Belgische steden zijn niet zo groot en kunnen daarom prima in één dag worden bezocht. Dit geldt ook voor de leuke en gezellige stad Leuven. Leuven is minder bekend dan Antwerpen, Brugge, Gent en Brussel, maar zeker te leuk om over te slaan. Het heeft een aantal mooie klassieke gebouwen en een aantal leuke verborgen wijkjes en steegjes. In deze blog vertellen wij over wat er allemaal te doen is in deze leuke stad.

Leuven - Grote Markt

Hoe kom je er?

Leuven ligt ongeveer 30 kilometer ten oosten van Brussel en is daarom vanuit daar goed te bereiken. Met de auto rijdt je in ongeveer een half uurtje naar Leuven. Als je geen auto tot je beschikking hebt kun je ook de trein nemen, je bent er dan in ongeveer 20 minuten.

Voor Nederlanders die in zuid- of midden-Nederland wonen is de stad prima te bereiken met eigen auto. Als je 's ochtends op tijd vertrekt dan geeft je dat genoeg tijd om de stad binnen één dag te bekijken. Als je in het noorden van Nederland woont dan is het wellicht beter om te overnachten of om het te combineren met een citytrip naar Brussel.

Praktische informatie

De stad is klein genoeg om geheel lopend te bezoeken. Er is goed openbaar vervoer aanwezig als je wat verder wilt reizen of als je een bezienswaardigheid in het buitengebied wilt bekijken.

Als je met de auto komt dan kun je je auto prima parkeren in de parkeergarage 'Vaartkom'. Deze hanteert een maximum dagtarief van €6 en er rijden tevens gratis pendelbussen naar het centrum. Deze rijden binnen specifieke tijdsblokken dus zoek het schema hiervan op voordat je vertrekt. Rijden de bussen niet tijdens je bezoek? Niet getreurd, vanuit Vaartkom loop je in circa 10 minuutjes naar het centrum.

Leuven
Leuven

Lekker winkelen

Als je naar Leuven gaat dan is het natuurlijk helemaal niet vereist dat je alle bezienswaardigheden langsgaat. Je kunt ook naar Leuven gaan om gewoon lekker te shoppen of te genieten van de sfeer op de pleinen. Het centrum is hartstikke gezellig en er zijn genoeg winkels en terrasjes om je een hele dag te vermaken. Verstand op nul, en lekker rondstruinen.

Houd er wel rekening mee dat de winkels in Leuven op zondagen vaak gesloten zijn.

Winkelen in Leuven
Winkelen in Leuven

Grote Markt

De grote markt bestaat in haar huidige hoedanigheid al sinds de 14e eeuw tijdens de oprichting van de Katholieke Universiteit. Bijna alle gebouwen aan het plein zijn opgetrokken in de Brabantse gotiek. Het klassieke stadhuis is de echte blikvanger en je zult op dit plein dus veel mensen met hun fotocamera rond zien lopen. Als je uit wilt rusten of lunchen dan is de Grote Markt een fijne plek om even te stoppen. Je ziet er vele terrasjes, cafés en tavernes vanuit waar je een mooi uitzicht hebt over het plein en de mooie gebouwen.

Leuven - Grote Markt
Leuven - Grote Markt

Stadhuis

Het stadhuis is dé trots van Leuven en één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De bouw ervan startte in 1439 en het duurde ongeveer dertig jaar om het te voltooien. Zoals je kunt zien is het gebouw prachtig bewaard gebleven en ligt het aan de mooie Grote Markt met zijn terrasjes en restaurantjes. Vandaag de dag wordt het stadhuis gebruikt voor bepaalde plechtigheden.

Het gebouw is prachtig versierd met eindeloos veel beeldjes. Als je inzoomt met je fotocamera kun je ze mooi vastleggen.

Leuven - Stadhuis
Leuven - Stadhuis

Oude Markt

Deze markt wordt ook wel 'De langste toog van Europa'. Nergens vind je meer aansluitende bars achter elkaar dan hier, zo'n 50 stuks. Voor veel Leuvenaren is dit dan ook de ontmoetingsplek bij uitstek. Het plein is lang en smal en kijkt uit op het gebouw van Heilige-Drievuldigheidscollege. In de eerste drie weken van September vindt je hier de jaarlijkse Leuven Kermis.

Net zoals de grote markt is de oude markt een leuke plek om even tot rust te komen en te genieten van een drankje op één van de vele terrasjes.

Leuven - Oude Markt

St. Michielskerk

Als je vanuit het centrum in zuidelijke richting loopt, in de richting van het Groot Begijnhof, passeer je de mooie St. Michielskerk. Dit gebouw stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd met wit zand- en ijzersteen. De voorgevel, met Ionische zuilen, pilasters en friesen heeft het uitzicht van een altaar.

De kerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. Wonder boven wonder bleef de voorgevel gespaard. Na de oorlog werd de kerk opnieuw opgebouwd en werd voltooid in 1950.

Leuven - St. Michielskerk

Groot Begijnhof

Eén van de leukste bezienswaardigheden van Leuven vonden wij de Groot Begijnhof. Dit oude wijkje stamt uit de 13e eeuw en zo'n 400 jaar later woonden er maar liefst 360 begijnen. In 1998 werd het Groot Begijnhof toegevoegd aan de wereldergoedlijst van Unesco.

Vandaag de dag is het Groot Begijnhof een netwerk van straatjes, pleintjes, tuinen en parken en vind je er vele huisjes gebouwd uit zandsteen. Er wonen tegenwoordig veel studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de katholieke universiteit. Omdat het wijkje erg fotogeniek is, is het erg leuk om door de straatjes te slenteren en foto's te nemen.

Leuven - Groot Begijnhof
Leuven - Groot Begijnhof
Leuven - Groot Begijnhof

Klein Begijnhof

Waar het Groot Begijnhof ten zuiden van het centrum ligt, vindt je het Klein Begijnhof aan de noordkant van het centrum. Het werd voor het eerst vermeld in 1272 en is dus, net als het Groot Begijnhof al erg oud. Feitelijk is het Klein Begijnhof een straat met twee aansluitende doodlopende steegjes waar vrouwen woonden die dienden in de nabijgelegen Sint-Geertruiabdij. Vandaag de dag zijn de huisjes verkocht aan particulieren nadat ze grondig zijn gerestaureerd.

Het Klein Begijnhof is minder fotogeniek dan het Groot Begijnhof. Persoonlijk vonden wij het Klein Begijnhof leuk om doorheen te wandelen als je het toevallig passeert, maar niet de moeite waard om op te zoeken.

Leuven - Klein Begijnhof

Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk is een Rooms-Katholieke kerk en is de oudste van de stad, het werd namelijk eind 10e eeuw gesticht. Zowel de Eerste- als de Tweede-Wereldoorlog hebben schade veroorzaakt aan het gebouw, maar telkens werd het gerestaureerd. Tot aan de 17e eeuw werd er nog gebouwd aan de kerk maar kwam nooit helemaal af. De bedoeling was om de toren veel hoger te maken, maar je kunt zien dat dat niet gebeurd is.

De kerk huisvest diverse belangrijke beelden en schilderwerken, waaronder het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts.

Leuven - St. Pieterskerk

Arenbergkasteel

In het buitengebied van Leuven vindt je het Arenbergkasteel. Het ligt niet op loopafstand van het centrum en je moet dus de bus nemen of beschikken over een auto. In de 14e eeuw werd hier al een kasteel gebouwd, maar werd vervangen door het huidige kasteel in renaissance stijl in de 16e eeuw. In de 19e eeuw vond een grote renovatie plaats waardoor het een meer neo-gotische stijl kreeg. Het kasteel werd uiteindelijk geschonken aan de universiteit in 1916.

Vandaag de dag is het in handen van de KU Leuven. Het is de campus voor Wetenschap en Technologie. Het park voor het kasteel is geliefd als mooie plek om te picknicken, sporten of rusten.

Leuven - Kasteelpark Arenberg

Andere bezienswaardigheden

  • Vaartkom - Oud industriegebied met brouwerijen en modern stadspark
  • Universiteitsbibliotheek en bibliotheektoren

Andere mooie steden in België

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine