen het beste levend kan houden.

Wij kochten de camera bij Kamera-Express. Deze winkel heeft diverse vestigingen in Nederland. In het filiaal in Eindhoven werden wij goed geadviseerd en hadden we de gelegenheid de camera en lens te proberen.

Specificaties:

  • Full frame systeemcamera
  • 24,2 megapixel
  • Video’s in 4K- resolutie
  • Dubbel geheugenkaartslot
  • Tot 710 foto’s per oplaadbeurt
  • Tot 30 verschillende menu’s vastleggen
  • Stof- en spatwaterbestendig

Lens

Het was misschien nog wel moeilijker om voor een goede lens te kiezen. Er zijn namelijk vele verschillende soorten foto's die je kunt maken en elke lens blinkt uit op een ander gebied. Een goede lens is bovendien behoorlijk prijzig. Wij besloten voor een lens te kiezen die voor de meest gangbare reisfoto's geschikt is. Wij hebben gekozen voor de Sony FE 24-105mm F/4.0G OSS. De punten waarop we offers maken is de beperkte zoom (maximaal 105mm) en een maximaal diafragma van F4.0. Voor het maken van close-ups van bijvoorbeeld wilde dieren in de verte zullen we een lens nodig hebben met een groter brandpuntafstand (bijvoorbeeld 300-400mm). Ook voor meer scherptediepte dan F4.0 zou een andere lens nodig zijn.

Specificaties:

  • Brandpuntafstand 24-105mm
  • Groothoekzoomlens
  • Maximaal diafragma F4.0
  • Optische beeldstabilisatie
  • Nano AR coating voor reflectie, lichtvlekken en beeldschaduwen
  • Constant maximaal diafragma

Statief

Vooral in situaties met een langere sluitertijd is het lastig scherpe foto's te maken zonder statief. Ook biedt het uitkomst voor het maken foto's waar je gezamenlijk op staat. Voor ons is het gewicht een belangrijke eigenschap. Wij wandelen veel op vakantie, en dan is het niet fijn als je statief groot of zwaar is. Wij kozen daarom de Rollei Compact Traveler No.1 aluminium statief zwart.

Specificaties:

  • Werkhoogte tussen de 30 en 140 cm
  • 5 kg draagvermogen
  • Gewicht van 1,2 kg
  • Extra stabilisatie mogelijk met contragewichten
  • Balhoofd meegeleverd voorzien van gradenschaal en waterpas
  • Ingeklapt 32 cm hoog

Accessoires

De foto's die je schiet zijn van, afhankelijk van de camera, van een groot formaat. Zeker wanneer je in RAW formaat schiet heb je veel opslag nodig. Wij besloten een SD-kaart aan te schaffen van 128GB van Sandisk. Verder hebben wij bewust voor een extra accu gekozen. Niets is zo vervelend als een lege accu op het verkeerde moment. Zorg er wel voor dat je de extra accu hebt opgeladen.

We kozen voor de Case Logic TBC-409 zwart voor het opbergen/vervoeren van de camera. De tas heeft verschillende opbergvakken en ruimte voor 1 tot 2 lenzen. We verwachten dat we uiteindelijk zullen overstappen op een rugtas.

Nabewerking

Goede fotocamera's maken prachtige foto's, maar voor je blog of Instagram account wil je toch nét wat meer accent of sfeer toevoegen. Adobe Lightroom Classic is hét fotobewerkingsprogramma bij uitstek. Het is niet gratis, maar het programma is zijn prijs waard. Het is erg uitgebreid en nagenoeg elke soort bewerking is mogelijk.

Een krachtig feature is dat je zogenaamde 'presets' kunt maken. Een preset is een verzameling filters of aanpassingen die je kunt samenbrengen en vervolgens kunt toepassen op andere foto's. Zo bespaar je veel tijd. Je kunt ook presets zoeken op internet of kopen van andere fotografen.

Wil je echt niet betalen voor een fotobewerkingsprogramma, dan kun je uitwijken naar gratis/open-source software. GIMP is hier een goed voorbeeld van.

Lightroom - Before
Lightroom - After

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine