Brugge is zonder twijfel één van de mooiste, leukste en gezelligste steden van België. Brugge heeft het allemaal: Een mooi winkelcentrum, historische gebouwen, heerlijk eten, en vele knusse en gezellige steegjes waar je eindeloos in kunt ronddwalen. Het is een perfecte bestemming voor een kort of lang weekend. Wij nemen je mee langs de mooiste bezienswaardigheden in deze pittoreske stad.

Brugge

Hoe kom je in Brugge?

Brugge ligt in het verre westen van België. Met de trein is het ongeveer een uur vanuit Brussel, maar de meeste Nederlanders zullen met de auto naar Brugge rijden. Vanuit Zeeland en West-Brabant is het niet ver en dan is de stad prima voor één dag te bezoeken. Als je uit het midden of zuiden van Nederland komt is het waarschijnlijk prettiger om te overnachten in verband met de lange reisafstand.

Praktische Informatie

De stad is niet zo heel groot maar er is wel veel te zien. Wil je alleen de highlights zien? Dan is één dag zeker genoeg. Wil je meer van de stad zien, dan zouden we aanraden minimaal twee dagen in de stad te verblijven. Wij bezochten Brugge tot nu toe twee keer en beiden keren hadden we een topweekend. De tweede keer dat we er waren ontdekten we weer nieuwe plekjes. Kom dus gerust terug voor een tweede (of zelfs derde) keer.

Parkeren in het centrum zouden we niet afraden omdat de kosten dan snel oplopen. Het makkelijkste vinden wij om te parkeren in parkeergarage 't Zand. Je hebt hier veel parkeerplek en je wandelt in 10 minuutjes naar het centrum. Het maximale dagtarief is hier zo'n 13 euro.

Brugge

Rozenhoedkaai

Zonder twijfel het meest fotogenieke plekje in Brugge met een uitzicht op het Belfort en de mooie huizen die direct aan het water liggen. Veel mensen proberen vanuit deze straat het perfecte Instagramplaatje te schieten met hun geliefde. Je vindt diverse terrasjes en je kunt hier natuurlijk ook opstappen voor de rondvaartboot.

Rozenhoedkaai

Sint Salvatorskathedraal

De Sint Salvatorskathedraal is de belangrijkste kerk van Brugge. De toren is in romaans-gotische stijl gebouwd in de twaalfde eeuw en dit is dan ook het oudste gedeelte van het gebouw. Door de eeuwen heen heeft de kerk vele metamorfoses ondergaan en werd uiteindelijk omgedoopt tot kathedraal in 1834.

Het uiterlijk van deze kathedraal vonden wij best bijzonder. De kleine torentjes bovenin de grote toren en de algehele ruige stijl van het gebouw doet het denken aan een soort vesting of burcht. Bezoek de kathedraal ook zeker van binnen. Vooral het grote pijporgel vonden wij erg indrukwekkend.

Sint Salvatorskathedraal
Sint Salvatorskathedraal

Jan van Eyckplein

Het is moeilijk in te beelden, maar op de plek waar nu het Jan van Eyckplein ligt liep ooit de gracht Kraanrei. Na 1787 werd de Kraanrei voor een deel overwelfd en werd de brug die erover heen ging afgebroken. Op deze plek werd toen het hedendaagse plein aangelegd. Het beeld van Jan van Eyck werd er in 1856 geplaatst, in 1871 verplaatst naar het Burgplein, om 100 jaar later weer teruggeplaatst te worden op zijn originele plek. De gebouwen die zijn gelegen aan het plein hebben prachtige voorgevels met brede poorten en houten luiken. Stop hier zeker voor een drankje in één van de horecagelegenheden.

Een leuk weetje: Tot aan de Eerste Wereldoorlog werd het plein door de Bruggelingen de 'Petattenmarkt' genoemd, omdat er wekelijks een aardappelmarkt werd gehouden.

Jan van Eyckplein

Peerdenbrug

Wat ons betreft één van de meest pittoreske plekjes van Brugge en een perfecte plek om mooie foto's te maken: De Peerdenbrug. De brug gaat over de gracht Groenerei ('t Groene volgens de Bruggelingen) en vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op mooie huisjes en in de verte het Belfort. Een paar honderd meter verder ligt de Meebrug, die nog ouder is dan de Peerdenbug en bestaat al ruim 600 jaar.

Maak zeker een wandeling langs de Groenerei want het is zeker één van de mooiste en authentieke plekjes in Brugge. Met een rondvaart kom je ook langs de Peerdenbrug dus ook dat is zeker de moeite waard.

De Peerdenbrug
De Peerdenbrug

Huidenvettersplein

Wil je even je benen strekken en wat eten of drinken? Dan is het Huidenvettersplein een leuke plek om dat te doen. In 14e en 15e eeuw was dit de plek waar leerlooiers en huidenvetters werkten, maar door de vervelende geur kwam hier een eind aan. Tot 1920 werd het plein gebruikt als kleine vismarkt voor goedkopere vis. Vandaag de dag is het een toeristische plek waar horecagelegenheden en boetiekjes te vinden zijn. De prijzen liggen hier wel wat hoger dan op andere plekken in Brugge.

Doe een rondvaart

Het is heel leuk om langs de Brugse reien (kanaaltjes) te lopen en te genieten van de authentieke sfeer. Maar het is misschien nog wel leuker om er met een rondvaartboot doorheen te varen. Je kunt een ticket kopen bij de rondvaart vanuit de Nepomucenusbrug en vanuit de Rozenhoedkaai. Een ticket kost zo'n €10 per volwassene en €6 voor kinderen. Een gids vaart je langs de mooiste plekjes en vertelt over de geschiedenis van de stad.

Rondvaart in Brugge
Rondvaart in Brugge

Bonifaciusbrug

Een andere echte fotospot is de Bonifaciusbrug die in het Arentshof ligt. Deze brug is niet oud (1911), maar daarom niet minder pittoresk. Vanaf het piepkleine stenen bruggetje heb je een prachtig uitzicht op kleine huisjes aan de ene kant en de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de andere kant. Op een mooie dag kan het hier helaas wel erg druk worden omdat iedereen die perfecte Instagramfoto wil maken. Het is daarom misschien slim om wat vroeger of later op de dag te gaan.

Bonifaciusbrug

Markt en Belfort

Het hart van Brugge is het marktplein waaraan ook het Belfort en het Provinciaal Hof ligt. Rondom het plein vind je ook verschillende horecagelegenheden. Tot halverwege de 13e eeuw was het Belfort een serie houten hallen waarin wol en lakens werden verhandeld en opgeslagen. Daarna werd de houtbouw vervangen door steenbouw en de toren met spits toegevoegd. Nadat er diverse keren een brand had gewoed werd de verwoeste spits niet meer herbouwd en werd er in 1822 door een kroonafwerking gemaakt.

Het is mogelijk de 83 meter hoge toren te beklimmen voor een mooi uitzicht over de Grote Markt en de stad.

Markt en Belfort
Markt en Belfort

Geniet van een wafel

Of een wafel uit Brugge net zo lekker is als een Luikse wafel laten we aan je eigen oordeel over, maar dat ze lekker zijn dat is zeker. Er zijn genoeg zaakjes in Brugge waar je een heerlijke wafel kan scoren. Ga bijvoorbeeld naar The house of Waffles of Chez Albert. Je kiest zelf je topping en je kunt het zo 'gezond' of ongezond maken als je zelf wilt. Voor een keertje kan het geen kwaad, dus probeer er zeker een!

Wafel in Brugge

Koop de lekkerste bonbons

De Belgen zijn de meesters van het chocolade maken. En daar zijn ze trots op. In zo'n beetje alle grote steden kom je eindeloos veel chocoladezaakjes tegen waar je de meest lekkere bonbons en andere chocoladeproducten kunt kopen. De allerbeste is waarschijnlijk wel The Chocolate Line. In deze prachtige winkel kun je uit eindeloos veel soorten chocolade lekkernijen kiezen en je kunt zelfs zien hoe ze hun producten maken. De zaak verlaten zonder iets te kopen is bijna een onmogelijke uitdaging!

The Chocolate Line
The Chocolate Line

Vismarkt

Op dit plein vind je een rechthoekige zuilengang met 126 Toscaanse zuilen met aan de binnenkant een open plein. Voor 1821 waren de verkoopbanken nog van hout maar zijn sindsdien vervangen door een stenen opstelling.

Van maandag tot en met zaterdag wordt er op deze markt verse vis verkocht. Verkopers plaatsen hun producten onder de stenen overkappingen op de daarvoor bedoelde verkoopbanken. Er wordt niet altijd vis verkocht. Toen wij er waren werden er boeken, schilderijen en andere snuisterijen verkocht. Zeker leuk om een keer rond te snuffelen.

Vismarkt in Brugge

Sint-Anna Quarter

In 1972 werd het centrum van Brugge opgedeeld in negen kwartieren, waarvan Sint-Anna er één is. Het is gelegen aan de noord-oost kant van het centrum. Je vindt hier echt authentieke Brugse straatjes en steegjes. Het leuke is dat hier bijna geen toeristen komen dus je kunt hier rustig wandelen. Aan de Langestraat zitten verschillende kleine winkeltjes, restaurantjes en terrasjes.

Sint-Anna Quarter
Sint-Anna Quarter

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Deze kerk is één van de oudste bidplaatsen van Brugge en is met zijn hoogte van 113 meter tevens het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld. In de kerk vind je het wereldberoemde beeld 'Madonna met Kind' van Michelangelo. Het imposante gebouw torent met zijn spits boven de stad uit en is dus ook vanuit veel plekken zichtbaar als je door de stad wandelt. Aan de voet van de kerk vind je het Arentshof en de mooie Bonifaciusbrug.

Onze-Lieve-Vrouwekerk
Onze-Lieve-Vrouwekerk

Begijnhof

Volluit heet het begijnhof 'Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde' en is het nog enige overgebleven begijnhof in de stad. De begijnen (alleenstaande vrouwen die zich wijden aan god) zijn er niet meer, maar tegenwoordig wonen er voornamelijk nog nonnen uit het kloostergemeenschap.

Het is leuk om door het begijnhof te wandelen en foto's te maken van de schattige witte huisjes. Vooral de Begijnhofbrug die je toegang geeft tot het hof is prachtig. De vijver is een broedplaats voor zwanen, eenden en andere vogels.

Begijnhof Brugge
Begijnhof Brugge

Andere mooie steden in België

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine