Marrakesh is voor de meeste mensen de bekendste stad van Marokko om naartoe te reizen. Dat merk je ook duidelijk want de stad is enorm toeristisch. De echte Marokkaanse cultuur proef je hier wat ons betreft dan ook niet, want alles is ingericht op die toeristen. Toch is een bezoek aan deze stad een belevenis. Desondanks lezen we op andere blogs ook veel negatieve ervaringen met mensen die je willen helpen of je iets willen verkopen. Gelukkig viel het bij ons reuze mee en hebben we genoten van onze citytrip door deze bijzondere stad.

Marrakesh

Hoe kom je in Marrakesh?

De makkelijkste manier om in Marrakesh te komen is per vliegtuig. Vanaf Amsterdam of Eindhoven vlieg je er in ruim 3.5 uur naartoe. Het vliegveld ligt enigszins buiten de stad dus je zult een auto moeten huren of een taxi moeten regelen. Zoek voorafgaand aan je reis een beetje uit hoe je het beste een taxi kunt regelen om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Heb je zelf een auto en heeft je Riad geen privé parkeergelegenheid? Vraag ze dan om hulp waar je het beste kunt parkeren. Vaak is iemand van je Riad bereid om even met je mee te lopen en aan te wijzen waar je het beste je auto kunt parkeren. Houdt er rekening mee dat het verkeer in Marrakesh erg chaotisch is en dat het behoorlijk intimiderend kan zijn als je dit niet gewend bent.

Eindeloos shoppen in de souks

Er zijn mooie bezienswaardigheden in Marrakesh te bezichtigen, maar de meeste mensen komen hier om lekker te eten en rond te snuffelen in de eindeloze hoeveelheid winkeltjes en kraampjes. Zo'n beetje alles wat je maar kunt verzinnen kun je er vinden. Kruiden, groenten, vlees, kleding, lederwaren, souvenirs, lampen, tassen, aardewerk, stoffen en nog veel meer. Op het grote plein Djemaa el Fna kun je, vooral 's avonds nog wel eens last hebben van opdringerige verkopers, maar in de souks valt het over het algemeen wel mee. Je wordt wel eens aangesproken, maar daar blijft het eigenlijk wel bij. In tegenstelling tot Fez is het vrij makkelijk navigeren door de smalle straatjes. Google Maps werkt hier prima. Voor het vinden van je weg heb je dus geen gids nodig.

Souks van Marrakesh
Souks van Marrakesh
Souks van Marrakesh

Djemaa el Fna

Tja, waar moet je beginnen als je over dit plein wilt vertellen. Aan de ene kant is dit het beroemdste plein en gaan mensen hier, vooral in de avond, graag naartoe omdat het er dan bruist van het leven en bedrijvigheid. Tegelijkertijd is het plein ook berucht door de opdringerige verkooptypes en dubieuze dierenacts. Overdag is er niet zo veel te doen. Je ziet een aantal kraampjes die bijvoorbeeld fruitsmoothies verkopen. Ze blijven je toeroepen, ook al bedank je ze vriendelijk. Het beste is om ze compleet te negeren. Verspreid over het plein zie je slangenbezweerders en mannen die berberaapjes allerei trucjes laten doen om vervolgens geld te vragen voor een foto. Ga niet met deze mensen of dieren op de foto want het is niks anders dan dierenmishandeling.

In de avond verandert het plein in een groot mierennest. Midden op het plein worden vele terrasjes opgezet waar mensen een hapje kunnen eten. Zolang je langs de randen van het plein loopt zul je niet zoveel worden aangesproken, maar zodra je jezelf op het midden van het plein waagt komen de terraseigenaren met meerderen tegelijk op je af. Het valt niet mee om van ze af te komen, dus houd hier rekening mee. Aan de randen van het plein vind je kleine samenscholingen van mensen die kijken naar kleine voorstellingen. We keken even, vonden het bijzonder om te zien, maar liepen daarna redelijk snel weer door. Aan de ene kant was het erg indrukwekkend om te zien, maar tegelijkertijd voelden we ons niet erg prettig.

Djemaa el Fna
Djemaa el Fna

Rahba Kedima

Als je niet erg gesteld was op het plein Djemaa el Fna, dan is dit plein wellicht iets voor jou. Het plein is een stuk kleiner, maar niet minder gezellig. In het midden van het plein staan vele kraampjes waar ze vanalles verkopen, zoals hoeden, tassen en andere Marokkaanse spulletjes. In de pandjes rondom het plein kun je rondneuzen tussen de grote hoeveelheden kruiden en vruchten.

Naast alle winkeltjes vind je hier ook restaurants, vaak met een mooie rooftop terras. Vanuit hier heb je een mooi uitzicht over het plein terwijl je geniet van de Marrokkaanse keuken.

Rahba Kedima
Rahba Kedima
Rahba Kedima
Rahba Kedima
Rahba Kedima
Rahba Kedima

Koutoubia Moskee

Vanaf het plein Djemaa el Fna kun je deze mooie moskee al zien liggen. De moskee is de grootste van Marrakesh en is alleen toegankelijk voor moslims. Je zult het dus met het buitenaanzicht moeten doen. Het bouwwerk stamt uit de 12e eeuw maar is daarna nog eens herbouwd omdat hij niet goed op Mekka was gericht. Misschien komt de minaret je enigszins bekend voor, het diende namelijk als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla.

Koutoubia moskee

Medersa Ben Youssef

Medersa Ben Youssef is één van de oudste Koranscholen in heel Marokko. Het ligt enigszins verscholen in de grote medina van de stad dus gebruik vooral Google Maps om het te vinden. Tegenwoordig is dit geen school meer, maar vroeger zaten (en woonden) ongeveer 900 leerlingen op deze school. Op de eerste verdieping vind je een doolhof van kamers waarin de leerlingen verbleven. Zelf verdwaalden we bijna in de kamertjes en het is even zoeken hoe je er weer uit komt. Dat het een koranschool is betekent niet dat de leerlingen alleen les kregen over de Islamitische religie, ze leerden hier ook lezen en schrijven.

Als je al in Fez bent geweest zul je zien dat deze school lijkt op de koranscholen die je in de Medina van Fez tegenkomt. De binnenplaats is prachtig afgewerkt met marmeren pilaren die aan de onderzijde zijn gedecoreerd met mozaïek. Tegen de wanden vind je het meest prachtige sierplijster met daarboven en onder een schitterende houten afwerking.

Koranschool Medersa Ben Youssef
Koranschool Medersa Ben Youssef

Bahia Paleis

Een stukje ten zuidoosten van de medina vind je het Bahia Paleis en werd gebouwd in de 19e eeuw. De bouw van het paleis werd begonnen door de grootvizier Si Musa. Zijn zoon, Si Ba Ahmed ibn Musa, trad in zijn voetsporen en breidde het paleis verder uit. Vandaag de dag is het een belangrijk cultureel erfgoed en een echte toeristenattractie. Juist het feit dat er door de jaren vele uitbreidingen werden gedaan door verschillende mensen, ontbreekt er een duidelijk 'plan' in het bouwwerk. Het bestaat uit een verzameling van binnenplaatsen, tuinen, kamers en vertrekken. Ondanks dat is het een mooie bezienswaardigheid waar je mooie plaatjes kunt schieten. Zorg dat je enigszins op tijd bent als je niet wilt dat er vele toeristen op je foto's staan.

Bahia Paleis
Bahia Paleis
Bahia Paleis

Jardin Majorelle

Deze botanische tuin ligt buiten het centrum maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. De tuin werd oorspronkelijk ontworpen in 1924 door Jacques Majorelle maar er is sindsdien veel aan de tuin veranderd. In 1980 werd de tuin opgekocht en werden veel plantensoorten aan de collectie toegevoegd en kreeg het zijn huidige vorm.

Eten op een rooftop terras

In Marrakesh hebben veel restaurants een rooftop terras. Vanuit deze terrassen heb je vaak een prachtig uitzicht over de stad terwijl je geniet van het heerlijke Marokkaanse eten. Waar de medina erg druk en luidruchtig is, is de sfeer op de hooggelegen terrassen kalm en rustig. Perfect om bij te komen na een lange dag.

Wij zouden de volgende restaurants zeker aanbevelen:

  • L'mida
  • Café Des Épices
  • Kabana
Rooftop bar
Rooftop bar

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine