Rondreizen door Oman is een genot, maar waar moet je precies rekening mee houden? Oman is zeer ontwikkeld, maar het is vanzelfsprekend dat sommige zaken net wat anders gaan dan in Nederland. Kun je zomaar alles dragen? En hoe ga je het beste van A naar B? Misschien zijn dit de vragen die jij hebt tijdens het plannen van jouw reis. Wij geven je 10 tips die je zeker gaan helpen bij het rondreizen door dit mooie land.

Oman

#1 Houd rekening met de Ramadan

Stel je voor, je bent net begonnen aan je reis door Oman, maar de meeste restaurants zijn dicht. Ramadan! Niet handig als je daar pas achter komt als je reis al is begonnen. Oman is een islamitisch land waar het geloof belangrijk is voor de bevolking. Omani’s zijn erg tolerant, maar ze zullen het niet waarderen als je tijdens de Ramadan op straat uitgebreid eet of drinkt. Officieel is het zelfs verboden. Omdat de Ramadan elk jaar op een ander moment begint is het goed om te kijken wanneer je je reis het beste kunt laten beginnen.

Mocht het toch zo zijn dat je de Ramadan (gedeeltelijk) tijdens je reis valt, zorg er dan met name voor dat je wat eten koopt wanneer je van de ene naar de andere plaats reist. Veel openbare restaurants zullen namelijk dicht zijn. In hotels zal het vaak toch mogelijk zijn om te eten. Wil je in het openbaar eten en drinken, doe dit dan enigszins discreet, bijvoorbeeld in je auto. In een verlaten natuurgebied waar niemand komt is het uiteraard ook geen probleem om buiten te eten of drinken.

Oman Ramadan

#2 Vrijdag is een rustdag

Vrijdag is een rustdag voor de moslims. Veel bezienswaardigheden zijn daarom op vrijdag gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Een echte aanrader is om de vrijdagochtend in Nizwa te zijn. Juist op vrijdag is het hier een drukte van jewelste. Er is een groentemarkt en in de ochtend is er een traditionele geitenmarkt. Een hele bijzondere ervaring die je niet mag missen.

Oman rustdag

#3 Huur een auto

In Oman zul je weinig openbaar vervoer zien. Indien je naar verschillende plekken wilt reizen kun je het beste zelf een auto huren. Wij huren onze auto altijd via Sunny Cars vanwege het all-in concept. Maak een bewuste keuze bij het kiezen van de auto. Als je bijvoorbeeld zelf door de woestijn wilt rijden of als je naar Jebel Akhdar wilt kan een 4x4 auto uitkomst bieden. We zouden sowieso adviseren om minimaal een hoge auto, zoals een SUV te huren. Hiermee voorkom je dat je schade aan de onderkant van je auto rijdt als je door kuilen moet rijden.

De doorgaande wegen in Oman zijn erg goed en de mensen houden zich goed aan de regels. Als je niet van verharde wegen afwijkt is een 4x4 of SUV niet nodig. Houd je wel goed aan de snelheid, er wordt veel geflitst.

Auto huren in Oman
Auto huren in Oman

#4 Vermijd de zomerperiode

De zomermaanden in Oman worden onaangenaam warm, waarbij de temperatuur kan oplopen tot de 40 en 50 graden. In het zuiden van Oman lopen de temperaturen in de zomer op tot begin 30 graden. In het noorden en zuiden wordt het in de winter rond de 25 graden. In de bergen daalt de temperatuur wel ver onder 10 graden. De beste reistijd voor Oman is van oktober t/m april.

#5 Draag gepaste kleding

In Oman zul je geen lokale mensen zien rondlopen in spijkerbroeken, korte broeken, rokjes of shirtjes. De Omani’s kleden zich bijna allemaal traditioneel. De mannen dragen een lang wit gewaad met een (kleurrijk) hoedje. De vrouwen dragen gewaden of burka's en een hoofddoek. Het beste is om je als toerist enigszins aan te passen. Omani's zijn tolerant, maar je word behoorlijk aangestaard als je in een kort rokje en een topje gaat rondlopen. Bedek in ieder geval je schouders en knieën. Korte broeken voor mannen worden algemeen geaccepteerd en leverden bij ons geen vreemde blikken op.

Wanneer je in het openbaar gaat zwemmen, zoals bijvoorbeeld in een wadi, dan is is het belangrijk om je gepast te kleden. Bedek je bovenlichaam en ga dus niet in een verhullende bikini of speedo het water in.

Ga je een moskee bezoeken? Dan zijn er strengere kledingvoorschriften en geld voor vrouwen dat ze hun armen en benen en haren geheel bedekken. Voor mannen is het hier ook niet toegestaan om een korte broek te dragen. Een t-shirt voor mannen mag wel.

Kleding in Oman
Kleding in Oman

#6 Controleer of je een visum nodig hebt

Als je naar Oman reist, heb je een paspoort nodig die nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn op het moment dat je vertrekt uit Oman. Dit geldt ook voor meereizenden kinderen. Verder heb je een visum nodig als je langer dan 14 dagen in Oman blijft. Via deze site kun je een E-visum aanvragen.

#7 Pak een wereldstekker in

In Oman gebruiken ze het stopcontact type G. Dit stopcontact heeft 3 rechthoekige pinnen in een driehoekige opstelling. Dit type stopcontact wordt onder andere ook in Ierland, Verenigd Koninkrijk en Hong Kong gebruikt. Vergeet dus niet je wereldstekker in te pakken!

#8 Schaf een e-sim aan

Het is handig om internet te hebben wanneer je een roadtrip door Oman maakt. Hiermee kun je informatie opzoeken en Google Maps gebruiken. Je kunt op het vliegveld in Oman een lokale simkaart aanschaffen, maar je kunt dit ook vooraf regelen via Airalo. Dit is vaak gemakkelijker en goedkoper. Je kunt deze app voordat je reis al installeren en je hoeft de sim enkel nog te activeren wanneer je bent aangekomen in Oman. Je kunt de e-sim bestellen bij Airalo.

Oman

#9 Controleer Google Maps locaties

Je kunt Google Maps prima gebruiken tijdens je rondreis om van de ene stad naar de volgende te reizen. De ingangen van Wadi’s of uitzichtpunten worden niet altijd correct aangegeven dus zorg ervoor dat je goed op je navigatie kijkt waar je precies uit gaat komen. Raadpleeg zonodig internet als je niet zeker weet of je de goede weg neemt.

Google Maps in Oman
Google Maps in Oman

#10 Oman is een veilig land

Oman is zeer veilig om heen te reizen en behoort zelfs tot één van de veiligste landen ter wereld. Oman houdt zich afzijdig van internationale conflicten en is een stabiel land. Criminaliteit komt hier dus vrijwel niet voor. Ook de sfeer op straat is prettig en gemoedelijk. In landen als Marokko en Egypte heb je geregeld last van opdringerige verkooptypes, maar in Oman zul je dit eigenlijk niet meemaken. Laat je niet afschrikken door deze in het Midden-Oosten, wij weten zeker dat je je hier erg op je gemak zult voelen!

Veiligheid in Oman

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine