Je bent aangekomen in het eeuwenoude Aït-Ben-Haddou. Dit prachtige dorp bestaat uit gebouwen gemaakt van leem en hout en ligt prachtig tegen een heuvel. Vroeger was dit ooit een vestingstad (of Ksar), maar tegenwoordig vind je er voornamelijk winkeltjes en kraampjes waar je leuke souvenirs kunt kopen. De plaats ligt op de route tussen Marrakech en Merzouga en is dus een mooie stop als je een rondreis maakt door Marokko. Wil jij Aït-Ben-Haddou ook bezoeken? Wij vertellen er alles over in deze blog.

Aït-Ben-Haddou

De geschiedenis van Aït-Ben-Haddou

In de 11e eeuw werd er op deze plek een vestingstad gebouwd tijdens de periode van Almoravid. Men denkt echter dat geen van de huidige gebouwen van hout en leem uit deze periode zijn. Het wordt aangenomen dat het historische gedeelte van de stad na de 17e eeuw is opgebouwd. Wel zouden de gebouwen voor de 17e eeuw er ongeveer zou uit hebben gezien. De stad heeft dus altijd zijn oorspronkelijke uiterlijk gehouden. De stad was van strategisch belang omdat het gelegen is langs de handelsroute tussen Marrakech en de Sahara. Je zult dus ook meerdere kasbah's langs deze route vinden.

Aangezien dit strategische belang vandaag de dag niet meer aanwezig is, zijn de meeste inwoners uit het oude historische gedeelte vertrokken. Sommige families wonen er nog, maar je wanneer je door de kasbah loopt zul je voornamelijk winkeltjes en kraampjes tegenkomen. De meeste inwoners wonen nu aan de andere kant van de rivier (of rivierbedding, want de rivier staat bijna altijd droog), in het moderne gedeelte.

Aït-Ben-Haddou
Aït-Ben-Haddou

Hoe kom je in Aït-Ben-Haddou

Aït-Ben-Haddou is gelegen tussen de Dadeskloof en Marrakech. Het is mogelijk om vanuit Marrakech een tour te boeken naar Aït-Ben-Haddou, maar wij zouden dit afraden. De route vanuit Marrakech is lang (ongeveer 3 uur rijden), bochtig en vermoeiend. Beter bezoek je de plaats als onderdeel van een rondreis door Marokko met een huurauto.

Volg je de grote weg, dan kom je Aït-Ben-Haddou bij het 'nieuwe' gedeelte van de stad binnen. Je parkeert hier je auto en wandelt naar de rivier. Je kunt over de rivierbedding lopen (deze staat altijd droog) om zo aan de andere kant bij het historische gedeelte uit te komen. Een andere optie is om de loopbrug over te steken.

Bij sommige stadspoorten zullen mensen proberen je entreegeld te laten betalen. Een bezoek aan de plaats is echter gratis en je hoeft hier dus niet voor te betalen.

Aït-Ben-Haddou

Filmlocatie

Aït-Ben-Haddou is een geliefde filmlocatie en regisseurs gaan hier dan ook maar wat graag heen om een mooie scene te schieten. De bekendste film waarin deze plaats voorkomt is Gladiator. De plek van de arena waar Maximus zijn eerste gevechten moet volbrengen kun je vinden aan de rand van het historische gedeelte van de stad.

Verder werd Aït-Ben-Haddou ook gebruikt in de bekende serie Game of Thrones. Het uiterlijk en sfeer van het plaatsje past naadloos in de setting van deze serie.

Struin door de smalle straatjes

In het oude historische gedeelte wonen bijna geen mensen meer. Vooral zie je hier veel winkeltjes en kraampjes. Struin lekker door de smalle steegjes en ga op zoek naar de perfecte souvenir. De enthousiaste verkopers willen maar wat graag wat aan je verkopen en zullen dus moeite doen om jou hun winkeltje in the lokken. Wij kochten hier een mooie set theeglaasjes om thuis heerlijke Marokaanse thee uit te drinken.

Winkeltjes in Aït-Ben-Haddou
Winkeltjes in Aït-Ben-Haddou
Winkeltjes in Aït-Ben-Haddou

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine