De stad Luxor is een toeristische trekpleister waar je vele archeologische opgravingen kunt bekijken. Een bezoek hieraan mag niet ontbreken tijdens je reis naar Egypte. Luxor is gelegen aan de oevers van de Nijl en ligt ongeveer 4 tot 5 uur rijden ten zuidwesten van Hurghada. Je zou Luxor kunnen bestempelen als ’s werelds grootste openluchtmuseum. Je vindt er volop graftombes, monumenten en tempels. Eveneens vindt je hier het graf van de beroemde farao Toetanchamon en die trekt dus ook veel toeristen.

Egypte

Als je moet kiezen tussen de piramides bij Caïro of Luxor dan zouden we je zeker aanraden om Luxor te bezoeken. Je vindt hier veel meer cultureel erfgoed en laat veel meer zien over het oude Egypte.

Wij deden de excursie vanuit Hurghada, maar het is ook mogelijk om dit te doen vanuit een andere plek, bijvoorbeeld Marsa Alam. Kijk goed hoelang de reistijd dan is.

Houdt er rekening mee dat je bij een dagexcursie niet alle bezienswaardigheden in Luxor kunt bekijken maar slechts een aantal highlights. Wil je alles (of meer) van Luxor zien, dan zul je je bezoek anders moeten organiseren, bijvoorbeeld door er een paar nachten te verblijven als onderdeel van een rondreis.

Welke aanbieder moet ik kiezen?

Er wordt over het algemeen gezegd dat het niet verstandig is om zelf in Egypte te gaan rijden. Het kan wel, maar wij deden het liever niet. Daarom kozen wij voor een dagexcursie vanuit Hurghada. Om een excursie te boeken dien je te kiezen voor een tour operator. Online kun je deze veel vinden, bijvoorbeeld GetYourGuide. Voor ons werkt dit eigenlijk altijd heel goed. Een andere optie is je reisorganisatie. Meestal hebben ze een informatiemap in het hotel en bovendien komt de reisleider zo nu en dan naar het hotel als om vragen te beantwoorden of als je een tour wilt boeken.

Wij reizen naar Egypte met TUI, en wij boeken onze excursie dus bij die reisorganisatie.

Hoe ziet de excursie eruit?

Bijna alle excursies naar Luxor zijn op dezelfde manier ingedeeld. Je vertrekt in de vroege ochtend rond 5 uur. Je rijdt in ongeveer 4 tot 5 uur naar Luxor en spendeert de dag aan bezienswaardigheden. Tegen het avondeten vertrek je terug naar Hurghada en daar zal je in de avond terug aankomen.

Wat moet je meenemen?

  • Pet of hoed
  • Ontbijt (deze kun je door je hotel laten klaarleggen)
  • Zonnebrand
  • Losgeld voor toiletbezoek, fooi of souveniers

Reizen naar Luxor

Je wordt in de vroege ochtend rond 5 a 6 uur opgehaald bij je hotel in Hurghada. Je reist per minivan en je haalt eventueel nog andere toeristen op die bij je groepje horen. Vanuit hier rijdt je naar Luxor. Het eerste gedeelte is weinig bijzonder, het is nog donker en je rijdt door de kale woestenij. Eenmaal aangekomen bij de Nijl rijdt je langs de Nijl in zuidelijke richting. De route wordt vanaf hier interessanter. Langs de Nijl zie je meer mensen en kleine dorpen omdat de grond daar vanzelfsprekend veel vruchtbaarder is. Je ziet hier ook aanzienlijk meer begroeiing.

Route naar Luxor

Karnak

De dag begint met een bezoek aan Karnak. Karnak is mogelijk het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Bijna elke farao heeft er aan bijgedragen, zo'n 30 in totaal. Aan de voorzijde van de complex loop je door een pyloon. Een pyloon in het oude Egypte was een toegangspoort die bestaat uit twee muren, met daartussen een toegang. Daarvoor zie twee rijen van sfinxen. Elke sfinx heeft een farao tussen zijn voorpoten welke hij beschermt.

Binnen het complex vindt je een tweetal tempelcomplexen: De Tempel van Amon en de Tempel van Mut. Je treft een Hypostyle zaal (een grote zaal vol met gigantische zuilen) met daarop een indrukwekkende hoeveelheid hiërogliefen.

Tempel van Amon
Tempel van Amon
Tempel van Amon

Je voelt je klein tussen al deze kolossen en doordat je maar omhoog blijft kijken bots je zo nu en dan tegen een andere toerist op. Hier en daar loopt lokale bevolking rond die je proberen over te halen een foto van je te nemen met jouw camera of telefoon. Uiteraard zullen ze je daarna om geld vragen.

Kolossen van Memnon

De kolossen van Memnon zijn twee grote beelden die koning Amenhotep III moeten voorstellen. Wanneer je stopt bij de beelden lijkt het alsof ze redelijk willekeurig geplaatst zijn. Echter, architecten bouwden deze beelden als een symbolische bescherming van de dodentempel. Van deze tempel is helaas nog maar heel weinig over. Er wordt gewerkt aan het opgraven van overblijfselen van deze tempel. De tempel is zo slecht bewaard gebleven door zijn enorme omvang, en omdat hij te dicht bij de oevers van de Nijl is gebouwd. Overstromingen zorgden ervoor dat de tempel sneller is vergaan dan andere bouwwerken uit het oude Egypte.

De beelden zijn uit één stuk gesteente gehakt. Ze zijn met hun 18 meter hoogte en 1000 ton aan gewicht echt indrukwekkend om te zien.

Kolossen van Memnon

Tempel van Ramses III

Deze tempel is gelegen in Medinet Habu en is gebouwd door Ramses III. Deze grote tempel diende als een cultus van de farao en de god Amon. Dit betekent dat tempel de manier was voor de farao om zich te verenigen met god. Overal op de tempel vindt je hiërogliefen die vertellen over het succes van de farao. Deze tempel geldt als één van de best bewaarde tempels van Egypte.

Op dit complex vindt je velen hoge wanden, zuilen en beelden. De ene is nog mooier versierd dan de andere. Hiërogliefen hebben verschillende groottes en kleuren. De zuilen zijn enorm en je vraagt je af hoe ze die in deze tijd zo konden bouwen. Veel van de kennis van nu hadden de Egyptenaren niet, maar het maken van grote bouwwerken die duizenden jaren intact blijven konden ze zeker.

Tempel van Ramses III
Tempel van Ramses III
Tempel van Ramses III

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen is een plek waar de graftombes van meerdere farao's te vinden zijn. 1000 jaar eerder werden de farao's nog in een piramide geplaatst, maar in deze nieuwe tijd krijgen ze een ondergronds graf in deze vallei. Er is aan de oppervlakte weinig te zien van de graftombes en hun tunnels. Het enige wat je kan zien zijn de ingangen naar de graftombes.

Je hebt de tijd om diverse tombes van binnen te bekijken. Het is ongelofelijk hoe goed de hiërogliefen en andere versieringen bewaard zijn gebleven. Bekijk de tombes van Rameses I en Rameses IX. De muurschilderingen zijn bijna geheel intact. Het ziet er allemaal heel indrukwekkend uit en alles wat je ziet spreekt echt tot de verbeelding. Het levert je zeker hele mooie foto's op.

Als je de kans hebt, zorg dan dat je op tijd bent om de grote druktes voor te zijn.

Vallei der Koningen
Vallei der Koningen

Tempel van Hatsjepsoet

Hatsjepsoet was een van de weinige vrouwelijke farao's en heeft naar schatting 22 jaar mogen regeren. Ze ligt in haar graftombe (DK60) in de Vallei der Koningen. Ze besloot in haar zevende regeringsjaar te beginnen aan een reusachtig bouwwerk. In 'slechts' 15 jaar werd de bouw van deze tempel afgerond. De tempel werd eind 19e eeuw uitgegraven.

Net zoals bij andere tempels is deze bedoeld om de cultus van de koningin, in dit geval Hatsjepsoet, voort te zetten. Het plein voor de tempel is nu een kale vlakte, maar ten tijden van Hatsjepsoet was dit een mooie aangelegde tuin met groen en vijvers. Het complex bestaat verder uit terrassen, diverse kleinere tempels, kapellen en zalen.

De tempel is goed bewaard gebleven en ligt heel mooi tegen de rotsen. Echt de moeite waard om te bezoeken. Bekijk de tempel ook van binnen!

Tempel van Hatsjepsoet

Overige bezienswaardigheden

Zoals gezegd beslaat deze excursie alleen de belangrijkste highlights. Er zijn nog meer bezienswaardigheden in Luxor die wij niet hebben bezocht, maar welke je misschien zelf wel wilt bezoeken:

  • Ramesseum (dodentempel)
  • Malkata (Paleis van Amenhotep III)
  • Deir el-Medina (nederzetting van kunstenaars en arbeiders)
  • Museum van Mummificatie
  • Museum van Luxor

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine

Wie zijn wij?

Hoi! Wij zijn Jim en Quirine. In 2020 ontmoetten wij elkaar. Al snel ontdekten we dat wij beiden een passie hebben voor reizen. Op deze blog delen wij al onze reiservaringen.

Jim en Quirine