Marokko is een prachtig land met een zeer vriendelijke bevolking. Marokkanen zijn enorm gastvrij en er zal altijd een kopje verse muntthee voor je klaar staan. Reizen door Marokko is een ware belevenis en wij genoten er dan ook met volle teugen van. Het contrast met Nederland is groot en dat maakt het zo bijzonder om mee te maken. Tegelijkertijd zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je door Marokko reist. In deze blog lees je onze 10 tips en weetjes die je gaan helpen bij jouw reis door Marokko.

Tips reizen door Marokko

#1 Het is niet voor iedereen weggelegd

Om maar met de deur in huis te vallen: Het is niet voor iedereen weggelegd om met een huurauto door heel Marokko te rijden. Het is niet hetzelfde als op vakantie gaan naar Italië, Duitsland of Kroatië. Als je niet gewend om naar niet-westerse landen te reizen kan je last krijgen van een kleine vorm van cultuurshock. Vooral in de steden is alles erg chaotisch en iedereen wil iets aan je verdienen. Bovendien is er ook zeker sprake van de nodige corruptie, bijvoorbeeld bij politieagenten.

Rondrijden door Marokko beviel ons prima. In de basis zijn de Marokkanen een heel gastvrij en behulpzaam volk. Met name in de riads en hotels zul je merken dat ze je echt in de watten willen leggen. Je hoeft maar iets te vragen, en ze staan voor je klaar. Op straat kan het er soms anders aan toe gaan. Verkopers kunnen bijvoorbeeld erg opdringerig zijn. Wij troffen een straatverkoper die ons begon uit te schelden en na te roepen toen we zeiden niks van hem te willen kopen. Als klap op de vuurpijl zijn we ook nog opgelicht door een agent die ons een behoorlijk dure en vage boete uitdeelde en het rijbewijs niet terug gaf totdat we betaalden.

Je moet dus een beetje sterk in je schoenen staan om hier mee om te gaan. De kunst is om hier je reis niet door te laten bederven. Accepteer dat er rotte appels tussenzitten en geniet van de mensen die het beste met je voor hebben. Je bent niet de enige waarbij dit gebeurt.

Marokko

#2 Je kunt het kraanwater niet drinken

Net zoals in andere Afrikaanse landen is het kraanwater in Marokko niet van heel goede kwaliteit. Drink het water daarom niet om maagklachten te voorkomen en zorg ervoor dat je altijd genoeg mineraalwater bij je hebt tijdens je reis. Je tandenborstel kun je veilig afspoelen met kraanwater, maar als je last hebt van een gevoelige spijsvertering kun je ook hiervoor beter mineraalwater gebruiken. Gelukkig krijg je bij de meeste hotels en Riads regelmatig flesjes water aangeboden.

Marokkaanse muntthee
Marokkaans eten

#3 Rijden in Marokko kan een uitdaging zijn

De wegen in Marokko zijn overwegend van goede kwaliteit. Toch is het verkeer vaak niet zoals wij het gewend zijn. De grote wegen zijn van goede kwaliteit en hier kan weinig verkeerd, maar op de kleinere (dorps)wegen en in de steden kan het allemaal erg chaotisch en onwennig aanvoelen. Brommers, scooters, tuktuk's en ezelwagens doorkruisen geregeld je pad en het is dus verstandig om extra goed op te letten en defensief te rijden. Probeer te voorkomen dat je na zonsondergang moet rijden. De wegen zijn dan slecht verlicht en sommige weggebruikers, zoals ezelwagens, rijden zonder verlichting. Daarnaast lopen er geregeld honden of katten plotseling de weg op.

Een ander fenomeen in het Marokkaanse verkeer zijn de politieposten die je regelmatig tegen gaat komen. Vaak staan er twee agenten bij hun wagen langs de weg en controleren elke voorbijganger. Het is belangrijk dat je ten aller tijden stopt voor deze politieposten bij het aangegeven 'halt, politie' bord. Rijd alleen door als de agent je hiervoor duidelijk het signaal geeft.

Rijden in Marokko

#4 Je hebt een (e-)simkaart nodig

Marokko ligt buiten de EU en hier kun je uiteraard niet je MB's en minuten uit je bundel gebruiken. Ga je zelf rondrijden, download dan offline kaarten met Waze of Google Maps. In de meeste hotels en Riads heb je redelijk goed wifi. Toch kan het soms handig zijn om buiten je hotel dingen op te zoeken. In eigenlijk alle steden, zoals Fez of Marrakech, vind je wel een telefoniewinkeltje waar je voor weinig geld een simkaart kunt aanschaffen. Wij kochten in Chefchaouen een simkaart voor 10 euro en kregen daarvoor 7.5GB. Als je telefoon het ondersteunt kun je ook via Airalo of Nomad een e-sim aanschaffen.

Chefchaouen
Chefchaouen

#5 Maak niet zomaar van iedereen een foto

In veel landen doen de mensen niet zo moeilijk als je een foto van ze maakt. In bijvoorbeeld Indonesië willen ze niks liever. Maar in Marokko voelt men dit net wat anders. Het is niet erg als je een foto maakt waar mensen op staan, of als je een foto maakt vanaf een afstandje van een groep mensen. Maar wanneer je ongevraagd op korte afstand een foto van iemand maakt kun je wel een reactie verwachten. In sommige gevallen zullen ze je aankijken met een blik van "Wat doe jij nou?". Wil je toch een foto van iemand maken, dan kun je het beste even vragen of dat oké is.

Marokkaanse mensen
Marokkaanse mensen

#6 Ben waakzaam als je ongevraagd hulp krijgt

Als iemand op straat je ongevraagd hulp aanbiedt, ga er dan vanuit dat ze geld aan je willen verdienen. Marokko is een relatief arm land en ze weten dat jij als toerist wat te bieden hebt. Ze zullen dus allerlei soorten service of hulp bedenken om daar een slaatje uit te slaan. Soms word het direct gevraagd, zoals "kan ik je de weg wijzen naar...?", maar soms word het op een slinkse manier gedaan. In steden als Fez en Marrakesh zullen sommige mensen je vragen waar je naar onderweg bent en je proberen wijs te maken dat je verkeerd loopt. Ze lokken je dan mee naar een plek waar iets aan je verkocht kan worden en willen vervolgens geld zien voor de geboden hulp.

Als je de weg wil weten, vraag het aan een winkelier of aan personeel van een restaurant. Zij hebben een naam hoog te houden en de kans is groot dat je oprechte (en gratis) hulp krijgt. Laat je niet van de wijs brengen en vertrouw op je eigen kunnen.

Marokko

#7 Draag gepaste kleding

Hoewel je er niet snel op aangesproken zal worden vinden de Marokkanen het niet heel prettig als je in erg korte kleding rond gaat lopen. Waar wij hempjes/tank-tops en korte rokjes vrij normaal vinden geldt dat daar niet. Als je jezelf een beetje aanpast zal dat zeker worden gewaardeerd. Een t-shirt en korte broek voor mannen kan prima. Vrouwen kunnen prima een jurkje dragen, maar wel het liefst over de schouders en knieën. In een moskee kunnen er wel strengere kledingvoorschriften gelden.

Zonsondergang in de woestijn
Zonsondergang in de woestijn

#8 De mensen zijn heel gastvrij

Ondanks dat je soms last kan hebben van opdringerige verkopers zul je merken dat de Marokkanen heel gastvriendelijk zijn. In hotels en restaurants merk je dat alles om de klant draait en dat ze er alles aan doen om het je naar de zin te maken. Als je terugkomt bij je riad na een lange dag zal de gastheer altijd vragen hoe je dag is geweest en of hij nog een kopje thee voor je kan inschenken. In kleinere accomodaties koken de mensen zelf voor hun gasten en ze zijn maar wat trots op hun heerlijke eten. Maak gerust een praatje, hier zijn ze altijd voor in en zullen je laten zien hoeveel Nederlandse voetballers ze wel niet kennen.

Hotelkamer in Fez

#9 Afdingen en onderhandelen is een must

Veel mensen vinden het ongemakkelijk, maar in Marokko zul je er toch aan moeten geloven. Tenminste, als je niet voor alles teveel wilt betalen. Verkopers proberen zoveel mogelijk voor hun spulletjes te krijgen en weten tegelijkertijd dat jij er zo weinig mogelijk voor wilt betalen. Ze zetten dus hoog in met de aanname dat de klant er toch wel wat van af weet te praten. Zeker voor souvenirs en kleine aankopen kun je proberen op 50% van de vraagprijs uit te komen. Doe dus een tegenbod wat daar onder ligt. Minder dan een kwart van de prijs bieden is meestal te weinig. Voor duurdere aankopen zoals tapijten en leerproducten kun je vaak minder afdingen.

Afdingen in Marokko

#10 Kijk verder dan alleen Marrakesh

De meeste mensen die naar Marokko gaan komen uit in Marrakesh voor een stedentrip. Hartstikke mooi en leuk, maar ook ontzettend toeristisch. Je vind er vooral heel veel souvenirwinkeltjes en er zijn veel restaurants die vooral westers eten serveren. Je gaat wat cultuur proeven, maar je ervaart het echte Marokko pas echt als je met een huurauto het achterland in gaat en meerdere plekken bezoekt. Je komt in aanraking met de echte Berbers en hun fantastische kookkunsten. Je ziet prachtige gebergtes, uitgestrekte landschappen en oude vervallen dorpjes. Wil jij ook meer van Marokko zien dan alleen Marrakesh, lees dan snel onze reisroute door Marokko.

Rondreizen door Marokko
Rondreizen door Marokko

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine