Tijdens onze reis naar Curaçao brengen we een bezoek aan Klein Curaçao. Er vaart geen veerboot en het heeft geen vliegveld, dus je moet een bootexcursie boeken om hier te komen. Gelukkig is hiervoor een rijkelijk aanbod voor. Wij nemen je mee met onze ervaringen tijdens onze dagtrip naar dit kleine eiland.
Inhoud
Wat is Klein Curaçao?
Klein Curaçao is een klein en onbewoond eiland dat voor de kust van Curaçao ligt. Het heeft slechts een oppervlakte van 1.7km en ligt ongeveer 10km uit de kust. Er bevinden zich een aantal ruïnes op het eiland van oude gebouwtjes en daarnaast staat er een mooi vuurtorentje. Diverse diersoorten gebruiken het eiland als broedplaats.
Het eilandje heeft hagelwitte stranden en een fijn klimaat. Het is uiterst geschikt om een dagje te vertoeven om te genieten van de zon op een hagelwit strand, het eiland te verkennen en te snorkelen.
Welke tour moet ik boeken?
Er zijn vele tour operators die een excursie naar Klein Curaçao voor je kunnen regelen. Via internet is het makkelijk een bedrijf te vinden die excursies aanbiedt. Wij boeken via een klein tourkantoor dicht bij ons hotel. Zij boeken voor ons een dagexcursie bij Irie Tours. Kijk vantevoren goed met wat voor boot ze varen en hoe de dagplanning eruit ziet. Het kan per boot erg verschillen hoe stabiel hij in het water ligt en kan bijdragen aan meer of minder kans op zeeziekte.
Op weg naar Klein Curaçao
Je wordt 's ochtends opgehaald bij je hotel en gaat naar de haven van Willemstad. Hier verzamel je met de andere mensen uit je groep en ga je aan boord van het schip. Binnen de baai is het water rustig, maar eenmaal op open zee kan het er best heftig aan toe gaan.
Met de meeste gemotoriseerde boten zal het ongeveer 45 tot 60 minuten varen zijn.
Aankomst
Eenmaal aangekomen bij het eiland zul je merken dat de zee weer rustiger wordt. Het water is inmiddels azuurblauw. Je zult snel zien hoe klein en mooi dit eilandje is. De stranden zijn prachtig en hagelwit. Iedereen gaat in kleine groepjes aan land met de kleine motorboot. Sommigen springen van de catamaran af en zwemmen naar de kant. Aan de kust zijn diverse kleine hutjes geplaatst waar je beschutting kunt zoeken.
Snorkelen
Klein Curaçao is een broedplaats voor soepschildpadden. Deze zeeschildpadden komen hier dus regelmatig aan land en je kunt ze geregeld zien zwemmen in het ondiepe water. We pakken onze snorkelspullen en gaan het water in. We zien niet heel veel vissen, maar we zwemmen wel samen met verschillende schildpadden. Dit blijft een geweldige ervaring! Onze onderwatercamera hadden we toen nog niet, die hebben we na deze reis direct één aangeschaft.
Na een paar uur te hebben gezwommen en uitgerust verzorgt Irie tours een lunch aan boort van de catamaran. De boot ligt dicht aan de kust dus je kunt er eenvoudig naartoe zwemmen. Nadat we hebben gegeten zwemmen we terug naar de kust om vervolgens het eiland te verkennen.
Vuurtoren
Vanaf de oostkust loopt een pad naar de andere kant van het eiland. Precies midden op het eiland vindt je een oude vuurtoren. Omdat er sterke stromingen rond het eiland voorkomen is er ten behoeve van de veiligheid voor de scheepvaart in 1849 al een vuurtoren gebouwd. Diverse keren werd vuurtoren verwoest door een orkaan en is telkens herbouwd. Tegenwoordig is de vuurtoren in verval en wordt hij niet meer gebruikt. Wel bevat de toren nog een LED-baken die elke 15 seconden flitst zodat kapiteins weten dat het eiland hier ligt.
Scheepswrak
Door de sterke stroming en winden rondom het eiland is het diverse malen voorgekomen dat er een schip is vastgelopen voor de kust van Klein Curaçao. De olietanker "Maria Bianca Guidesman" liep hier in de jaren '80 vast en is nooit geborgen. Het schip ligt er nog steeds en je kunt het prima zien liggen vanaf de kust.
Het wordt tijd om terug te wandelen naar de verzamelplaats vanuit waar we weer aan boord gaan van de katamaran. Iedereen verzamelt zijn spullen en zwemt naar de boot, of neemt de kleine motorboot. Wij vinden het leuker om naar de katamaran te zwemmen en doen dat dus ook.
De schippers merken op dat er een mooie wind staat om het eerste deel van de overtocht te zeilen. Na ongeveer een half uur wordt overgegaan op de motoren en varen we in rap tempo terug naar de haven van Willemstad.