Chefchaouen is zonder twijfel het meest fotogenieke stadje van Marokko. Een bezoek aan deze plaats mag dan ook echt niet ontbreken tijdens je reis door Marokko. De smalle straatjes zijn grotendeels blauwgekleurd en maken het een genot om urenlang rond te struinen en foto's te nemen. Naast dat Chefchaouen fotogeniek is, is het ook nog eens relatief rustig. De drukte van Fez en Marrakech vindt je hier niet en je kunt dus echt genieten van de omgeving. In deze blog nemen wij je mee door de straatjes van Chefchaouen.

Chefchaouen

Hoe bereik je Chefchaouen?

Hoe makkelijk het is om in Chefchaouen te komen is een beetje afhankelijk van hoe je door Marokko reist. Chefchaouen heeft geen vliegveld, dus een huurauto is noodzakelijk. De makkelijkste manier is om je reis in het noorden van Marokko te beginnen, bijvoorbeeld bij Tanger. Nadat je deze regio hebt bezocht, rijd je in ruim 2 uur naar Chefchaouen.

Een andere veelgebruikte reisroute is langs de koningssteden, zoals Fez, Casablanca en Marrakech. In dat geval is Chefchaouen een behoorlijke omrit. De stad ligt namelijk zo'n 3 tot 3.5 uur rijden ten noorden van Fez. Wij maakten een rondreis door Marokko die begon in Fez, en eindigde in Marrakech. Het was voor ons niet mogelijk om in Tanger te beginnen, en daardoor waren we genoodzaakt de lange rit van Fez naar Chefchaouen te maken. We zagen er helemaal niet tegenop. We hadden al veel foto's van Chefchaouen gezien en we wisten dat het hoe dan ook de moeite waard zou gaan zijn. Overigens is de route tussen Fez en Chefchaouen ook geen straf om te rijden. Je passeert mooie landschappen en kleine dorpen.

Uitzicht over Chefchaouen
Uitzicht over Chefchaouen

Waarom al dat blauw?

Het moge duidelijk zijn dat bijna alles in Chefchaouen blauw is. Maar waarom in Chefchaouen alles blauw is, is niet helemaal duidelijk. Als je gaat zoeken op het internet zul je een aantal verschillende verklaringen tegenkomen, maar bijna elke beschrijft dat het iets te maken heeft met Joden die in Chefchaouen woonden. Blauw is een belangrijke kleur in het Jodendom. Een mogelijke verklaring is dat Joodse vluchtelingen zich in de vijftiende eeuw vanuit het Iberisch Schiereiland in Chefchaouen vestigden, en sindsdien de blauwe kleur hebben geïntroduceerd. Een ander verhaal stelt dat de blauwe kleur pas ontstond in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. Europese Joden vluchtten naar Marokko en brachten hun traditie mee. Wat de exacte herkomst is zullen we dus nooit weten, maar wat de waarheid ook is, het blijft gewoon een prachtig gezicht.

Straatjes van Chefchaouen
Straatjes van Chefchaouen
Straatjes van Chefchaouen

Struinen door de blauwe straatjes

Het leukste wat je in Chefchaouen kunt doen is lekker door de kleine blauwe straatjes slenteren. De medina is een labyrint van kleine steegjes waarvan de muren grotendeels blauw zijn gekleurd. Via trappetjes kun je naar boven en beneden lopen. Hier en daar zijn er bewust geprepareerde steegjes ingericht waar je tegen betaling een foto kunt nemen. Wij vonden deze te 'gemaakt' en liepen door. Ook zie je vele kleine winkeltjes en kraampjes waar je eindeloos veel souvenirs zult vinden. De medina is niet zo groot dus je kunt het grootste gedeelte in één middag bekijken. Wil je in alle rust foto's nemen zonder teveel toeristen? Ga dan zo vroeg mogelijk op pad!

Place El Haouta

Aan de Rue Chefchaouen vind je een zeer pittoresk plein genaamd Place El Haouta. 'Haouta' betekent 'ingesloten' of 'ommuurd', en zoals je zult zien slaat deze naam perfect op dit plein. In het midden staat een fotogenieke waterfontein waar lokale mensen geregeld water van drinken. Marokkaanse vrouwen rusten uit op de bankjes rondom te fontein terwijl hun kinderen pakkertje spelen.

Wil je even uitrusten? Ga zitten op één van de bankjes of ga op een terrasje zitten en geniet van de fijne sfeer.

Place El Haouta
Place El Haouta

Plaza Uta el Hamman

Na het beklimmen van alle trappetjes en struinen door alle smalle blauwe straatjes heb je vast behoefte aan wat rust en wat eten en drinken. Plaza Uta el Hamman is een zeer geschikte plek om dit te doen. Aan dit gezellige plein liggen diverse winkeltjes, cafe's en restaurants waar je bij kunt komen van een lange dag. Geniet van een heerlijke Marokkaanse thee en ontdek het heerlijke Noord-Afrikaanse eten.

Plaza Uta el Hamman
Plaza Uta el Hamman

Uitzicht over Chefchaouen

Er zijn diverse plekken vanuit waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. De toegangsweg vanuit het zuiden geeft je al een redelijk mooi panoramisch zicht. Je parkeert je auto langs de weg en je kunt mooie plaatjes schieten. Als je een nog beter uitzicht wilt, dan klim je naar de Spaanse moskee. Het mooiste uitzicht heb je tijdens zonsondergang. Tijdens zonsopkomst ligt de zon achter de bergen en is het uitzicht minder mooi.

Uitzicht over Chefchaouen

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine