Als je iets moois wilt zien hoef je niet altijd ver van huis. Onze zuiderburen hebben verschillende mooie steden die prima te bezoeken zijn tijdens een lang weekend. Brussel heeft genoeg mooie architectuur, gezellige pleinen, goede restaurants en leuke winkeltjes om er twee tot drie dagen te kunnen doorbrengen. De Belgen houden van lekker eten en snoepen en dat is in het centrum van Brussel duidelijk te zien. Overal kun je wafels en bonbons en chocolade kopen en het is niet makkelijk om al die verleiding te weerstaan. Wil jij ook een paar dagen naar deze leuke stad, dan is deze blog voor jou.
Inhoud
Hoe kom je in Brussel?
Vanuit Utrecht is het zo'n twee uur rijden naar Brussel dus de meest logische manier om naar Brussel te reizen is met de auto. Vanuit het noorden van Nederland is het een stukje verder, maar als je een aantal overnachtingen boekt tijdens een lang weekend dan is het nog steeds goed te doen en zeker de moeite waard. Vanuit het zuiden van Nederland sta je zelfs binnen 1.5 uur in het centrum en dan is het zelfs niet altijd nodig om een overnachting te boeken. In één dag kun je al veel zien en je kunt later altijd nog eens terugkomen.
Reis je met de auto en wil je overnachten in Brussel, boek dan een accommodatie met parkeergelegenheid. Een andere optie is om je auto op een P+R te parkeren en het openbaar vervoer te nemen. Een gratis parkeergelegenheid vind je bij het Jubelpark. Vanuit hier is het ongeveer een half uurtje wandelen naar het centrum maar onderweg kom je ook al het één en ander tegen.
Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
Als je vanuit het Jubelpark richting het centrum wandelt kom je voorbij de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Rond de 9e eeuw stond hier al een kleine kapel maar 2 eeuwen later werd hier een romaanse kerk geplaatst die uiteindelijk pas in de jaren 60 de rang van kathedraal. Door de eeuwen heen werden er verschillende uitbreidingen gedaan. Zo is de gevel pas in de 15e eeuw gebouwd. De kathedraal werd gebouwd met gobertangesteen uit de steengroeven van Dilbeek, een plaats die ook in België ligt. Bekijk de kerk ook zeker van binnen want daar vind je prachtig glas-in-lood ontworpen door Bernard Van Orley.
Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
De plannen voor deze Koninklijke Galerijen bestond al vanaf de jaren 1830 en waren van de hand van architect Jean-Pierre Cluysenaer. Pas in 1846 werd er daadwerkelijk mee begonnen en een jaar later werd het officieel geopend. In deze grote galerij vind je vele winkels, cafés, restaurants en luxe kledingwinkels. Ook zitten hier een paar luxe bonbon-zaakjes waar je wat lekkere aankopen kan doen. Zeker leuk om doorheen te wandelen!
Proef overheerlijke Belgische bonbons
België staat echt bekend om zijn chocolade en bonbons en heeft vooral door de kwaliteit ervan een hele goede reputatie. Je zult er dan ook zeker meerdere tegenkomen en wat is er dan leuker dan jezelf trakteren op een leuke selectie van deze lekkernijen. Bij de meeste zaakjes kun je doosjes van verschillende groottes kiezen en zelf kiezen welke bonbons je wilt. Het is natuurlijk niet heel goedkoop, maar voor een keer mag je jezelf wel eens trakteren.
Bezoek het Atomium
Een bezoek aan het beroemde Atomium mag natuurlijk niet ontbreken als je in Brussel bent. Het staat niet in het centrum en het is daarom misschien handig om er langs te rijden als je onderweg bent van of naar de stad. Het gebouw werd ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1958 maar is inmiddels uitgegroeid tot misschien het belangrijkste symbool van heel België. Je kunt het gebouw ook van binnen bekijken en hiervoor kun je aan de kassa kaartjes kopen. Via roltrappen kun je van bol naar bol gaan en heb je verschillende uitzichten over de omgeving.
Manneke Pis
Het is eigenlijk ongelofelijk dat dit 55 centimeter grote plassende beeldje is uitgegroeid tot het belangrijkste stadssymbool van Brussel. De Manneke Pis is wereldberoemd en je zult dus vele buitenlandse toeristen rondom dit beeldje vinden die er een foto van willen schieten. Wat ons betreft is het beeldje echt niks bijzonders en is het eigenlijk alleen de moeite waard om af te strepen van je lijstje van bekende monumenten.
Jeanneke-Pis
Jeanneke-Pis is een ludiek beeldje dat in 1987 is geplaatst en is een variatie op het wereldberoemde Manneke Pis. Een aantal ondernemers hoopten hiermee meer bezoekers naar hun straat te lokken, waarschijnlijk met succes. Het beeldje zelf stelt eigenlijk helemaal niets voor maar de Getrouwheidsgang, waarin het beeldje staat, is een heel fotogeniek straatje wat leuk is om een keer gezien te hebben. Deze straat is een zijstraatje van de hele drukke Beenhouwersstraat en de kans is groot dat je hier toch al langs komt. Even afslaan, een paar leuke foto's nemen, en weer door.
Beurs van Brussel
De beurs van Brussel werd in 1801 opgericht door Napoleon en werd begin 19e eeuw in verschillende gebouwen gehuisvest. Uiteindelijk werd eind 19e dit gebouw in gebruik genomen en verhuisde de effectenhandel naar deze plek. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de effectenhandel geheel digitaal en was deze locatie niet meer nodig. Vanaf die tijd is gebouw openbaar toegankelijk en omgetoverd tot een openbare plek waar diverse evenementen worden gehouden.
Grote Markt
De Grote Markt is verreweg het bekendste en ook mooiste plein van Brussel en heette honderden jaren geleden de Nedermerckt. Vanaf ongeveer 1777 heeft het zijn huidige naam: Grote Markt. Het plein ligt midden in het centrum, is zo'n 111 meter lang en 56 meter breed en rondom liggen verschillende prachtige gebouwen. Het mooiste gebouw is misschien wel het Stadhuis dat er al sinds ongeveer het jaar 1402 staat. Een ander mooi gebouw aan de markt is het Broodhuis. Op de plek van het Broodhuis stonden door de geschiedenis heen verschillende andere gebouwen maar sinds de jaren 60 van de 19e eeuw staat hier het gebouw in zijn huidige vorm. Vandaag de dag vindt je hier Museum van de Stad Brussel.
Koninklijk Paleis
Het Koninklijke Paleis van Brussel ligt vlakbij het Warandepark en dit is de voornaamste koninklijke residentie van België. In het gebouw liggen kantoren van de koning en verder werken hier medewerkers van andere leden van de koninklijke familie. Daarmee is het een werkpaleis en worden er audiënties, recepties en allerlei andere plechtigheden gehouden. De koninklijke familie woont er dus niet.
Het gebouw is niet zomaar te bezoeken en daarom kun je het gebouw eigenlijk alleen van buiten bekijken. Wij vinden het een mooi gebouw, maar ook niet heel bijzonder om veel tijd aan te besteden. Het nabijgelegen Warandepark is daarentegen wel echt de moeite waard.
Warandepark
Wij werden persoonlijk heel enthousiast van dit grote en mooie park. Vooral in de zomer kan het hier gezellig druk worden en vind je er veel lokale mensen die hier gaan wandelen, een culturele activiteit bezoeken of genieten van een drankje bij één van de meerdere terrasjes. We maken een korte wandeling langs de mooie fonteinen en stoppen bij een kleine bar waar we uitrusten aan een lange houten tafel onder het genot van een verfrissend drankje. Weg van alle drukte in de stad. Een aanrader!
Jubelpark
Dit andere mooie park ligt op ongeveer een half uurtje wandelen van de stad maar omdat wij hier gratis onze auto parkeerden was dat de perfecte gelegenheid om hier een korte wandeling te maken. Aan de rand van het park vind je diverse sportveldjes waar jongeren en kinderen basketballen of voetballen. Op het gras groept jeugd bij elkaar en kletsen over alledaagse dingen.
Het park werd aangelegd in opdracht van koning Leopold II om in 1880 met als doel de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid te vieren. Aan het uiteinde van het park werd de prachtige Triomfboog geplaatst met paviljoenen aan weerszijden. Zeker de moeite waard om hier een aantal mooie foto's te maken, maar misschien nog het meest geschikt om even uit te rusten in het gras om bij te komen van een lange stadswandeling.
Hallepoort
Deze voormalige stadspoort ligt enigszins buiten het centrum maar is daarentegen heel goed bereikbaar met de metro. Het is de laatste overgebleven stadspoort van de stad en daarnaast ook het laatste overgebleven gedeelte van de voormalige stadsmuur. Vandaag is het gebouw in gebruik als museum.
Het gebouw is van binnen te bekijken en vooral de hoge wenteltrap is erg mooi om te zien. Een toegangskaartje kost voor volwassenen zo'n 7 euro.
Kunstberg
De Kunstberg is een helling in het historische centrum van de stad en ligt eigenlijk op de Koudenberg. Voor diegene die van kunst houdt is het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zeker de moeite waard om te bezoeken. Onder de kunstberg liggen de restanten van de vroegere residentie van Keizer Karel. Wat ons betreft is het uitzicht over de tuinen met de toren van het stadhuis op de achtergrond het mooiste van deze helling.