De Samariakloof is de meest indrukwekkende kloof van Kreta en is tevens één van de langste van Europa. De kloof kenmerkt zich door zijn mooie natuur, maar evenmeer door de hoge en stijle rotswanden van soms wel 300 meter hoog. Door de kloof wandelen is dan ook een populaire uitdaging voor reizigers naar het eiland. De wandelroute door de kloof is 16 kilometer lang over rotsachtig terrein en is dus niet weggelegd voor iedereen. Verder vereist een bezoek aan de kloof enige logistieke voorbereiding. In deze blog lees je onze ervaringen en geven we je diverse tips en hopelijk overtuigt jou om ook eens deze fantastische route te trotseren.
Inhoud
Geschiedenis
Er zijn meerdere kloven op Kreta, maar de Samariakloof is de langste en tevens de bekendste. De kloof is circa 14 miljoen jaar geleden ontstaan en is sinds 1962 een nationaal park omdat er diverse bijzondere planten- en diersoorten leven. Een noemenswaardige diersoort is de Kri-Kri-geit. Zoals bij veel natuurverschijnselen ontstond de Samariakloof als gevolg van erosie. Een rivier erodeerde zich een weg door het gesteente en liet deze lange engte achter.
Midden in de kloof ligt het kleine dorpje Samaria maar is al sinds 1965 niet meer bewoond. Tegenwoordig is het dorpje een rustplaats voor wandelaars. Verder zijn langs de route door de kloof verschillende natuurlijke waterbronnen aanwezig. Bij deze waterbronnen zijn tevens rustplaatsen ingericht. Het water van de waterbronnen is zeer verfrissend en kan veilig worden gedronken.
Door de jaren eeuwen heen heeft de kloof ook een rol gespeeld bij oorlogen en conflicten. In de Tweede Wereldoorlog diende Samaria nog als schuilplaats voor verzetsstrijders, maar ook in de verdere geschiedenis was de kloof het toneel voor diverse gevechten tussen de Grieken en de Turken. Vandaag de dag is de Samariakloof een zeer populaire toeristische attractie en elke dag lopen hier honderden, zo niet duizenden wandelaars doorheen.
Is het voor mij weggelegd?
De wandeling door de Samariakloof wordt aangemerkt als uitdagend. Toch denken wij dat bijna iedereen met een redelijke conditie en goed ter been is de route zonder al te veel problemen kan lopen. Afgezien van hier en daar een kleine stijging hoef je nooit echt te klimmen. Dit betekent niet dat de volledige route per definitie voor iedereen prettig zal zijn. 16 kilometer over rotsachtig terrein lopen heeft zijn weerslag op je lichaam. Je kunt blaren krijgen, je enkel verstuiken of enorme pijn aan je voeten krijgen. Verder kun je in de zomer bevangen worden door de hitte waardoor verder gaan niet meer mogelijk is. Het moet dus gezegd worden dat een wandeling door de Samariakloof niet volledig zonder risico is. Hulpdiensten kunnen hier niet komen en je hebt geen bereik. Je kunt nergens de kloof uit behalve aan het begin of eind. De wandeling start met een 1.5 tot 2 kilometer lange afdaling over een pad dat bestaat stenen en rotsen. Lopen gaat op zich prima, maar de afdaling is dusdanig stijl en lang dat dit een behoorlijke aanslag op je knieën geeft. In het geval dat je in de problemen komt is het niet realistisch dezelfde weg terug te nemen en de enige optie is de route afmaken. In het park kom je hier en daar een park-ranger tegen die een oogje in het zeil houdt. Mocht iemand in de problemen komen, dan kan deze persoon eventueel met een ezel of muildier uit de kloof worden gedragen.
Dit gezegd hebbende is het zo dat we mensen in zo'n beetje elke leeftijdscategorie de route zonder problemen hebben zien lopen. Van kinderen van 12 jaar, tot mensen van 65 jaar. De ene persoon is fitter dan de andere. Iedereen loopt de route op zijn eigen tempo. De ene persoon loopt 4 uur, de andere 8 uur. Belangrijk is dat je waakzaamheid betracht en zorgt dat je door kunt blijven gaan. Pak je rust, en overhaast het niet.
Twijfel je toch teveel of je de route aan kan? Je kunt de boot nemen van Sougia naar Agia Roumeli en vanuit het eindpunt de laatste paar kilometers van de kloof bekijken. Dit is ook meteen het mooiste gedeelte van de kloof.
Hoe kom je er?
Een wandeling door de Samariakloof vereist enige voorbereiding. Het begin- en eindpunt liggen 16 kilometer uit elkaar en er rijdt geen shuttlebus van het eindpunt terug naar het beginpunt. De grootste plaats in de buurt van dit gebied is Chania. Vanuit deze plaats kun je op verschillende manieren naar de kloof reizen.
Met de auto
De route begint nabij het plaatsje Omolos. Vanuit Chania is dit ongeveer 1 uur rijden. Je parkeert hier je auto, koopt een kaartje bij de ingang en begint de wandeling. Kaartjes kun je ook vooraf online kopen. Vanaf 07:00 uur is de route geopend en het is aan te raden op tijd te beginnen. Vooral in de zomer kan het 's middags erg heet zijn in de kloof, en voor die tijd wil je het liefst de kloof al verlaten hebben. Daarnaast moet je op tijd in Agia Roumeli aankomen om de boot naar Sougia te nemen. Deze vertrekt uiterlijk laat in de middag. Agia Roumeli is niet met de auto bereikbaar dus de boot is je enige mogelijkheid. Dienstregelingen kunnen veranderen dus kun je deze het beste zelf op internet opzoeken. Tickets kun je online kopen, maar door een fout in de website lukte ons dat destijds niet. In Agia Roumeli kun je ook boottickets kopen aan de kassa. De bootreis van Agia Roumeli naar Sougia duurt ongeveer 3 kwartier. Vanuit Sougia neem je de bus terug naar Omolos waar je auto staat. Deze bustickets kun in Sougia zelf kopen maar door grote drukte kan het zijn dat je aan moet sluiten aan een lange rij. Het beste koop je de tickets vooraf via internet. Al met al vergt dit de nodige planning.
Met de bus
Een andere optie is om met de bus naar Omolos te gaan. Dit kan vanuit Chania en tickets kun je online boeken. Aangekomen in Omolos koop je de entree tickets, of je koopt ze online. Net zoals wanneer je met de auto gaat moet je vanuit Agia Roumeli de boot nemen naar Sougia. Aangekomen in Sougia ga je met de bus terug naar de plek vanuit waar je 's ochtends bent vertrokken. Zoek goed uit wanneer de bussen vanuit Sougia vertrekken. Een goede aansluiting is hier echt aan te raden want na zo'n lange wandeling is het erg vervelend als je nog eens een uur op een bus moet wachten. Het is daarom raadzaam de bustickets vooraf online te kopen om lange rijen te voorkomen.
Met een tour
Een andere optie is om een georganiseerde tour te boeken. Voor ongeveer €32 per persoon wordt je opgehaald bij je hotel en rond 07:30 kom je aan bij de ingang van het park. Wij boekten deze tour via GetYourGuide. De gids gaat niet mee voor historische uitleg. De tour is ingericht op het vervoer en de begeleiding zodat jij je als wandelaar helemaal kunt richten op het wandelen. De gids legt in de bus uit waar je rekening mee moet houden en vertelt rond welke tijd we minimaal bij bepaalde rustplaatsen moeten zijn om er voor te zorgen dat je niet te laat aankomt bij het eindpunt. De gids loopt achteraan en controleert of iedereen aan het eind van de middag de kloof uit is. In geval van nood kan deze gids te hulp schieten. Aangekomen in Agia Roumeli zorgt de gids voor de goede boottickets. In Sougia staat de bus al klaar om je naar Chania te brengen. Dit is een rit van ongeveer 2 uur.
De entreetickets tot de kloof zijn niet inbegrepen. Voor €32 wordt je dus opgehaald bij je hotel, op tijd naar Omolos gebracht, krijg je de boottickets aangeleverd, en wordt je vanuit Sougia teruggebracht naar Chania. Het kost wat meer, maar wij vonden het prettig om niet diverse bus- en boottickets te moeten kopen en/of reserveren. Bovendien staat de bus voor je klaar en ben je niet afhankelijk van de dienstregeling. Je kunt je focussen op de wandeling, zonder na te hoeven denken over vervoer terug naar je hotel. Deze optie is dus sterk aan te raden.
Wat neem je mee?
Het is een lange en intensieve wandeling, dus bereid je enigszins voor. Zorg ervoor dat je de volgende zaken minimaal meeneemt:
- Stevige en waterdichte wandelschoenen
- Water, niet teveel want je kunt onderweg water tappen, alles wat je meeneemt moet je tillen.
- Genoeg eten
- Zonnebrand
- Insectenspray
- Fotocamera
- Wandelstokken, als je dit fijn vindt
- Eventueel toiletpapier
Zorg er echt voor dat je wandelschoenen genoeg steun bieden voor je enkels. De paden zijn vaak oneffen en je verstuikt al snel je enkel. Begin ook niet met nieuwe wandelschoenen aan de wandeling zonder dat deze goed zijn ingelopen. Nieuwe schoenen kunnen goed aanvoelen, maar na een aantal kilometers toch op bepaalde plekken vervelend gaan klemmen.
Er zijn op diverse plekken eenvoudige toiletten aanwezig maar deze zijn erg basic en zeker niet hotel-waardig, om het zo maar te zeggen. Er is soms geen toiletpapier aanwezig dus een rolletje in je rugzak is dan geen overbodige luxe. Wanneer je een tour boekt is er vaak de mogelijkheid om wandelstokken te lenen of huren tegen een kleine bijbetaling.
De route
Tussen april en oktober is de wandelroute door de Samariakloof geopend voor wandelaars. Deze kan worden opgedeeld in een aantal 'secties'. Na elke sectie van een paar kilometer tref je een rustpunt waar je kan uitrusten op een bankje of water kunt 'tappen' uit een natuurlijke waterbron.
Zoals eerder gezegd begint de route met een afdaling van zo'n 1.5 tot 2 kilometer. Het uitzicht aan het begin van de route is prachtig. Vanaf het hoogste punt kijk je neer op de lange kloof met aan weerszijde imposante rotspartijen.
Vervolgens loop je een flink aantal kilometers door een bebost gedeelte van de kloof. Je steekt hier diverse malen de rivierbedding over. Waterdichte schoenen zijn aan te raden want natte voeten kunnen later voor problemen zorgen. Na dit begroeide gedeelte kom je na zo'n 7 tot 8 kilometer bij het mooiste stuk van de wandeling. Je passeert het verlaten dorpje Samaria en vanaf hier wordt de kloof steeds smaller. Je ziet minder begroeiing en de rotswanden worden steeds steiler, ruiger en hoger. Je steekt meerdere malen de rivier over via kleine houten bruggetjes. Dit is tevens het meest 'technische' gedeelte van de route. Er is geen sprake meer van een pad maar je loopt diverse kilometers over de rotsachtige rivierbedding. Je hebt er al flink wat kilometers op zitten en dit is dan ook het meest pittige gedeelte van de wandeling.
Dit deel van de kloof heeft weinig beschutting, en zeker in de zomer kan het hier bijzonder warm zijn. Desondanks zijn de uitzichten prachtig en is het een genot om door deze ruige natuur te wandelen. Je passeert de "Iron Gates", het meest smalle gedeelte. De kloof is hier slechts 4 meter breed en de rotswanden torenen op een imposante manier boven je uit.
Je bent nu bijna aan het einde van de wandelroute. Je steekt nog een aantal keren de rivier over via een wat grotere houten brug en komt daarna aan bij een rustpunt waar het mogelijk is wat te drinken te kopen. Het is vanaf hier nog twee kilometer wandelen naar Agia Roumeli. Je hebt de mogelijkheid om voor €2 per persoon de bus naar Agia Roumeli te nemen. Houdt je ticket bij de hand want deze wordt bij het eindpunt ingenomen. Op deze manier kan er worden gecontroleerd dat alle wandelaars de kloof verlaten hebben.
Je verlaat de kloof en komt uit bij zuidkust van Kreta. Het plaatsje Agia Roumeli is gezellig en er zijn hier diverse winkeltjes en restaurants te vinden. Tot de boot arriveert kun je genieten van de zon, de zee en het strand.
Onze ervaringen
De wandeling door de Samariakloof is uitdagend, maar ook een belevenis. We hebben een paar dagen spierpijn gehad maar hebben ook veel goede herinneringen aan dit avontuur. Het enige wat voor ons een probleem werd tijdens de tocht was dat onze nieuwe wandelschoenen niet lang genoeg waren ingelopen. Hierdoor kregen we wat pijn in de voeten en dat is tijdens zo'n hike echt vervelend. Ga je ooit aan een lange wandeling beginnen en heb je nieuwe schoenen nodig, zorg dan dus écht dat ze goed zijn ingelopen!
Ook waren we erg blij dat we 'tour' via GetYourGuide hadden geboekt. Dit zorgt ervoor dat je veel minder vervoer hoeft te regelen en daardoor kun je je volledig focussen op de hike zelf.