Kroatië is een Zuid-Europees land dat zich in de lengte uitstrekt langs de Adriatische Zee. De meeste Nederlandse reizigers bezoeken het land door er met de auto naar toe te rijden en verblijven dan in de provincie Istrië. Maar er is zoveel meer moois om te zien in Kroatië. Mooie steden, kleine dorpjes en schitterende natuurparken. Kroatië heeft het allemaal. In deze blog nemen we je mee op een roadtrip van twee weken.
Inhoud
- Route
- Dag 1: → Ljublijana
- Dag 2: Ljublijana → Grožnjan → Rovinj → Pula
- Dag 3: Cape Kamenjak
- Dag 4: Pula → Plitvice
- Dag 5: Plitvice National Park → Zadar
- Dag 6: Zadar
- Dag 7: Zadar → Krka National Park → Split
- Dag 8: Split → Trogir → Dubrovnik
- Dag 9: Cilipi en Kupari
- Dag 10: Dubrovnik → Split
- Dag 11: Cetina Rafting en Split
- Dag 12: Split → Zagreb
- Dag 13: Zagreb
- Dag 14: Zagreb →
Route
De route voor deze rondreis ziet er als volgt uit. Je hebt er ongeveer twee tot drie weken voor nodig, maar langer kan natuurlijk altijd. Deze route is wat wij hebben gekozen en het is heel persoonlijk wat je precies wilt doen en zien. Je kunt je reis precies plannen zoals je zelf wilt en deze reisroute als inspiratie gebruiken.
- Overnachting onderweg in Ljubljana - 1 nacht
- Pula - 2 nachten
- Plitvice - 1 nacht
- Zadar - 2 nachten
- Split - 1 nacht
- Dubrovnik - 2 nachten
- Split - 2 nachten
- Zagreb - 2 nachten
Checklist
Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je met de auto op vakantie gaat naar Kroatië. Wij hebben de volgende checklist:
- Tijdens je reis doorkruis je mogelijk Oostenrijk en Slovenië. Vraag op tijd het correcte vignet aan.
- Wanneer je naar Dubrovnik wil reizen doorkruis je een gedeelte van Bosnië. Houd er rekening mee dat Bosnië mogelijk afwijkende inreisbeperkingen hanteert, bijvoorbeeld m.b.t. Corona
- Boek toegangskaarten voor parken als Plitvicemeren en Krka ruim voor je vakantie i.v.m. beschikbaarheid
Dag 1: → Ljublijana
We vinden het te ver om in 1 dag naar Pula te rijden. We maken daarom een tussenstop Ljublijana in Slovenië om daar te overnachten en de volgende dag verder te rijden. Op deze route liggen niet veel spectaculaire bezienswaardigheden en dus staat deze dag vooral in het teken van 'kilometers vreten'. We doen het relatief rustig aan met diverse langere stops. Omdat we al om 06:00u in de ochtend vertrokken komen we rond 20:00u ‘s avonds aan bij ons eerste appartement in Ljublijana. Nadat de verhuurder ons alles heeft laten zien kiezen we ervoor snel op te frissen en te gaan slapen om fit te zijn voor de volgende dag.
Tip: Zoek op hoe ver je moet omrijden om bij je overnachtingsadres te komen. Het is vaak lastig te zien op de kaart tijdens het boeken hoe lang de extra reistijd daadwerkelijk is. Soms zijn Airbnb's lastig te bereiken, of moet je je een uur lang door smalle bergweggetjes wurmen. Zonde van de extra tijd na een lange dag rijden.
Dag 2: Ljublijana → Grožnjan → Rovinj → Pula
Grožnjan
Het is nog ongeveer 200km rijden naar Pula. Pula ligt in het zuiden van Istrië. Op de route ligt het plaatsje Grožnjan. Dit schilderachtige dorpje is niet groot, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Binnen 1 à 2 uur heb je het meeste wel gezien.
We drinken een drankje, maken foto's en rusten even uit bij een mooi uitzicht aan de rand van het dorp.
Rovinj
Vanuit Grožnjan rijden we door naar Rovinj. Deze kustplaats in het westen van Istrië ligt perfect op de route richting Pula. Rovinj heeft een mooi centrum waar je lekker kunt eten en drinken. Aan de kust bevindt zich een schiereiland met woningen en een kerktoren waar je eenvoudig naartoe kunt lopen. Op diverse plekken is het mogelijk om te zwemmen. Vergeet dus niet je rugzak te voorzien van zwemspullen!
We komen voorbij Monte Beach. Een klein kiezelstrand onder een hoge wand. We klimmen via de trap naar beneden en klauteren via de rotsen richting het strand. Het was erg druk dus gingen we na een kort bezoek weer naar boven.
Het is erg warm in Rovinj. We moeten nog een stuk rijden dus we besluiten terug te gaan naar de auto en door te rijden naar Pula. We vonden een AirBnb vlak buiten Pula waar we tegen de avond arriveerden.
's Avonds besluiten we naar het strand "Beach Hidrobaza" te gaan. Een lang zandstrand met een groot luchtkussen in het water. Het is hier gezellig druk en de zee is aangenaam.
Tip: In het buitenland is men niet altijd even zorgvuldig wanneer het aankomt op privacy van persoonsgegevens. Het is heel normaal dat verhuurders met hun smartphone een foto willen maken van je paspoort voor hun administratie. Typ je paspoortinformatie (voornaam, achternaam, woonplaats, land, geboortedatum, paspoortnummer, geldig-van, geldig-tot, NIET je BSN!) over in een Word document en print deze meerdere keren. Wanneer ze vragen om je paspoort kun je je paspoort laten zien en het afgedrukte document overhandigen. Als alternatief kun je zelf een kopie maken en je BSN, pasfoto en handtekening onzichtbaar maken.
Dag 3: Cape Kamenjak
Vandaag bezoeken we Cape Kamenjak. Cape Kamenjak is een klein schiereiland in het meest Zuidelijke puntje van Istrië. Er zijn hier diverse zeer mooie stranden. Je moet wat betalen om het terrein op te komen, maar dan heb je ook wat. De weg over het schiereiland is onverhard en van slechte kwaliteit. In de zomermaanden kan het hier erg druk zijn, dus vertrek op tijd. Dit kan ervoor zorgen dat je dichtbij de stranden kan parkeren en je niet ver hoeft te lopen met je spullen. Het kan hier erg heet worden, maar verschillende stranden zijn gelegen aan een bos. Er zijn dus genoeg opties voor beschutting.
Sommige stranden bestaan alleen uit vlakke rotsplaten. Bij anderen is de zee behoorlijk wild. Vooral met kleine kinderen kan het dan lastig (of zelfs onmogelijk) zijn om te zwemmen. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven waar er nauwelijks golfslag is.
We bezochten diverse stranden en hebben genoten van het water. Neem je duikbril mee, want er zijn veel vissen om te spotten. We hebben ons hier makkelijk een volledige dag kunnen vermaken.
Ook voor de meer avontuurlijke reizigers is er bij Cape Kamenjak genoeg te doen. Er zijn eindeloos veel tour operators die snorkel- en kajaktours aanbieden door de onderwater-grotten van Cape Kamenjak. Zorg dat je ruim voor je vakantie boekt, de tours zijn erg snel volgeboekt.
Tip: Neem waterschoenen mee! Bij Cape Kamenjak, maar ook bij veel andere stranden, vind je veel grind, stenen en rotsen. Zonder waterschoenen is dit zeer onaangenaam en kan zelfs gevaarlijk glad zijn. Ook in Kroatië bestaat de Decathlon, dus mocht je geen waterschoenen hebben of zijn vergeten, dan kun je deze hier aanschaffen. Wij hebben ze bij praktisch elke zwemgelegenheid nodig gehad.
Dag 4: Pula → Plitvice
Vandaag rijden we door naar een overnachtingslocatie vlakbij Plitvice. Maar voordat we Istrië definitief verlaten brengen we eerst een bezoek aan het centrum van Pula.
Pula is een oude stad met een mooi centrum vol historie. Naast de gezellige winkelstraatjes heeft het veel historische bouwwerken. We brengen een bezoek aan het Amfitheater. Het is helaas gesloten, maar we maken mooie foto's van de buitenzijde. We lopen het centrum in en passeren hierbij diverse kraampjes en winkeltjes. We lopen langs de Augustustempel en maken hier foto's.
Na ongeveer 2 uur nuttigen een drankje op het plein voor de Augustustempel en lopen dan terug richting de auto. We hebben nog een flinke rit van ongeveer 280 kilometer voor de boeg richting Plitvice.
Onderweg naar Plitvice passeer je de stad Rijeka. Indien je nog tijd en energie hebt kun je hier nog een stop maken. Het is echter warm en we zijn behoorlijk moe dus besluiten door te rijden naar onze overnachtingslocatie nabij Plitvicemeren.
We hadden voorafgaand aan de reis wat meer moeite om voor deze omgeving een betaalbare overnachting te vinden. We wilden maar 1 nacht blijven omdat we hier alleen maar wilde komen voor een bezoek aan de bekende Plitvicemeren. Uiteindelijk vonden we een achterafgelegen (maar betaalbare) AirBnb. De verhuurder verwelkomende ons met lekkere kersendrank en konden we buiten aan de picknicktafel spelletjes doen. Er is geen airco en het interieur is gedateerd, maar het is schoon en netjes. Goed genoeg voor 1 nacht.
Dag 5: Plitvice National Park → Zadar
Vandaag bezoeken we het prachtige nationale park Plitvicemeren. Wij delen onze ervaringen in onze blog over National Park Plitvicemeren.
Na een hele dag wandelen gaan we terug naar de parkeerplaats. We zijn blij, maar ook moe. We rijden door naar onze volgende bestemming: Zadar. Het is vanuit Plitvice ongeveer 130km rijden dus dat valt mee. Onderweg rijd je door het mooie gebergte Velebit. Voor nu gaan we het gebergte niet verder bekijken omdat het bezoek aan Plitvice erg inspannend is geweest. Desalniettemin is de autorit erg mooi en zijn de 130 kilometers totaal geen straf.
Dag 6: Zadar
We hebben een mooi en betaalbaar appartement in Zadar. Het enige nadeel is dat het op de vierde etage is en er is geen lift.
We worden wakker en besluiten het deze dag rustig aan te doen. Geen lange wandelingen door een park. Die ochtend gaan we zwemmen in de zee. Rondom Zadar zijn genoeg stranden te vinden. Wij kiezen voor een nabijgelegen strandje nabij "Bunker Puntamika". Het heeft niet echt een zandstrand, maar vlak aan de branding staan bomen in het gras die daarom voor goede beschutting zorgen.
Na het zwemmen gaan we terug naar de auto en rijden naar het centrum. We parkeren op het kleine schiereiland waarop het "Roman Forum" ligt. Je hebt hier een leuke haven en er zijn diverse winkelstraatjes. Daarnaast vind je hier het "Morske orgulje", oftewel het 'zee-orgel' van Zadar. Dit is een constructie die in de kade is gebouwd welke geluiden maakt wanneer het zeewater er doorheen 'spoelt'. Het water stroomt hier over de kade dus je kunt afkoelen door met je voeten in het water te gaan zitten.
We vinden Zadar geen hele bijzondere stad. Het schiereiland is leuk om te bekijken en doorheen te wandelen. We hebben ons prima vermaakt voor 1 dag, maar kijken er naar uit om onze reis te vervolgen richting het Zuiden.
Tip: Veel kleine ijszaken en andere soortgelijke bedrijven ondersteunden geen betaling met pin. Zorg er dus voor dat je genoeg cash op zak hebt om vervelende situaties te voorkomen. Sinds 2023 is Kroatië onderdeel van de Eurozone dus je kunt gewoon met Euro's betalen.
Dag 7: Zadar → Krka National Park → Split
We vertrekken vanuit Zadar richting Split. Onderweg willen we het nationale park 'Krka' bezoeken. Krka ligt ongeveer tussen Zadar en Split in, dus je verliest bijna geen tijd met het reizen op zichzelf.
Krka National Park
We konden niet direct een geschikte plek in de buurt van Krka vinden om te overnachten. Bovendien wilden we ook nog graag naar Split en Dubrovnik. We hebben er daarom voor gekozen om het National Park Krka te bezoeken tijdens de rit van Zadar naar Split. In Split zouden we dan overnachten om daarna door te rijden naar Dubrovnik.
Het is even zoeken hoe we het beste het park in kunnen. Al snel vinden we dat je dit het beste per boot kunt doen. Er pendelt elk uur een boot vanuit het plaatsje Skradin. Je kunt hier je auto parkeren tegen een gunstig tarief en vervolgens de boot nemen die je naar de rand van het park brengt. De boot vertrekt elk heel uur, dus probeer je aankomst goed te timen zodat je niet een uur hoeft te wachten.
De bootreis duurt ongeveer 20 minuten. Het is een mooie tocht. Aangekomen in het park beginnen we onze wandeling door het park. Het kan hier erg warm worden, dus neem voldoende water en zonnebrandcrème mee! Ook is een hoedje of pet is geen overbodige luxe.
De grote waterval is prachtig. In de zomermaanden kan het erg druk zijn, dus soms is het lastig een leuke foto te schieten zonder dat er andere toeristen op staan. Vervolgens is er een pad dat je door het park leidt. Er is 1 route, dus je hoeft geen lastige keuzes te maken. De route is een stuk korter dan die door Plitvice, dus heel vermoeiend is het ook niet. Het pad kronkelt zich door meertjes, beekjes en watervalletjes. Er zijn genoeg plekken om wat verkoeling op te zoeken in het water.
De kinderen spelen hier en daar in het water met andere kinderen terwijl wij onze rust pakken. Het is erg warm in het park, dus dat hebben we nodig.
Nadat we de route hebben afgemaakt wandelen we terug richting de aanlegplaats van de pendelboot. We genieten van dezelfde bootreis terug naar de parkeerplaats in het plaatsje Skradin.
We pakken de auto en rijden direct door naar ons volgende appartement nabij de stad Split. Om precies te zijn in het plaatsje Solin. We komen op tijd aan dus we hebben nog wat tijd over om iets te bezichtigen. We eten een hapje en rijden daarna door naar het 'Fort van Klis', ten Noord-Oosten van Solin. Wanneer je naar boven loopt heb je een schitterend uitzicht over Split.
Dag 8: Split → Trogir → Dubrovnik
Vandaag moeten we weer een eindje rijden. Het is ongeveer 250km naar Dubrovnik. Er bestaat een kans dat je bij de grensovergang met Bosnië om in Dubrovnik te komen mogelijk druk is met lange wachttijden, zeker nu in tijden van Corona. We vertrekken daarom op tijd, maar hebben dus niet veel tijd om Split zelf verder te bekijken. Gelukkig komen we na Dubrovnik nog terug in Split. Wel willen we graag het plaatsje Trogir kort bekijken voordat we doorrijden naar Dubrovnik.
Trogir
Toen we de reis voorbereidden was onze blik gevallen op Trogir en we wilden er zeker gaan kijken. Trogir is een relatief kleine plaats, maar heeft erg veel mooie gebouwen die stammen uit de Romeinse tijd en de Renaissance. Trogir is daarom opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Het heeft veel kleine smalle straatjes waar je gezellig doorheen kan wandelen. Het centrum van Trogir ligt op een eiland dat zich met een brug verbindt met het vasteland.
Dubrovnik
Nadat we ons een paar uur hebben vermaakt in deze plaats vertrekken we naar Dubrovnik. Het is een rit van ongeveer 265km waarbij we een klein stuk Bosnië moeten doorkruisen. Het is mogelijk dat het bij de grens druk is en dat je in de file terecht komt. We maken daarom geen stops meer en rijden in één keer door.
Rond het avondeten komen we aan in Dubrovnik. Nabij de haven hebben we een Airbnb gereserveerd. We ontdekken dat parkeren in Dubrovnik erg prijzig is.
Dubrovnik wordt ook wel het "Monaco van Kroatië" genoemd. Dit zie je direct terug in de prijzen. Alles is duur in Dubrovnik. Van parkeren, tot eten, drinken en toegangsprijzen.
We koken en eten in ons appartement en nemen daarna de auto naar het centrum. Het centrum van Dubrovnik is prachtig. De mooiste bezienswaardigheid is Fort Lovrijenac. Dit grote fort stamt uit de 10e eeuw in is gebouwd door de inwoners van Dubrovnik. Velen zullen dit fort ook herkennen omdat het gebruikt is als filmlocatie in de serie Game of Thrones.
De entreeprijs vinden wij erg hoog en bekijken het fort daarom van de buitenkant. We lopen door het mooie centrum met prachtige pleinen. Aan de rand van het centrum kun je met kleine trappetjes naar boven klimmen en kom je bij hele leuke steegjes waar je je meer onder de lokale bevolking kan begeven.
We eten het duurste ijsje wat we ooit hebben gegeten en gaan daarna terug richting ons appartement.
Dag 9: Cilipi en Kupari
Cilipi
De volgende dag willen we niet nogmaals doorbrengen in Dubrovnik en kiezen er daarom voor om een uitstapje te maken in de richting van Montenegro. We hebben de vorige avond onderzoek gedaan en hebben gelezen dat er deze dag een traditionele folklore dansvoorstelling is in het dorpje Cilipi. We rijden op tijd aan want de voorstelling begint in de ochtend. Het centrum van het dorpje is enigszins lastig te vinden, maar uiteindelijk vinden we de kerk en parkeren daar onze auto. We lopen in de richting waarvan wij denken dat dat het centrum moet zijn en horen in de verte al de traditionele muziek. De voorstelling is al begonnen en we zien dansparen in traditionele klederdracht. Het pleintje staat vol stoelen voor publiek. Het is niet erg druk dus we kiezen een plaats en genieten van de voorstelling. Dit is echt een aanrader! Zoek wel vantevoren goed op welke dag deze voorstellingen worden georganiseerd en hoe laat het begint. Deze website kan je daarbij helpen.
Kupari
Nadat de voorstelling is afgelopen rijden we terug in de richting van Dubrovnik. De kinderen willen zwemmen dus we gaan op zoek naar een strand. Tijdens het zoeken komen we het spookstadje Kupari tegen. Aan het strand staan diverse hotels die tijdens de burgeroorlog in de jaren 90 totaal zijn verwoest. Overal zie je kapotgeschoten gebouwen en eindeloos veel kogelgaten. De natuur heeft op verschillende plekken de gebouwen al overwoekerd.
Het is leuk om sommige gebouwen van binnen te kijken, maar het is zeker goed om hier waakzaamheid te betrachten. Het is moeilijk te zeggen of alles constructief nog in orde is, en bovendien liggen er overal losse en mogelijk scherpe voorwerpen. Daarnaast zul je zien dat gebouwen soms door zwervers worden gebruikt worden als onderdak. Hierdoor zul je op sommige plekken grote hoeveelheden afval tegenkomen. Desondanks is het echt de moeite waard om te bekijken. Wij ervaarden het als zeer indrukwekkend.
Voor de hotels is een grindstrand waar we een paar uurtjes zwemmen in de zee. Al snel wordt het schemerig en gaan we richting het appartement. Aangezien Dubrovnik erg prijzig is koken we zelf. We pakken alvast de meeste spullen in, de volgende dag reizen we namelijk weer terug richting Split.
Dag 10: Dubrovnik → Split
We vertrekken vroeg in de richting van Split. We doen het rustig aan. We gaan wederom de grens over naar Bosnië en 5km verder zijn we weer in Kroatië.
We doen het rustig aan deze dag. We maken verschillende kleine stops en komen uiteindelijk terug in Split. We gaan die dag niet meer het centrum in maar gaan in plaats daarvan zwemmen. Als het begint te schemeren gaan we terug naar het appartement en sluiten we de dag af.
Dag 11: Cetina Rafting en Split
De volgende ochtend gaan we rijden in de richting van Omis. We gaan namelijk raften op de Cetina rivier. Dit boekten we via GetYourGuide. We gaan naar de locatie waar we worden verwacht. We krijgen instructies en onze uitrusting. Een zwemvest, helm en peddel. Met twee gezinnen nemen we plaats in het raft en worden begeleid door een jonge gids. De rivier is niet wild, maar toch nog ruig genoeg om de nodige spanning te beleven. We passeren diverse stroomversnellingen en stoppen bij verschillende rustige gedeeltes waar we kunnen cliff-jumpen. Bij sommige plekken moeten we de boot verlaten omdat de rivier te wild tussen de grote rotsen buldert. De begeleider manoeuvreert het raft kundig door deze gevaarlijke delen terwijl wij het pad via de kade nemen.
De kinderen vonden het spannend, maar genoten met volle teugen.
Na het raften rijden we nog wat rond door de omgeving van Omis. Stel je navigatie vanuit Omis in naar "Gata" en de route zal je langs diverse uitzichtpunten sturen.
We rijden terug naar het appartement nabij Split voor het avondeten. Daarna gaan we richting het centrum van Split. Het is erg druk in het centrum. Langs de kade heb je een mooie lange boulevard met eindeloos veel kraampjes. We wandelen langs de kade en maken foto's bij het naambord van Split. Hierna wandelen we door het centrum en bekijken de mooie gebouwen en kerktorens. Het is erg druk, en op verschillende plekken in het centrum wordt muziek gemaakt. De kinderen kiezen een souveniertje en we drinken een drankje.
Wij hebben geen specifieke bezienswaardigheden opgezocht in Split, maar vermaken ons door gezellig door het centrum te wandelen. Split is ook geschikt als bestemming voor een citytrip. Op internet kun je genoeg vinden over de bezienswaardigheden.
Rond 22:30u keren we terug richting ons appartement.
Dag 12: Split → Zagreb
Tulove Grede
Vandaag reizen we naar onze laatste bestemming: Zagreb, de hoofdstad van Kroatië. Onderweg passeren we wederom het Velebitgebergte, en deze keer willen we de bergpas rijden die je langs de Tulove Grede brengt. Tulove Grede is een schitterende bergpiek waar je redelijk eenvoudig naartoe kunt wandelen. We nemen de afslag van de snelweg af en komen al snel op een onverharde bergweg die ons door het gebergte brengt. Eenmaal aangekomen bij de Tulove Grede stappen we uit en bewonderen het prachtige uitzicht.
Aan de andere kant van het Velebitgebergte rijden we naar beneden en voegen weer in op de snelweg richting Zagreb. We realiseren ons dat de reis er bijna op zit. Gelukkig kunnen we nog een dag genieten in het centrum van Zagreb.
We komen aan in ons appartement. We houden het rustig die avond. We eten, doen spelletjes en kijken een serie op het tablet.
Dag 13: Zagreb
De volgende ochtend staan we fris op en wandelen naar het stadscentrum. We wandelen over het grote centrale plein en maken foto's van de grote kerk. We wandelen verder door de winkelstraten van het centrum en komen dan bij een ander plein met het Holy Mary Monument. We maken foto's en wandelen vervolgens het centrum uit naar de Botanische Tuin van Zagreb. Nadat we hier een uurtje hebben genoten van alle mooie planten en bloemen wandelen we weer terug in de richting van het centrum. Onderweg passeren we het Nationale Theater.
We hebben veel gelopen en pakken daarom een terrasje in het centrum. We eten nog een ijsje en wandelen terug naar het appartement.
Dag 14: Zagreb →
We pakken onze spullen en vertrekken naar huis. Onze rondreis door Kroatië zit er op. We hebben veel gereden, maar veel gezien. Kroatië is een prachtig land met veel cultuur, natuur en vriendelijk mensen.
Ik kan iedereen aanraden om een dergelijke rondreis ook te maken. Hopelijk is dit verslag bruikbaar en helpt het jullie zelf een rondreis te maken door dit prachtige land.